A T. Ház bohóca

Németh Szilárd akciózásának a groteszk elemeken túl mélyebb politikai célja van: ellehetetleníteni a kormány parlamenti ellenőrzését.

Szerető Szabolcs
2018. 01. 28. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmi kétség: Németh Szilárd volt az elmúlt hét embere a magyar politikában. A parlament nemzetbiztonsági bizottságában előadott kivonulós produkciója egyszerre volt szórakoztató és hátborzongató. Elöljáróban fontos megjegyeznem, laza személyes ismeretségünk alapján tisztában vagyok azzal, hogy a Fidesz rezsibiztosként országos hírnévre szert tett alelnöke jóval árnyaltabb gondolkodású személyiség, mint amilyen képet magáról a nyilvánosságnak mutat. Vagyis szerepet játszik, s azt is sejthetjük, ki osztotta rá.

Németh Szilárd mint a bizottság alelnöke nemzetbiztonsági kockázatként azonosítja a Fidesz tetszőlegesen kiválasztott politikai ellenfeleit, nem törődve azzal, hogy az arra hivatott szervek ilyen kockázatot egyébként nem tártak fel. Ha Soros Györgyről és a migránsokról van szó, akkor szerinte nem vehet részt az ülésen az LMP-s Szél Bernadett, mert volt valaha kapcsolata a milliárdoshoz köthető valamelyik szervezettel. Németh pontosan tudja, hogy ez alapján a saját pártját is lefejezhetné, s azzal is tisztában van, hogy annak idején nemcsak az LMP mostani miniszterelnök-jelöltje, hanem Orbán Viktor első kormánya is együttműködött az ominózus Soros-szervezettel. Ő azonban már a tények utáni világ politikusa, ilyesmitől nem hagyja kizökkenteni magát.

A Fidesz hatalomgyakorlásában nem előzmény nélküli, amit most látunk. Amikor 1998-ban először kormányra kerültek, ma már nehezen felidézhető okból a fiatal miniszterelnök azt állította, hogy pártjának vezetőit és családtagjait közpénz felhasználásával, törvénytelen eszközökkel megfigyelte a leváltott szocialista hatalom. A vád bombaként robbant, ám annak valóságtartalmát sohasem sikerült egyértelműen bizonyítani. A Fidesz a számára egyre kellemetlenebbé váló ügyet úgy kezelte, hogy az annak kivizsgálására létrehozott parlamenti bizottság munkáját igyekezett ellehetetleníteni, pontosabban egész egyszerűen bohózatba fullasztotta. A feladattal megbízott fideszes képviselő, Kosztolányi Dénes a magyar politika üde színfoltját jelentette, bizonyos értelemben Németh Szilárd elődjének tekinthető. Akkor azonban a parlamenti erőviszonyok kiegyensúlyozottabbak, a Fidesz pozíciói a nyilvánosságban gyengék voltak. Bár a balliberális ellenzék már akkor is hajlamos volt a demokrácia végéről beszélni, a parlamenti ülésezési rend egyoldalú átalakítása és a Fidesz egyéb akkori trükkjei nem jelentettek kivédhetetlen fenyegetést a parlamentáris rendszer alapjaira.

A kormányzó pártok túlhatalma mára minden kedélyességet kiölt a hatalomtechnikai küzdelmekből. Németh Szilárd akciózásának ugyanis a groteszk elemeken túl mélyebb politikai célja van. A múlt héten a fideszesek gyerekesen indokolt kivonulásukkal például megbénították a nemzetbiztonsági bizottságot. Különösen fontos testületről, a titkosszolgálatok feletti politikai kontroll intézményéről beszélünk. Garanciális jelentősége van annak, hogy a szolgálatok működéséről tájékoztatást kapjanak a gondosan átvilágított képviselők, köztük az ellenzék politikusai.

De magának a parlamentnek is az egyik alapvető funkciója a végrehajtó hatalom ellenőrzése. A Fidesz ezt a funkciót lehetetleníti el szisztematikusan, olykor bohózatba hajló módon. A miniszterelnök sem a nemzetbiztonsági bizottság tanácskozására, sem a parlament erre a hétre összehívott rendkívüli ülésére nem megy el, hogy beszámoljon több ezer menedékkérő fű alatt történt befogadásáról. Az ellenzék által kezdeményezett ülés így az értelmét veszti; a kormánypártok minden szembesítést, nyilvános vitát kerülnek az ellenzékkel, mert azok szerintük csak kampánycélokat szolgálnak. Cinikus, hiteltelen „érvelés”, elég arra emlékezni, hogy a Fidesz ellenzékben miféle módszereket használt, teszem hozzá: praktikusan és helyesen.

Senkinek nem lehet kétsége, mihez kezdene a hatalommal a Fidesz, ha tavasszal ismét nyer. A végén már a párt bohócán sem fog senki nevetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.