Csak pozitívan

A gyűlölet, a feszültség, a frusztráció boldogtalanná és szürkévé tette Magyarországot.

György Zsombor
2017. 10. 08. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védjük meg közösen az emberséges társadalom határait és induljon pozitív plakátkampány. Két fontos felhívás az elmúlt napokból, mindkettő arra utal, hogy valami nagyon elromlott idehaza. Hogy az a párt, amelyik közel nyolc éve óriási felhatalmazás birtokában sokat tehetett volna a polgári és békés Magyarország megteremtéséért, gyűlölettel, feszültséggel, frusztrációval töltötte meg a hazát. Gyűlöletből, feszültségből, frusztrációból korábban sem volt hiány, a felelősség természetesen nem kizárólagos. Csakhogy amit gyűlöletnek, feszültség- és frusztrációkeltésnek hívunk, az immár „a Fidesz legfőbb politikája”. (Klasszikust idézve.)

Egy bölcs színházi ember mondta évekkel ezelőtt, hogy sosem a közönség a hibás. Ez alapállás. Annak kapcsán merült ez fel, hogy az általa igazgatott kisvárosi színházba igen nehezen lehetett csak a komolyabb darabokra közönséget szervezni. Míg az operett és a limonádé telt házzal ment, Márai foghíjasan. – De akkor is kell Márai, ha bukunk rajta, mert mindig lesz egy-egy ember, akit meg tudunk nyerni – vallotta. Misszió volt ez a javából. Hitte, hogy nem a közönség tehet arról, ha nem tanították meg gondolkodni, nem vezették rá a szépre, a mélyre, az értelmesre, ha egyre rosszabb az iskola. Hogy a környezetünk, a világ gyakran nem a pozitív irányba halad, arról az átlagember nem tehet, a nagy, rendszerszintű akarattal szemben a tömegek védtelenek, és mindig csak kevesek lesznek, akik mélyebbre látnak, sorok között olvasnak, nem ülnek fel az uszításnak. Az egyén szabad akarata létezik (legalábbis a mi hitünk szerint), a felelősség azonban annál nagyobb, minél messzebbre ér az egyén szava, döntései minél nagyobb hatást gyakorolnak mások életére.

A gyűlölet, a feszültség, a frusztráció boldogtalanná és szürkévé tette Magyarországot, ami a regnáló politikai erő hatalmának bebetonozásáért borzasztóan magas ár. A Fidesz – különösen 2014 óta – erőből épített virtuális világot, tudva, hogy az operett és a limonádé képletes közönsége elhiszi, amit a színpadon lát. Akkor is, ha a valós tapasztalat egészen mást mutat, vagy ha nincs is valós tapasztalat.

A politikusok jól tudják, hogy negatív kampánnyal, démonizálással, karaktergyilkossággal sokkal könnyebben érhetnek célt, mint eredménykommunikációval, pozitív üzenetekkel. Ennek számos oka van, sajnos a politika világán túl is nagyon eleven a panaszkultúra, az ellenségkeresés, a másik hibáztatásának a jelensége. Dögöljön meg a szomszéd tehene. Jobb esetben a felelős hatalom tesz ez ellen, hosszú távra tervezve nem hűbéri és lumpenizálódó társadalmat, hanem polgári hazát épít. Még ha ez nagyon lassú folyamat is. Ez az, amit a Fidesz régen elengedett, és az értékelvűség helyébe lépő kizárólagos érdekelvűség, az erő, az arrogancia eddig – ami a számokat illeti – őket igazolta. A számokon túli világban, az erkölcs, a morál, a psziché világában viszont óriási a kár, amit tettek ennek az országnak a lelkével, az több mint hiba.

„Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halálos fenyegetéssel válaszolnak” – olvasható Beer Miklós, Veiszer Alinda, Gundel Takács Gábor, Hajós András és Gégény István idézett petíciójában. „Ha neked is eleged van a gyűlöletkampányból, és az egész országot ellepő propagandaplakátokból, amelyek egyetlen célja, hogy egymás ellen fordítsa a magyarokat, akkor segítsd a Momentum pozitív plakátkampányát!” – szinte reflektál mindenre a Momentum kezdeményezése.

Ne legyünk naivak, e két tiszteletre méltó indítvány önmagában nem fogja jó irányba fordítani a szekeret, mégis fontosak és értéket képviselnek. Küzdenek a fekete-fehér látásmód ellen; a mostani, konkrét helyzetben azért, hogy a tömegek is megértsék: az idegengyűlölet és az önvédelem feladása között van valahol a normalitás. A normalitás, ami ellen odafönt ádáz küzdelmet indítottak. Ideje végre lezárni ezt a háborút.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.