Érzelem és értelem

Az emberek maguktól is rájönnek, hogy érdemes ikszelniük, ha nem szeretnék, hogy elvesszen a szavazatuk.

Gazda Albert
2017. 11. 21. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmérések szerint akkora a különbség a kormánypárt és az egyes ellenzéki erők támogatottsága között, amit nagyjából lehetetlen eltüntetni a tavaszi választásokig. A számok ráadásul nem változnak érdemben. Kis csökkenés itt, némi gyarapodás ott, majd a mutatók visszakorrigálnak. Valamiért azonban mégsem gondolja senki, hogy nyugodtan hátradőlhet – vagy fásultan feladhatja a küzdelmet. Noha a harmadik magyar köztársaság történetében akadtak előre lefutott megméretések – 1994-ben, 2010-ben, 2014-ben –, a 2018-asra senki sem tekint hasonlóképpen. Sem a Fidesz, amely sosem kampányolt még ennyire gátlástalanul, sem a kihívói.

Hogy mitől félhet Orbán Viktor, az nem annyira komplikált. A 2002-es katasztrófát azóta sem bírták elfelejteni arrafelé. A közvélemény-kutatók által a szocialistákhoz képest mért 10 százalék környéki differencia békés bambaságba ringatta a fiúkat. Az MSZP 23 millió románozós, köteles-akasztós kampánya alkalmas volt az indulatok felkorbácsolására, és ebben az indulatos hangulatban torzítottak a mérések: a kormányzással elégedetlenek közül sokan rejtőzködtek, a kérdezőbiztosok helyett majd csak a papírnak árulták el valós véleményüket, a szavazófülkék magányában.

Indulatoknak most sem vagyunk híján, már-már visszasírjuk az akkori boldog békeidőket. Ami a felszínen zajlik, az is elképesztő: a háborús hangulatot teremtő, háborús eszközökkel operáló politika kezdi állásfoglalásra késztetni azokat is, akik amúgy nem igazán érdeklődnének iránta. De forr egy és más a mélyben is. A kormányzással elégedetlenek, a kormányfőt elutasítók aránya nem csekély. Ami akkor is meghatározóan fontos, ha e polgárok tisztes része a bizonytalanok táborát gyarapítja, mivel az ellenzéki pártok közül képtelenek nekik tetszőt választani.

A Fidesz harca kíméletlenebb minden korábbinál, mivel muszáj megakadályoznia, hogy tisztuljon a kép a túloldalon. Sosem látott mértékben primitív politikájával Orbán Viktor aligha bővítheti másfél-két milliós rajongótáborát. Így egyszerű a matekja: az a cél, hogy az őt-őket elutasítók közül minél kevesebben szavazzanak, és szavazataik ne adódjanak össze.

Ha a párt 2010 után nem szabja magára a jogszabályokat – vagyis marad a kétfordulós választás –, akkor az elkövetkezendőkben kétségbeesett kapálózást figyelhetnénk meg. De magára szabta. Van-e ennek ellenszere, és ha igen, hogy néz ki? Nyilvánvaló – óriási meglepetés lenne, ha másként történne –, hogy listán most még nem verhető a Fidesz. A hatalmát megtörni – vagy összesítésben mégis legyőzni őt – egyéni választókerületekben lehet. De miként, ha egy darab Orbán-katonával tucatnyi ellenzéki jelölt versenyez?

A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom meghirdette: helyi közvélemény-kutatásokon járnak utána, hol kinek az embere lenne a legerősebb ellenzéki oldalról. Csakhogy nemigen érdemes erre milliókat költeni. A kerületek jó részében eleve világosak az erőviszonyok. Továbbá nem elvárható, hogy az alapvető kérdésekben ellentétes nézeteket valló pártok mindenütt visszalépjenek az esélyesebbek javára. Hogy tenne ilyet például a Demokratikus Koalíció, amelynek vágya nem a Fidesz, hanem az MSZP legyőzése? Jó, vannak náluk okosabbak is – ám egyikük sem mondhat le a teljes országos jelenlétről, és arról sem, hogy kormányzóképesnek mutassa magát.

Ebben a helyzetben kell eljuttatni az üzenetet az Orbánnal és a Fidesszel elégedetlen emberekhez. Azt az üzenetet, amelynek tartalmát amúgy ők maguk is ismerik. Ennek egyik fele: igenis érdemes szavazni, mert egészen biztos, hogy nem dőlt még el semmi. A másik: listán az érzelem az alap (plusz az értékek), ám egyéniben az értelem. Időközi választások igazolják: az emberek önerőből is rájönnek, hogyan érdemes ikszelniük, ha nem szeretnék, hogy elvesszen a szavazatuk. Azaz: tudják, ki tudhat nyerni. Török Gábor politológus szavait parafrazeálva: a kollektív bölcsesség sokszor hajlamos utat törni magának. 2018 tavaszán miért ne tenne így?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.