Az öltöző magánya

Akik most az öltözőbe parancsolták Dzsudzsákot, azok a tavaly nyári Eb-n ölelték, csókolták a lyoni Stade des Lumières arénában a kapu mögött.

Gabay Balázs
2017. 10. 11. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

És akkor Dzsudzsák Balázs odasétált a magyar szurkolótábor elé. Farkasszemet nézett a megafonos előénekessel, s várta a jelet, hogy a csapat és a drukkerek közösen elénekeljék a Himnuszt, ahogy azt hosszú ideje teszik minden mérkőzés után. Az előénekes és a tűzön-vízen át a válogatottal tartó fanatikusok azonban széles mozdulatokkal jelezték a csapatkapitánynak: nem kérnek a játékosokból, mehetnek, ahová akarnak. Majd nyomatékosítva az üzenetet, a kemény mag a félig üres stadionban zengte a Himnuszt, hogy az öltözőben azért hallja a célközönség.

Magyarázat sem szükséges ahhoz, hogy a történteket látva érthetővé váljon, micsoda pálfordulás állt be a nemzeti csapat megítélésében az elmúlt két évben. Akik a Feröer elleni 1-0-s „siker” alatt kifütyülték a csapatot, Dárdai Pál nevét vagy épp Auf Wiedersehen!-t skandáltak Bernd Storck szövetségi kapitánynak, azok 2015 novemberében, a norvégok elleni Eb-pótselejtezőt követően még magasztalták. Akik most az öltözőbe parancsolták Dzsudzsákot, azok a tavaly nyári Eb-n ölelték, csókolták a lyoni Stade des Lumières arénában a kapu mögött. Azokat a magyar edzőket pedig, akik akkor félhalkan szalmaláng győzelmekről beszéltek, a pokolba kívánta minden magyar futballszerető.

Nekik lett igazuk, hiszen gyökeres változások nem indultak el a sportágban. Néhány év alatt több tíz milliárd forintnyi társasági adó vándorolt a klubok kasszájába, de ahelyett, hogy a tekintélyes summa a nemzetközi kupák főtáblájára repítette volna csapatainkat, vagy világverő akadémiák épültek volna belőle, a magyar focisták bérigényei emelkedtek tőle az egekbe. Hiába tagadják az illetékesek, a sportcélú taórendszer a hasznos költés mellett elképesztő mennyiségű pénzt csorgat el láthatatlan csatornákba. A józan gondolkodású, akár sportrajongó embereknek eközben tele a hócipőjük a gombamód szaporodó tízezres stadionokkal, amelyeket majd százak fognak belakni.

Ugyanígy a Na ugyé!-kból sem kérnek – Orbán Viktor így véleményezte Facebook-oldalán, hogy a válogatott 2015-ben kijutott az Európa-bajnokságra –, ugyanis egy nemzeti csapat nem (sport)politikai eszköz, miképp közpénzből űzött hobbiként sem tekinthet rá senki. A válogatott az ország kirakatcsapata, amely a szurkolót a felhők közé repíti, ha nyer, és kétségbeesésbe taszítja, ha kikap.

A Storck-csapat pontosan ezt az utat járta be az elmúlt szűk két évben: a mennyből a pokolba, értsd a magyar focivalóságba jutott vissza. A FIFA-ranglista 19. helyéről az 59.-re zuhant, a szurkolók karjaiból az öltöző magányába vonult. A német kapitány azt kifogásolja, hogy a lelátó népe ellene fordult, ilyennel pedig ő még nem találkozott. A közvélemény eközben őt kéri számon. Ugyanis míg egy mérkőzés előtt a válogatott előrelépéséről beszél, amelyen aztán 5-2-re elpáholják fiait, utóbb úgy értékel, ennyit tudunk. Herr Storck nincs tisztában azzal, hogy egyetlen kivételt leszámítva az elmúlt majd három évtizedben sorjáztak az ehhez hasonló önellentmondó kapitányi értékelések. A kivételt Dárdai Pálnak hívják. Őt azért imádta a közönség, mert azt mondta, amit tett, és azt tette, amit mondott. Őszinte ember őszintén játszó csapatot épített, amelynek hosszú évek után hitele lett a szurkolók szemében. Ez a hitelesség kopott meg tavaly szeptemberben Feröeren és tűnt a semmibe Andorrában.

A kritikán aluli vb-selejtezők rövid idő alatt mindenkivel elfeledtették Bernd Storck zseniális húzásait a pótselejtezőn és az Európa-bajnokságon. Szakmailag már alig érdekel valakit, hogy az Eb-magból nincs ott Gera, Juhász, Király, Kleinheisler, Szalai, több kulcsember pedig formán kívül focizik a magyar, a kínai vagy a kazah ligában. A szurkolók az álmaikat akarják visszakapni. Na ugye helyett tehetséges fiatalt, kettős beszéd helyett szavahihető kapitányt, esetleg három pontot Andorrából. Jelen helyzetben ez már az ábránd kategóriája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.