Koreaiak surranópályán

Sok múlik azon, a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok elfogadja-e, hogy Észak-Koreában Kimet megbuktatni rövid távon szinte lehetetlen.

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 01. 05. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor tavaly szeptemberben a Koreai-félsziget belerengett az észak-koreaiak kísérleti atom- vagy hidrogénbombájának (máig nem sikerült kideríteni, melyik volt) felrobbantásába, ráadásul a remeteállam egyre-másra lőtte föl kísérleti ballisztikus rakétáit, kevesen gondolhatták, hogy idén januárra már ott fogunk tartani, hogy a békülés jegyében ismét asztalhoz ül a két Korea tárgyalódelegációja. Tegyük hozzá: Phenjan bevett taktikája volt az utóbbi években, hogy addig feszíti a húrt, amíg kellően alkuképes helyzetbe nem kerül, és képessé nem válik a korábbiaknál több segélyt vagy egyéb kedvezményt legombolni a nemzetközi közösségtől. Csakhogy tavaly Donald Trump amerikai elnök hathatós közreműködésével és az északi nukleáris és rakétaprogram egyre fejlettebb szintre kerülésével már annyira eluralkodott a háborús hisztéria, hogy a CNN és egyéb nemzetközi hírközlők folyamatosan azt találgatták, mikor tör ki az atomkonfliktus.

Pedig bármilyen meglepő, valójában a körülmények nemigen változtak. Az észak-koreaiaknak az egyre fojtogató szankciók miatt szükségük van valamilyen szintű nyitásra, míg délen Mun Dzsein elnök kampányának egyik fő üzenete volt, hogy elődjénél, a keményvonalas Pak Kunhjénél jóval békésebb kapcsolatot ápol majd Észak-Koreával. Bármit is gondoljunk ugyanakkor Kim Dzsongunról, a kegyetlenségében még a világ többi diktátora közül is kitűnő vezető ügyesen ismerte föl, hogy képes lehet megosztani az agresszív Egyesült Államokat, valamint a párbeszédre nyitott délieket. Ennek köszönhető újévi beszéde, amelyben keményen nekiment Washingtonnak, ám békülékeny hangot ütött meg Szöullal szemben – ez végül odáig jutott, hogy jövő kedden két év után találkozik a két országrész delegációja.

Mindössze annyi a probléma, hogy a két oldal céljai sem változtak, Észak-Korea ugyanis immár az ország függetlenségének garanciájaként tartja számon a vélhetően többé-kevésbé működőképes atomfegyvereit, éppen ezért nem fog lemondani a kezében lévő ütőkártyáról. A nemzetközi közösség és Dél-Korea viszont távlati tervként a lefegyverzést akarja elérni – a kettő pedig értelemszerűen kizárja egymást.

Éppen ezért bármennyire is imponáló, hogy hosszú idő után látunk Kim Dzsonguntól valamiféle pozitív megnyilvánulást, ha rendszeressé válik is a kétoldalú megbeszélés, amit most elsősorban az olimpia okán tartanak meg, túl komoly eredményeket várni önáltatás volna. Észak-Korea olimpiai részvétele reális cél, utána pedig – ha mindkét oldal nyitott a további párbeszédre – szóba jöhet még a humanitárius segélyek szélesítése, esetleg a háború és Korea kettéosztása miatt szétszakadt családok tagjai számára találkozók szervezése vagy közös gazdasági programok. A keszongi ipari parkot, ahol déli cégek adtak munkát északiaknak, 2016 elején hagyták ott a déli vállalatok, Mun Dzsein elnök viszont már korábban jelezte, szívesen újrakezdené a közös munkát.

Mivel úgy tűnik, Phenjan csak Szöullal hajlandó jelen pillanatban tárgyalni, és Washington sem túl készséges a párbeszéd szempontjából, érdemes belegondolni, meddig mehet el önállóan Dél-Korea. A félsziget demokratikus országa ugyanis védelmi szempontból a nagy szövetséges segítségére szorul. Végső soron sok múlik azon, a nemzetközi közösség és az Egyesült Államok elfogadja-e, hogy Észak-Koreában Kimet megbuktatni rövid távon szinte lehetetlen. Az országon belül – már amennyire ezt az országon kívülről meg lehet ítélni – nem látszik olyan erő, amely elsöpörhetné a jelenlegi diktátor nagyapja által megalapított rendszert. Egy esetleges háború pedig még atombomba bevetése nélkül is olyan hatalmas áldozatokkal járna, amely miatt nem éri meg komolyan kikezdeni Észak-Koreát. És bár Phenjan hajlamos a kiszámíthatatlanságra, mivel senkinek nem érdeke a fegyveres konfliktus, a félelmek ellenére nagyon kicsi az esély a háborúra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.