Ünnep szépséghibákkal

Orbán Viktor évértékelő beszédében a közelgő választást ünnepnek nevezte, s nincs okunk fennakadni a magasztos megfogalmazáson.

Szerető Szabolcs
2018. 02. 18. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tegnapi évértékelő beszédében – amely műfajt ő honosította meg hazánkban – a közelgő választást ünnepnek nevezte, s nincs okunk fennakadni a magasztos megfogalmazáson. Ellenkezőleg: továbbgondolásra érdemes. Örömteli, hogy szabad és független országként négyévente magunk határozhatunk arról, kik kormányozzanak bennünket, emelkedettebben: a jövőről szőtt melyik vízió megvalósításának adunk esélyt. Ahhoz azonban, hogy a versengő pártrendszerben szükségképpen durva elemeket is tartalmazó kampány után valóban ünnep legyen a választás, néhány feltételnek teljesülnie kellene.

Minden idők legkiegyensúlyozatlanabb választási küzdelmét élhetjük át, szembeszökő az erőforrások és lehetőségek egyenlőtlen elosztása. A helyzet persze részben természetes módon állt elő, azt a bizonyos centrális erőteret maguk a választók hozták létre – hogy mi helyett, azt a hét végén is felidézhettük, amikor például Gyurcsány Ferenc a vallásellenesség mély bugyraiba szállt alá –, ám az utóbbi években a Fidesz a hatalmi lehetőségeivel élve, visszaélve tudatosan kezdte ki a méltányos verseny garanciáit. Ebben a lassan megszilárduló, a demokratikus eljárásokat és parlamentáris kereteket üres díszletté alakító rendszerben értelmezhető a miniszterelnök kampánynyitóként felolvasott beszéde is. Három év folyamatos, tömény és irdatlan közpénzt fölemésztő propaganda-hadjárat kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor híveinek kerek történetként mondhassa fel mindazt, amit ő és a kommunikációs agytröszt a létező migrációs kihívás ürügyén kigondolt. Soroshoz, Brüsszelhez új ellenségként az ENSZ is csatlakozott: a világszervezet menekültügyi stratégiájáról szóló vita azért is ideális a miniszterelnöknek, mert a választásig igazából el sem kezdődik, ez a muníció tehát sokáig kitart. A beszédet hallgató hívek egy olyan hőst láttak a színpadon, akinek tehetsége és ambíciója rég kinőtte e kis ország határait, a világ, de minimum Európa jövőjéért, megmaradásáért vív harcot a globális politika színterén. És minél félelmetesebb a falra festett veszély, minél hatalmasabbak és ádázabbak az ellenfelek, a honpolgár annál inkább egy nagy háború kicsiny, de valóságos katonájának érezheti magát. Választás előtti mozgósításnak ideális módszer ez. De kerüljük el a cinizmus csapdáját: a külső határvédelem valóban fontos, a kötelező kvóta észszerűtlen, az afrikai népességrobbanás pedig ketyegő bomba. A miniszterelnök azonban annyi csúsztatással, túlzással adja elő a történetet, hogy az a hitelességet is kikezdi. Nem esett szó például a fű alatt mégiscsak beengedett menedékkérőkről, a kötvénymigránsokról és arról sem, hogy a kerítést a nagyobb ellenzéki pártok sem akarják lebontani. Miközben Orbán Viktor Vona Gábort ütötte az iszlámmal kapcsolatos korábbi szavaiért, a saját iszlámbarát, még az Allah-hitűek törvénykezését is pozitív példának állító szövegeiről nem beszélt. Márpedig a valóság meghamisításával, egyes elemeinek tagadásával operáló kampánystratégia elszenvedői nehezen élik meg ünnepként a választást.

Azokhoz pedig nem volt egyetlen szava sem a kormányfőnek, akik az évtizedek múlva esetleg felénk tartó afrikai tömegek mellett/helyett másért aggódnak. A „magyar modell”, a sikerek emlegetésén túl az oktatás, az egészségügy, a leszakadó térségek, a kivándorlás vagy a már a családját is elérő korrupciós botránysorozat nem fértek fel az orbáni tablóra. Úgy látszik, a Fidesznek a magyarok mindennapi életét érintő ügyekről, a közös jövőnkről hosszú évek óta egyszerűen nincs mondanivalója. Kinyilatkoztatásai közben a pódiumról Orbán Viktor a fél világ mellett magabiztosan kiosztotta a teljes hazai ellenzéket is, reményvesztettek gyülevész hadaként írva le őket. Nem is értem, miért nem vállalja a kampányban velük szemtől szemben, egyenlő feltételekkel a vitát, ahol – ha vannak – a jövőről szóló víziók is megütközhetnének.

Attól lenne csak igazi ünnep a választás!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.