Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Választás csalással

A Fidesz rendkívül érzékeny a választási csalás gyanújára – akkor, ha a saját jelöltje a vesztes.

Pintér Bence
2018. 04. 05. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán még a Gyurcsány-kormányzás legsötétebb napjaiban sem menekültek annyira a közönség elől az akkori kormánykoalíciót erősítő politikusok, mint az utóbbi években teszik a fideszes honatyák. Nyílt vitára nem vállalkoznak, a tőlük független sajtónak nem nyilatkoznak, és mindent megtettek azért is, hogy a Fidesztől független kezdeményezésből ne lehessen népszavazás: olyan politikai cselekvés, ahol a nép – az álságos nemzeti konzultációkkal ellentétben – valóban véleményt nyilváníthat. Mintha valami takargatnivaló lenne, mintha félne valamitől a Fidesz.

Leginkább ezért fontos a vasárnapi választás: ez az egyetlen olyan pillanat, amikor a magyar választópolgárok úgy nyilváníthatnak véleményt a kormány immár nyolcéves tevékenységéről, hogy annak következménye is van. Tudják ezt a kormánypártok stratégái is, és bár sok-sok, a demokrácia eszményét csorbító döntés született az előző években, választás azért az idén is lesz. Választás lesz – azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között, és milyen feltételekkel.

Hiszen a Fideszre fazonírozott választási törvény már önmagában elég ahhoz, hogy a mostani kormánypártok, illetve a mindenkori legerősebb párt felé lejtsen a pálya. Ilyen volt a legális, bár nem igazán fair eszközök közül a választókerületek átszabása vagy a győzteskompenzáció elképesztő intézményének a bevezetése. Ezeken túllépve a kevésbé legális megoldások jönnek: ott van a kamupártok 2014-es feltűnése, majd elszámoltatásuk megdöbbentő hiánya.

Ha most valaki csak a szavazólap alapján ítél, azt láthatja, hogy a többpártrendszer, a plurális demokrácia a virágkorát éli. Rengeteg párt van a listán és rengeteg jelölt, aki olyan pártokat képvisel, amelyekről négy évig semmit nem lehetett hallani. Az idei jelöltállítás után ismét világos lett, hogy a legtöbb ilyen párt egymásról másolja az ajánlásokat, nem egy esetben akár elhunyt emberek fiktív aláírását is feltüntetve a támogatók között. Négy év volt rá, hogy az egyértelmű, a közpénzek lehúzásával járó választási csalást a regnáló kormánypártok kiküszöböljék, mégsem tettek semmi érdemit. Ez azt jelzi, hogy a fennálló elképesztő helyzet szerintük is nekik kedvez.

Eközben legutóbb az RTL Klub Házon kívül című műsorában mutattak rá egy másik csalási formára: Kelet-Magyarországon több olyan település van, ahol egy-egy házba akár több száz, valójában a határ túloldalán élő ember van bejelentve, aki szavazhat is vasárnap. A kispáldi Sankó Józsefné például állítása szerint azért vállalta, hogy bejelentsék hozzá az idegeneket, mert a fideszes polgármester állandó közmunkát ígért neki cserébe. Kispáldon vagy éppen Beregsurányban az eltelt nyolc évben úgy nőtt a duplájára a választásra jogosultak száma, hogy az ország keleti régióiban egyébként hatalmas arányú az elvándorlás. A Délhír által felröppentett másik történet szerint a Délvidéken a VMSZ aktivistái gyűjtik be a levélszavazatokat, majd ellenőrzik, a nem a Fideszre leadott voksokat pedig megsemmisítik. A hír állításait nehéz ellenőrizni, de felmerül a kérdés: miért kell a levélszavazatokat egyáltalán összegyűjteni? Miért nem lehet feladni a postán?

A Fidesz rendkívül érzékeny a választási csalás gyanújára – akkor, ha a saját jelöltje a vesztes. Így történt ez Pusztahencsen, ahol az elveszített választás után rögtön – és alaptalanul – csalással vádolta meg a győztes polgármestert, aki aztán a megismételt választáson is simán győzött. Ha azonban valami neki kedvez, mint a kamupártok jelenléte, akkor négy év alatt sem születik megoldás. Ezt észben tartva menjünk el szavazni vasárnap: a hatalom mindent megtesz majd, hogy nyerjen, illetve ha veszít, akkor megtámadja az eredményt. De nehéz lesz mit tenni akkor, ha egyértelmű a döntés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.