A Fidesz aduásza

Politikai szereplőt a Kádár-rendszer végvonaglása óta nem ért ilyen támadás, eddig nem került ilyen veszélybe egy párt részvétele sem a választáson.

Szerető Szabolcs
2018. 01. 08. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz megint gyávának bizonyult: betiltani (még) nem meri a Jobbikot, inkább gondoskodik az ellenzéki párt ellehetetlenítéséről, röviddel a választás előtt. A piszkos munkát persze kiszervezve a volt képviselője által vezetett, az alaptörvény rendelkezései szerint független intézménynek, az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ). A Népszabadság megsemmisítését beindító gombot sem az új fideszes menedzsment, hanem a kiadót eladó régi tulajdonos, az osztrák Pecina nyomta meg. Vagy ahogy például nem Gulyás Gergely, az emberarcú alaptörvénysértő (lásd: plakáttörvény, ahol feles többséggel szabályoztak kétharmados tárgykört) állta útját a szocialistáknak anno a választási irodánál, hanem a számos jel szerint Kubatov Gáborhoz köthető erőemberek.

Nyilvánvaló, ha a Fidesz (pontosabban: a miniszterelnök) úgy akarja, be is lehetne tiltani a Jobbikot; akad rá ürügy, hajlékony jogszabály, és keríteni is lehet a feladatra úgymond a kormánytól független végrehajtót. De itt még nem tartunk, s talán nem is lesz szükség rá. Hiszen a kétszer 330 millió forintos büntetés erősen kétségessé teszi a Jobbik választási szereplését. Tudom-tudom, a kampányra jár állami támogatás, nem is kevés, de a másik oldalon korlátlanul rendelkezésre álló anyagi erőforrások ismeretében egyenlőtlen küzdelmet kell vállalnia a Jobbiknak, ha kitart a választási indulás mellett. A bírság egy részét fedezheti a pénzgyűjtési akció, ám teljes értékű kampányra ez bizonyosan kevés lesz, hacsak a párt nem ugrik bele az adósságcsapdába. Az ÁSZ által kisebb-nagyobb összegekkel végigbüntetett ellenzéki pártok némelyike jelezte, hogy egyszerűen nem fogja befizetni a bizonytalan jogalapú bírságot; ez viszont elég nagy támadási felületet nyújt a kampányidőszakban, amit a szemforgató módon a törvények betartásának fontosságáról papoló kormánypártok minden bizonnyal kíméletlenül ki is használnak majd.

Meglehet, a Jobbik hirdetési gyakorlata okot adhat bírálatra. Egy helyről nem érkezhet hiteles kritika: a Fidesztől, amely hasonló ügyletek részese volt az előző kampányok idején, amelyek fölött feltűnően könnyen szemet hunyt a pártok gazdálkodását ellenőrző számvevőszék. Egy biztos: az ÁSZ mostani írásos anyagából sem derült ki, miképpen számolták ki a 330 millió forintnyi tiltott támogatást. Hiába szajkózzák, hogy mindenben a törvények alapján jártak el, ha továbbra is úgy tesznek, mint ha a plakátpiacon léteznének hatósági árként számonkérhető tarifák. Így pedig nem lehet másra gondolnunk, mint hogy politikai megbízást teljesít az a papíron független ellenőrző szervezet, amelynek működését a legutóbbi időkig köztisztelet, a politikai erők egységes bizalma övezte. Ez a bizalom nem akkor bomlott meg, amikor a terület szakértőjének számító Domokos László akkori fideszes képviselőt választotta elnökké a parlamenti kétharmad, hanem most, amikor minden jel szerint politikai bosszú eszközévé silányult az ÁSZ.

A felmérések szerint senki és semmi nem fenyegeti tavasszal a Fidesz újabb biztos győzelmét. Ez persze nem ok arra, hogy a kormánypártok félvállról vegyék a kampányt, vannak e tárgyban kellemetlen tapasztalataik a múltból. De mintha félnének a tiszta, egyenlő feltételekkel megvívott küzdelemtől. Mintha erőfölényükkel visszaélve azt is megpróbálnák megnehezíteni, hogy kihívóik egyáltalán a startvonalra állhassanak. Ez nem éppen az erő jele.

Alapos a gyanúm, hogy a Fidesz folyamatosan teszteli a választókat. A brutális ÁSZ-bírság meglebegtetése után jött egy kis hatásszünet; a teszt sikeres lehetett, hiszen a történet tegnap élesbe fordult, a Jobbiknak 15 napon belül fizetnie kellene. Politikai szereplőt a Kádár-rendszer végvonaglása óta nem ért ilyen támadás, eddig nem került veszélybe egy jelentős támogatottsággal bíró párt részvétele sem a választáson. Ha nem is bizakodva, de kíváncsian várom, hol lesz a következő határátlépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.