Kádár lábaskája

A harmadik Orbán-kormány vállaltan a magyar történelem egyik legjelentősebb vagyonátrendezését hajtja végre.

Szerető Szabolcs
2018. 02. 01. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az áprilisi választás tétje annál is jóval nagyobb, mint eddig gondoltuk. A politikai osztály tekintélyes része számára szó szerint egzisztenciális kérdés, hogyan döntenek majd a választók, legalábbis a tegnap megismert friss vagyonnyilatkozatokból erre a következtetésre kell jutnunk, ha – erőt véve magunkon – megpróbáljuk komolyan venni őket. Néhány hónapja megjelent egy felmérés, amely – árnyalva a javuló életkörülményekről harsogó kormánypropagandát – arról szólt, hogy a magyar háztartásoknak aggasztóan nagy arányban nincs annyi megtakarításuk, hogy a rendszeres bevétel kiesése vagy egy váratlan nagyobb kiadás esetén hónapokig a felszínen tudjanak maradni. Ekkor nem gondoltam, hogy ebbe a körbe politikusaink közül is sokan beletartoznak, így a miniszterelnök is, akinek egymillió forint megtakarítása sincs, miközben az adóssága ennek többszörösére rúg.

Élet-halál kérdése tehát a választás; csekély megtakarítással, ám annál nagyobb tartozásokkal terhelten súlyos következményei lehetnek a képviselői mandátum vagy akár csak a miniszteri bársonyszék elvesztésének. Ilyen háttérrel kikerülni az Országházból a munkaerőpiacra, a versenyszféra rideg világába valóban riasztó perspektíva lehet. Egy kicsit komolyabbra fordítva a szót: a magyar vagyonnyilatkozati rendszer álságosságáról, hézagairól, kijátszhatóságáról az elmúlt években a hozzáértők már mindent elmondtak. Amíg nincs következménye néhány kifelejtett milliónak vagy a valóságosnál kisebbre mért ingatlannak, amíg a családtagok nyilatkozata nem nyilvános, az egész nem több egy ócska, a közönséget hergelő, a társadalmat mélységesen lenéző színjátéknál. Persze a magyar politikus élelmes, nincs az a szigorú rendszer, amelyet ne tudna valahogy kijátszani, de jelenleg igazán kemény erőfeszítés sem kell ehhez, a lebukás kockázata roppant csekély.

Vannak azért olyan politikusok, akik nem rejtegetik a vagyonukat. Pintér Sándor és Seszták Miklós miniszterek igazi multimilliomosok, de Gyurcsány Ferenc több mint 200 milliós osztalékjövedelme sem nevezhető meglepetésnek. (Arról persze sokat tudunk, hogy miként alapozta meg a vagyonát a volt miniszterelnök a rendszerváltás zavaros éveiben, csak hát a politikai ellenfél is gondosan megvárta az elévülési idő leteltét az ügyletek firtatásával. Kéz kezet mos.) Vélhetően a köztársasági elnöknek sem lesznek már anyagi gondjai, de az ő pozíciójában az évi hatmillió forintos megtakarítás életszerű, és józan életvitelre utal. Van néhány olyan képviselő is, akinek vagyongyarapodása a bevallott jövedelme mellett kérdéseket vethet fel. De nem az ő esetük a tipikus.

Sokszor hallani, hogy oktatási rendszerünk elhanyagolja a pénzügyi ismeretek átadását. Nos, számos politikus vagyonnyilatkozatát a felelőtlen gazdálkodás riasztó példájaként lehetne oktatni: aggasztó eladósodás, kimagasló jövedelem mellett nulla megtakarítási képesség. Úgy élnek, mintha nem lenne holnap, gondolhatnánk, ha elhisszük, amit elénk tárnak.

A harmadik Orbán-kormány vállaltan a magyar történelem egyik legjelentősebb vagyonátrendezését hajtja végre, politikai segédlettel emelkednek fel és szorulnak a háttérbe oligarchák, egész iparágak tulajdonviszonyai módosulnak. A folyamat haszonélvezői részben a miniszterelnök közvetlen környezetében találhatók, beleértve a családját is. Ki-ki eldöntheti ennek ismeretében, mennyire életszerű, hogy eközben tavaly a kormányfő megtakarításai 251 ezer forinttal nőttek, és a sajtósa szerint nincs itt semmi egyéb látnivaló. Nekem erről valahogy Kádár János jutott az eszembe, aki a gondosan ápolt legenda szerint a nép egyszerű, puritán gyermekeként hokedlin ette lábaskából a káposztás cvekedlit, miközben Czinege Lajos és más megtévedt elvtársak vadászatokon dorbézoltak.

Sokan máig hisznek ebben a mesében. Talán azért is, mert Kádárnak nem volt Mészáros Lőrince.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.