Disznók

Az orbáni képletben az ellenfélből azonnal ellenség lesz, aki óhatatlanul dehumanizálódik.

Gazda Albert
2017. 12. 10. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagyokra ébred ezekben a napokban az ország és a nemzet – hol csikorgókra, hol szolidabbakra –, annak rendje-módja szerint beköszöntött a szezon, utoléri sorsuk a háznál tartott sertéseket. Egyik a másik után végzi be földi pályafutását, mikor melyikük a soros. És milyen jólesik hajnal- és reggeltájt a pálinka, a sült vér meg a nyelvi lelemény! Utóbbiak némelyike ráadásul – lám-lám – világhíressé emel embereket, holott aligha juthatott eszükbe vidámkodásuk közepette szegényeknek, hogy efféle babérokra törjenek.

Nézegetem a Pócs János fideszes dinnyekirály-mameluk, a közösségi média algoritmusai és a globális média által roppant populárissá tett fotót – tudják: azt, amelyen egy holtában megperzselt-megtréfált disznó csodálható meg –, és az az érzésem, hogy bár az elmúlt napokban sok mindenről szó esett vele kapcsolatban, egyvalami felett mintha elsiklottunk volna. A feldolgozásra váró tetem társaságában – ki félszegen, ki önfeledten – mosolygó magyar emberekre gondolok. Egy pillanatfelvétel ugyan nem sok mindenre elég, ennek ellenére meg merem kockáztatni: a megszólalásig olyanok ők, amilyenek mi magunk vagyunk. Vagy a vidéki – netán kárpátaljai, erdélyi, tök mindegy – rokonaink és barátaink. S úgy sejtem, tényleg annyira hiányzott nekik ez a felhajtás – amit saját borzasztó ötletükön túl a figyelemre méltó morális-intellektuális kihívásokkal küszködő Pócsnak köszönhetnek –, mint frissen szúrt haszonállatnak a feliratozás.

Na de miért és hogyan jut eszükbe e bizonyára derék magyar embereknek az aktuális parlamenti ciklus utolsó évének leggusztustalanabb szóvicce? Miért vélhetnek egy ilyen –úgynevezett – poént kifejezőnek és viccesnek? Majd végül: ki felel azért, hogy ez az egész így megtörténhetik?

Szó sincs róla, hogy egy távol-vidéki disznóvágás alkalmából készült fénykép miatt haladéktalanul és visszakézből apokalipszist kellene kiáltanunk. A világ ettől sem dőlt össze, arra a lassan-komótosan közelgő pillanatra még várni kell valamennyit. A cseppben a tenger effektus viszont ezzel együtt stimmel. Amit magunk körül látunk az utóbbi időben – nemcsak ebben az esetben, hanem esetek sokaságában –, az mind ugyanabba az irányba tol bennünket. Annyiszor leírtam már, hogy majdhogynem unom: a háborús orbáni képletben az ellenfélből első lépésként ellenség lesz, aki óhatatlanul dehumanizálódik hamarjában. Muszáj ezt tennie – vagyis ezt tenni vele –, minthogy ha nem ember, akkor sokkal könnyebb keményen-kíméletlenül fellépni vele szemben. Így lesz ebből a fotóból a végkifejletük felé tartó – elképesztő, olykor továbbra is nehezen hihető-befogadható – folyamatok szimbóluma. Alkotói akaratától, szándékától függetlenül.

A történet pedig percenként újraíródik. A kormányzati propaganda első számú alapelvét látjuk ugyanis kirajzolódni – illetve átszűrődni a dolgos hétköznapokba. Bárki bármikor célkeresztbe vonható és dehumanizálható, és aki célkeresztbe vonatott, nem ember többé, ergo nem számíthat könyörületre. Addig kell ütni, amíg meleg, amíg mozdul. (Ajánlott irodalom: akármelyik „cikk” a habonyi–rogáni–ómolnári univerzumból. És az sem számít, ha az ellenség amúgy – mint ez idő tájt Havas Henrik – nem politikus.) A politika harc és versengés, ezt kétségbe vonni bugyutaság lenne. Ám korábban úgy hittük, helyénvaló betartani bizonyos szabályokat. Akár azért, hogy amennyiben fordulna a kocka, mi is számíthassunk e szabályok érvényesülésére. Hát ennek lett vége apránként.

Kocsmai konfliktusokban kétféle ember van. Az egyikben az üsd, vágd, nem apád pillanatában is felsejlik, hogy következménye lehet annak, ha halántékra megy a teli borosüveggel. A másik nem törődik ilyesmivel. Amikor a Fidesz-rendszer természetéről elmélkedünk, ezzel az aprósággal sem árt tisztában lennünk. Állati, nemde?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.