Zsarolók

Nem nehéz észrevenni, hogy 2010 után hogyan növekedett meg nagyságrendileg a közéleti aljasságok, karaktergyilkosságok száma.

Pethő Tibor
2017. 12. 11. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A velejéig romlott kommunista állambiztonsági rendszer működtetőivel nemhogy nem foglalkozik a közvélemény, de sokan közülük húsz éve minket oktatnak a demokráciából – mondta mélységesen felháborodva a Magyar Nemzetnek adott interjújában 2009 nyarán Deutsch Tamás EP-képviselő. Ellenzékből, a hatalom sáncain kívül persze könnyű szép szavakkal szédíteni a jó népet. Hogy a kormányrúdnál mi történt, azt pontosan tudjuk: a Fidesz szó nélkül, villámgyorsan vette semmibe a korábbi nagy fogadkozásokat, nem csinálva különösebben titkot a tényből, hogy a „velejéig romlott” kommunista állambiztonsági hagyatékra és annak gyártóira, a „működtetőkre” nagyon is szüksége van az új rendszernek. Például a BM III/II-es csoportfőnökség magasan kvalifikált elhárító tisztjére, a Nagy Imre-temetést megfigyelő Tasnádi Lászlóra, aki éveken át koptatta az Orbán-kormányban az államtitkári széket, hogy aztán 2017 elején Pintér Sándor egyik cégének élére ejtőernyőzzön. Az élet egyúttal bizonyította, hogy a volt (morális szempontból eltérően megítélhető) titkos ügynökök esetében is politikailag fölöttébb hasznos fenntartani a korábbi, zsarolásra igen alkalmas gyakorlatot, a célzatos és persze rendkívül szelektív szivárogtatás módszerét.

Különösebb illúzióink nem lehetnek. Végeredményben több mint negyedszázados az alaposan bejáratott úzus – vonhatjuk le a következtetést Ungváry Krisztián legújabb, A szembenézés hiánya című kötetének megjelenése után. Bár a ténnyel már jó ideje próbálunk több-kevesebb sikerrel megbarátkozni, vagy legalább tudomásul venni az – úgy tűnik – megváltoztathatatlant, az azért ennek ellenére mellbevágó, hogy a rendszerváltozást követően megszülető új „hatalom kezdettől fogva kicsinyes politikai játszmákhoz, zsarolási adatbank jelleggel használta a III/III. iratait”.

Vagyis, keményebben szólva, kimondhatjuk, hogy a demokratikus rendszer egyik fontos háttérmechanizmusaként kezdetektől ott munkált a pitiáner revolverezés, a politikai aljasság? A szavak jelen esetben gyilkolni tudnak, megölhetik például megmaradt sovány illúzióinkat a múltról, ám mit mondhatnánk, amikor ezt olvassuk: „Miközben a pártállam az érintettekkel szinte semmit sem ért el, demokratikus utódja az akták felemás kezelésével, a csöpögtetett információkkal azokat is zsarolni tudta, akik egyébként emelt fővel állhattak volna a nyilvánosság elé.”

A példa az utóbbira az első ciklusból Torgyán József és Csurka István. Bár mindketten megtagadták az együttműködést, 1990 után aktuálpolitikai okokból olyan színben tüntették fel őket, mint akik a kommunista rendszer besározódott spionjai voltak. Hogy a rendkívüli kül- és belpolitikai helyzetben, a jugoszláv háború, a gazdasági összeomlás lehetőségének árnyékában az amúgy is ingatag kormánytöbbséget veszélyeztetni akarókkal szemben tisztességtelen eszközökkel lépett fel az MDF-kormány, az erkölcsileg elfogadhatatlan. Ugyanakkor éppen emiatt talán jobban megérthető, mint sok más későbbi hatalomtechnikai húzás, gazemberség.

A tény, hogy az állambiztonsági iratokhoz kapcsolódó egyre zavarosabb ügyeket rövid távú politikai érdekek miatt nem rendezték, hanem egyre gyakrabban tisztességtelen játszmákra használták, sok mással együtt a demokráciákat tönkretevő erkölcsi züllés egyik fontos eleme. Hiszen a zsarolás, a lejáratás gyakorlatába hatalmi pozícióban nemcsak rutinfeladat belejönni, de a hatékonynak tűnő módszert könnyűszerrel ki lehet terjeszteni az élet más területeire is, ehhez pedig már egykori BM-aktákra sincs többé szükség. Nem nehéz észrevenni, hogy 2010 után hogyan növekedett meg nagyságrendileg a közéleti aljasságok, karaktergyilkosságok száma – feltehetően egyáltalán nem függetlenül az állambiztonsági iratokhoz fűződő gyümölcsöző tapasztalatoktól. Igaz, esztendők szorgos munkája szülte meg a napjainkra, úgy tűnik, olajozottan működő konstrukciót. Hogy az építkezésben néhány, most az ellenzékben vitézkedő politikus, így Gyurcsány Ferenc is elévülhetetlen érdemeket szerzett, aligha menti Magyarország mostani vezetőit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.