Harckészültség

Az eltelt hét év eredményeinek megvédéséhez mindenkire szükség van és lesz!

Gazda Albert
2017. 09. 04. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapok óta része a fideszes kommunikációnak egy speciális motívum, amelyről Rogán Antal propagandaminiszter a párt és a holdudvar szombati kötcsei piknikezése után is beszélt. Eszerint a nemzeti együttműködés rendszerét akár utcai zavargások árán is megpróbálhatják megbuktatni. Vannak olyan külföldi erők, búslakodott Rogán a közszolgálatinak csúfolt főpárt-televízióban, amelyek effajta megmozdulások szervezésében is aktív szerepet vállalhatnak. Még szerencse, hogy a miniszter egyúttal kifejezte reményét, hogy e zavargásokat talán mégis sikerülhet elkerülni.

A lehetőség újabb felvetése tág teret nyit az értelmezéseknek. A fékezhetetlen agyvelejű hírmagyarázók sorát felvonultató Demokratikus Koalíció máris eljutott oda, hogy Orbán Viktor álpuccsot készít elő. Mivel attól fél, hogy a küszöbönálló választáson képtelen lesz megőrizni hatalmát, ezért bármeddig, akár a zűrzavar kirobbantásáig is hajlandó elmenni. Mondjuk az sem sokkal jobb, hogy úgy hírlik, a Fideszben tényleg vannak szép számmal, akik biztosak abban, hogy a galád Soros-terv részeként hazánk lehet a következő Ukrajna. Azaz a liberális világ-összeesküvők semmitől nem visszariadva itt óhajtják levezényelni a soron következő színes forradalmat. Nem ismernek ezek sem istent, sem embert.

A két szélsőséges forgatókönyv-szerűség között is felvetődhet számtalan közbülső verzió. Egyebek mellett annak tükrében, hogy a kormánypárt eddig milyen óvatosan bánt az ellene lázadozókkal. Vegyük akár a korábbi internetadós vonulásokat, akár a CEU-sztori tavaszi kulminálása apropóján szervezett tiltakozásokat, a rendfenntartás mindig ügyelt, hogy haja szála se görbüljön senkinek. Akkor se, ha az Oktogon vagy más közterületek engedély nélküli elfoglalásával egyébként esze ágában sem volt betartani a jogszabályokat. Nyilvánvaló: a hatalomnak nem fér bele, hogy az emberekben – itthon és külföldön – vele összefüggésben előkerüljön a 2006. őszi események emléke.

Ha ez stimmel, akkor egyenesen következik belőle: a kezdeményező típusú kormányoldali agresszió ki van zárva. A helytálló magyarázat valószínűleg a lehető legegyszerűbb. A vívmányainkra törő ellenség puszta megnevezése már nem elegendő önmagában. A legcélratörőbb, leghatékonyabb kampány is csak akkor működik, ha szakadatlanul fűtik. A téteket muszáj folyamatosan emelni. De nem könnyű ezt akkor, ha az ellenzék nem képes valóságos potenciált felmutatni. Jó néhányszor beszéltünk arról az utóbbi években, hogy nem kis részben a baloldal totális összeomlása miatt kellett Orbán Viktornak és csapatának a határokon kívül megkeresnie és megtalálnia az állítólagos kihívókat, akikhez képest meghatározhatta saját pozícióit. Igen ám, csakhogy mindenki kopik: a migránsok, Soros György, Brüsszel és mások sem kerülhetik el az amortizálódást. Kopnak és parodizálódnak is, pláne hogy nem is igazán iparkodnak izgalmasabb-sejtelmesebb elemekkel gazdagítani a hamis és idétlen fideszes narratívát.

Alighanem ezért kell a határkerítés árával provokálni a Nyugatot, ezért volt érdemes lecsapni a leköszönő holland nagykövet szavaira, ezért indokolt a zavargások rémét a falra festeni. A gátlástalan gonosz által használható eszközöknek gonoszaknak és gátlástalanoknak kell látszaniuk. Az eltelt hét év eredményeinek megvédéséhez ugyanis mindenkire szükség van és lesz.

Bár első pillantásra tűnhet úgy, hogy a Fidesz konkrétan nem bukhatja el 2018 tavaszát, Orbán Viktor 2002 óta bölcsen tudja, hogy mikor ér véget a csata. Ráadásul épp ez az elképesztő előny az, ami elkényelmesítheti a híveket. Ez az a konstelláció, amelyben a legnehezebb fenntartani-fokozni a tábor harckészültségét, elhitetni vele, hogy de nincs béke, hanem háború van, és rengeteget kell még tenni a győzelemért. Résen kell lenni, mert azok ott, a túloldalon – vagy hol, nem is tudni már pontosan – mindenre képesek!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.