Szándékos félreértés

A végtelenül cinikus Fidesz-kommunikáció szándékosan elfelejti, hogy az Európai Parlament önmagában nem hoz jogszabályt.

Kovács Áron
2017. 11. 19. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Navracsics Tibornak igaza van. Pont jókor szólt, hogy valamit nagyon félreértünk: „Sokszor úgy beszélünk Magyarországon Európáról, minthogyha az külpolitika lenne”, a sokat emlegetett Brüsszel pedig valami külső hatalom, aminek vagy meg akarunk felelni, vagy veszekszünk vele. Európa mi (is) vagyunk, és ez a lényeg, beléptünk egy klubba, elfogadtuk az alapszabályt, így mi is alakíthatjuk a klub belső életét. Ez látszólag egyértelmű, de mostanában mintha szándékosan elfelejtenék Navracsics párttársai, meg mindazok, akik elhiszik a „Brüsszel–Soros-terv–migránsok” hármasra épített kommunikációt. Ebben a párhuzamos világban például az Európai Parlamentben (EP) nem az európai, köztük a magyar polgárok képviselői döntenek a minket érintő ügyekről – mint amilyen a menekültügy is –, hanem csak végrehajtják „Soros György veszélyes tervét”.

Ez a fajta kommunikáció elsősorban végtelenül sértő, hiszen lenézi a választókat. Igen, a dublini rendelet reformja kissé bonyolult, igazából csak nagyon kevesen látják át a részleteket, de azért viszonylag sokan érzik, hogy többről van szó holmi összeesküvés-elméletnél. Őket a Fidesz és a kormány kommunikációja egyszerűen semmibe veszi. És ha ez nem lenne elég, a végletes lebutítás még káros is, mert lehetetlenné teszi, hogy értelmesen beszéljünk fontos dolgokról.

Szögezzük le: a tömeges és ellenőrizetlen bevándorlás elutasítása legitim politikai álláspont. Mára egészen kevesen maradtak az európai színtéren, akik ezzel nem értenek egyet, és akik inkább maguk küldenének hajókat Líbiába a menekültekért. Az Európai Parlamentben pont vannak ilyen képviselők, de ott sincsenek többségben. Miről van akkor szó? Az európai politika két táborra oszlott: az egyik – Orbán Viktor által képviselt – nézet szerint meg kell és meg is lehet állítani a bevándorlást, a másik szerint viszont nem lehet, így valami mást kell kitalálni. Ha nem lehet megállítani a menedékkérőket és bevándorlókat – ez a két fogalom még mindig nem azonos, és bármilyen nehéz, érdemes megpróbálni elkülöníteni –, akkor a tömeg kezelésére kell valamit kitalálni, mert nem lehet két országra ráhagyni minden gondot. Az EP többségi álláspontja szerint erre a terhek szétterítése a megoldás, a szolidaritás jegyében, vagyis ahol sokan vannak, onnan át kell vinni az embereket oda, ahol kevesebben. Ez ugyan a gyakorlatban biztosan nem működik majd gördülékenyen, de logikailag nem nagyon marad más megoldás, így ezt tartalmazza az EP múlt csütörtökön elfogadott jelentése is, ami igazából egy tárgyalási mandátum, nem a „Soros-terv” végrehajtása.

Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert a végtelenül cinikus Fidesz-kommunikáció szándékosan elfelejti, hogy az Európai Parlament önmagában nem hoz semmilyen jogszabályt, csak az Európai Tanáccsal együtt. Az pedig végképp nem valami külső hatalom, hanem a tagállamok exkluzív klubja, ahol még folyik a vita, milyen is legyen az új dublini rendszer. Ott is vannak olyan nézetek, amelyek szerint a szolidaritás elve alapján kellene tehermentesíteni Olaszországot és Görögországot, de Orbán Viktor egyáltalán nincs egyedül azzal, hogy ezt elutasítja, így kicsi az esélye, hogy csak úgy keresztülverjék a feje felett.

Persze a végén lesz valamilyen kompromisszum. Mindig kialakul ilyesmi, ha másért nem, azért, mert – nem hivatalosan, de azért mindenki által gyakorolt módszerrel – össze lehet kötni különféle ügyeket: Magyarország elsősorban pénzt akar látni az EU-tól, amiért cserébe valamit csak vállalni kell. A legvalószínűbb, hogy a végén mégiscsak lesz valamiféle áthelyezési mechanizmus – fideszes nevén betelepítési kvóta –, de az olyan bonyolult lesz, és olyan sok kivétellel, speciális szabállyal tűzdelve, hogy itthon mégiscsak ki lehet majd hirdetni a győzelmet Soros György és Brüsszel felett. Persze csak jóval a választások után, mert addig még nagy szükség van csatazajra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.