Félrevezetve

Érdemes megnézni, mire számíthatnak a Fidesz legjelentősebb szavazótáboraként ismert nyugdíjasok. A kormányzati propaganda ellenére nem sok jóra.

Hajdú Péter
2017. 11. 15. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország jobban teljesít – szól a kormánypropaganda már évek óta. Valóban, az uniós támogatások osztogatásával csak sikerült valamiféle gazdasági növekedést elérni, még ha az el is marad a régióbeli vetélytársak fejlődési ütemétől. Hogy ebből a jó teljesítményből ki részesül, azt mindenki látja, aki figyeli a napi történéseket. A nemzeti együttműködés rendszeréből (NER) élők biztosan, hiszen – amint az elmondása szerint a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél is okosabb Mészáros Lőrinc példája jól mutatja – akik kellőképpen szervilisek, azokat vagyonokkal ajándékozza meg gazdájuk. A bérből élők is jól járnak, hiszen a megállíthatatlannak tűnő kivándorlás miatt kényszerűen emelkedő fizetések az ő zsebüket dagasztják. De érdemes megnézni, mire számíthatnak a Fidesz legjelentősebb szavazótáboraként ismert nyugdíjasok. A kormányzati propaganda ellenére nem sok jóra.

A nagyhangú ígérgetés szerint az átlagos nyugdíjas 24 ezer forinttal több pénzre számíthat a novemberi ellátmányban, mert Orbán Viktor megígérte. Pedig ehhez nem sok köze van a kormányfőnek, hiszen egy 2009-es törvény írja elő, hogy a 3,5 százalékos GDP-növekedés fölött prémium jár az időskorúaknak. Ráadásul még az ígért emelés összege is csak egy átlagszám, ezért csalódott az a több százezer kisnyugdíjas, aki arra ébredt a nyugdíjfizetés reggelén, hogy meg sem közelíti a pluszpénz az ígért emelés nagyságát. S hiába panaszkodnak, a kormány reakciója szerint nem hibáztak a számolásnál, azaz fölösleges korrekcióra várniuk a csalódottaknak. Vagyis úgy látszik, kommunikációs bakot lőtt a kormány. Az idén nyugállományba mentek lepődhettek meg a legjobban, hiszen nekik egyetlen fillér extra kifizetés sem jár.

De nem is ez a legnagyobb probléma a nyugdíjak körül. Sokkal nagyobb csalódást jelenthet az időskorúak számára, amikor rájönnek, hogy a hangzatos propaganda ellenére nem is olyan fontosak a kormány számára. Hiszen ahelyett, hogy a „fantasztikus” gazdasági teljesítményre alapozva visszatérne a svájci indexálásra a kormány, hiszen pénz most bőven van, inkább a haveri zsebekbe tömi az adófizetői pénzeket, illetve százmilliárdokról mond le a költségvetés, csak hogy a kormányfő hobbiját, a focit, illetve más látványsportágakat támogathasson. Azt még csak-csak elfogadnák a nyugdíjasok, ha az egészségügybe invesztálnák e százmilliárdokat, hiszen ők lehetnének annak legnagyobb haszonélvezői, így viszont számukra elveszett összegről beszélhetünk.

De talán még ezt a békát is lenyelnék, ha jelentősen nőne ellátásuk összege a svájci indexálás visszaállításával. Jelenleg ugyanis kizárólag az alig mérhető inflációhoz igazítják az emeléseket, esetleg a gazdasági fejlődéshez kötött minimális extrával megfejelve. A svájci számítás esetén viszont a mai viszonyok között jelentősen magasabb lenne a nyugdíjemelés. Ebben a rendszerben ugyanis a növekedés mértéke felerészben az inflációhoz kötött, felerészben pedig a reálbér emeléséhez. Jól mutatja a két számítás közötti különbséget, hogy jövőre a kormány háromszázalékos inflációval számolva háromszázalékos nyugdíjemelést ígér. Ezzel szemben a svájci indexálás esetén az idei tízszázalékos reálbér-növekedés felének, illetve a várható infláció felének együttes összegével kellene emelni a nyugdíjakat, azaz 6,5 százalékkal.

És akkor a legfontosabb problémáról nem is beszéltünk, nevezetesen hogy mi lesz a nyugdíjakkal 2030 után. Ugyanis még a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint is komoly gondok lehetnek az évezred negyedik évtizedében a nyugdíjak kifizetésével a kedvezőtlen demográfiai folyamatok eredményeként. S ahogy a korábban regnáló kormányok egyike sem tett egyetlen lépést sem a rendszer gyökeres átalakításáért, úgy a jelenlegi sem. Az illetékesek természetesen mélyen hallgatnak e problémáról, hiszen ezzel nem lehet választást nyerni.

A félrevezetett nyugdíjasok közül sokan pedig még hálásak is a kormányfőnek, hogy „kiharcolta” számukra az ellátás emelését; nagyobb az esélye így, hogy lelkesen szavazzanak jövőre a Fideszre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.