A csend hangjai

Lassan, de biztosan süllyedünk bele egy új szellemi Kádár-rendszerbe, amelyben az embernek kuss a neve, politikával pedig csak a hűségesek foglalkozhatnak – amíg hűségesek.

Pintér Bence
2017. 11. 30. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volt valami igazán mellbevágó abban, amikor pár éve a Magyar ifjúság 2012 kutatás eredményeit böngészve a következőt találtam: az abban részt vevő fiatalok jelentős csoportja szerint mindent összevetve azért jobb volt a Kádár-rendszer, mint a rendszerváltás utáni világ. Az egyik táblázatban különböző szempontok szerint kellett értékelni a két rendszer előnyeit és hátrányait. Ez alapján 2012-ben a fiatalok szerint napjaink világa csak a felsőoktatásban való részvételi lehetőség, a szabadságjogok, valamint a szórakozás tekintetében jobb, mint a Kádár-rendszer, minden egyéb szempontból (a fiatalok érvényesülése, lakhatás, szociális biztonság, napi megélhetés) a rendszerváltás előtti világ volt jó.

Mivel a válaszadók jelentős része még nem élt, vagy kisgyermek volt a megnevezett időszakban, nagyjából biztosra vehetjük, hogy csak másodkézből kapott információjuk van a Kádár-korszak mindennapjairól: szülőkön, nagyszülőkön és az oktatási rendszeren, illetve a kortárs politikai értelmezéseken keresztül, esetleg saját olvasmányélményekből szűrhetnek le erről véleményt. És igaz is: a Kádár-rendszerben bizonyos szempontból könnyebb, biztonságosabb és kiszámíthatóbb volt az élet; az életszínvonal, ha kicsivel is, ha egy idő után pedig súlyos hitelekből is, de nőtt, és ha az ember befogta a száját bizonyos dolgokkal kapcsolatban, akkor biztos út állt előtte az életben; na meg persze egy kis fusira is volt lehetőség itt-ott.

Az pedig igen fontos elem volt, hogy az embernek be kellett fognia a száját. Nehéz ezt a témát itt pár sorban kellően kifejteni, de alapvetően igaznak vélem azt a Kanász-Nagy Máté LMP-szóvivő által a minap egy cikkünkben említett véleményét, hogy több generáció is ebben a világban nőtt fel, ahol a politizálás elhagyásáért cserébe az állam nagyjából békén hagyta az embert. És 1989 után ez a helyzet paradox módon nem változott. A felfejlődő politikai oldalak folyamatos háborúra rendezkedtek be, és a készen kapott passzív társadalmat a kezdeti fellángolás után egyáltalán nem szerették volna olyan komoly kérdésekkel terhelni, amelyek valóban számítottak.

Eközben a rendszerváltás utáni rablókapitalizmus világa viharos gyorsasággal verte szét a korábban öröknek hitt bizonyosságokat. Most már ugyan elvileg mindenki beleszólhatott volna mindenbe, de mindenki rosszabbul is élt, kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy még ezzel is foglalkozzon. A folyamatos kultúrharc és politikai karaktergyilkosságok, a sajtó irányításáért vívott küzdelem közepén nem volt sem erő, sem idő, hogy rendesen kibeszéljük az évtizedek óta gyűlő bajainkat, tragédiáinkat és bűneinket: Trianont, a holokausztot, ötvenhatot, a cigánykérdést vagy az ügynökügyet.

És a politikai osztálynak, az értelmiségnek is sokkal kényelmesebb volt, ha a fenti traumák és állandó bajok mentén meghatározható gyűlöletek és előítéletek uralják a közéletet a vidéki kocsmától a Bitó-szalonig. Csak a kreatív privatizáció, az ország kiárusítása, az olajszőkítés, a megkérdőjelezhető közbeszerzések és az uniós pénzek ellopása mehessen csendben. Bűnös ebben az MDF, az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz; a baloldali értelmiség és a jobboldali értelmiség; a baloldali sajtó és a jobboldali sajtó. Bűnös abban, hogy még 2017-ben sem tudunk az ország alapvető állapotát meghatározó problémákról beszélni, csak új mumusokat találni.

Az igazán rémisztő pedig tényleg az, hogy ezek a káros gondolkodási sémák, a folyamatosan gerjesztett minden oldali gyűlöletek egyrészről megfertőzték a következő nemzedéket; másrészről elfordították a politikától a tömegeket; harmadrészt arra késztettek sokakat, hogy a megélhetési gondok mellett emiatt is elköltözzenek az országból. Mindeközben lassan, de biztosan süllyedünk bele egy új szellemi Kádár-rendszerbe, amelyben az embernek kuss a neve, politikával pedig csak a hűségesek foglalkozhatnak – amíg hűségesek. Mindig tűnődöm: vajon mit gondolna Orbán Viktor, ha az időben visszautazva, 1989-ben elmondanám neki, hogy egy olyan világ építésébe fogott most bele, amelyben a fiatalok jelentős része úgy fogja gondolni, hogy a Kádár-rendszer jobb volt?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.