Kakas a szemétdombon

Az MSZP-ben ma nincsenek olyan emberek, akik mögé ez a szétzilált, folyton egymással háborúzó, a Fidesznek és a DK-nak is játszó tagság beállna.

György Zsombor
2017. 11. 29. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz eldönteni, mi a szánalmasabb a szocialisták és a DK vergődésében. Az, hogy öt hónappal a választás előtt nincs végleges lista? Hogy még mindig időről időre előkerül a – nem létező – közös civil jelölt ötlete, mint mindennek a jolly jokere? Vagy az a tény, hogy az anarchizálódó szocialista párt a bázisát szektásító Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, a baloldal bohócának csapdájában egyre csak töpörödik?

Tény, borzasztó nehéz lehet abban a tudatban egyben tartani és ráfordítani a kampányra a sötét múltú pártot, hogy tagsága egy része a riválisok felé kacsingat. A kriptofideszesekkel és kriptodékásokkal terhelt társaság helyzetét csak nehezíti, hogy vezetőik kampányolás helyett egymás nyírásával töltik idejüket, próbálva saját klikkjüket megtartani a NER határán, vagy valahol a lét peremén.

Az egyéni választókörzetek balos listáját néhány nap alatt kétszer is „megszerezte” a sajtó, majd mind a kétszer gyorsan cáfolták is az érintettek annak valós voltát. Az egyeztetés állapotára nincs így jobb szó a katyvasznál. A centrális erőtér gondolatát tovább fűzve lefordíthatjuk mindezt arra is: Gyurcsány teszi a dolgát, jelen állás szerint elvonva 10-15 százaléknyi szavazót a – ahogy mostanában mondani szokás – huszonegyedik századi pártoktól. Maga Gyurcsány ráér, annak reményében, sőt inkább már tudatában ver szét mindenféle baloldali megállapodást, hogy végül ő állhat majd bércre a romok felett, a múlt szemétdombjának tetején talán ő lehet még a kakas. De ennyi.

Ismeri ő is a realitásokat, tudja, hogy rég nem ő Orbán Viktor fő kihívója; a maga szintjén a szociknak minél rosszabb, neki annál jobb elv kell kielégítse ágaskodó ambícióit.

A két párt közti egyeztetésekről tudni lehet, az MSZP kezdetben a nagyjából kétharmad-egyharmad arányú elosztásban gondolkodott, amit a korábban még közösködést hirdető DK nem fogadott el. Miért is tette volna, látva a szocik belső csatáit, a siker felé vezető „történet” hiányát. Az arány aztán változott, és a körzetek egy részében valóban meg is születhetett valamilyen megállapodás. A kényes, mindkét fél számára fontos zónákban (állítólag Pécs, Szeged, Karcag, Pápa, a XVIII. kerület) viszont nem, enélkül azonban minden borul.

Az összeesküvés-elméletek hívei dörzsölhetik tenyerüket, Botka László lelépésével a szocialisták képtelenek másik, karakteres, erős jelöltet állítani. A pártvezetés tekintélye minden nappal gyengül, ameddig a tagság okkal érzi úgy, hogy akarva-akaratlanul Gyurcsány diktálja a tempót, ő tematizál, a szegfű meg csak hervad. A szegedi polgármester végső soron kiváló szolgálatot tett a Fidesznek, még ha az események alakulásáért korántsem csak ő a felelős. Botka egyvalamit biztosan tudott és értett: azt, hogy Gyurcsány a rombolásban érdekelt. Pártjának és benne a „kriptóknak” ez azonban kevés volt a besoroláshoz, és ezzel már az elején kamikaze miniszterelnök-jelöltet csináltak emberükből.

Az MSZP-ben ma nincsenek olyan emberek, akik mögé ez a szétzilált, folyton egymással háborúzó, a Fidesznek és a DK-nak is játszó tagság beállna, akik ezt a pártot meg tudnák menteni. Megértem, a tisztességes szocialistáknak borzasztó érzés lehet azzal szembesülni, hogy bármit tesznek is, az a jelen keretekben csak a végzetükre játszó Gyurcsány Ferenc érdekeit szolgálja.

Kisstílűségnek, önzésnek, ügyetlen hatalmi játszmáknak vagyunk tanúi, de talán nem minden tanulság nélkül. Idő kérdése, és a szociknak a mostani formában vége lesz. Az immorális Gyurcsányból már az életben nem lesz Orbán Viktor első számú kihívója, megtalálta az őt illető helyet a népszerűségi lista végén. A kérdés inkább az, hogy a régi baloldal támogatói megértik-e és feldolgozzák-e magukban, hogy a térfelükön zajló, a Fideszt kiszolgáló politika nem a köz érdekeit szolgálja és számukra zsákutcába vezet. És akik kiábrándultságuk miatt elfordultak a politikától, elhiszik-e azt, hogy ennek ellenére érdemes lesz szavazni tavasszal? Nemcsak szívvel, hanem ésszel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.