Berobbanhat az ingatlanpiac hazánkban

Az átlagosnál gyengébben indult el az utolsó negyedévben az ingatlanpiac hazánkban, ahol továbbra is élénk a vevői érdeklődés, ennek ellenére kevesebb volt az adásvételek száma, mint az elmúlt években.

Forrás: VG.HU2020. 11. 13. 15:50
null
Illusztráció. Fotó: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt öt évben az ingatlanpiac legerősebb vevői aktivitását mutatja a Duna House októberi keresletindexe 87 pontjával. Az élénk vevői érdeklődéssel, de lassuló piaci mutatókkal induló utolsó negyedév első hónapjában létrejött körülbelül 12, 2 ezer adásvétel azonban valamivel elmarad az elmúlt évek adataihoz képest. A fővárosi ingatlanpiacon a legtöbben újra a XIII. kerületben keresik következő otthonukat, 100 fővárosi érdeklődőből több mint 17-en itt képzelik el jövőjüket – írja a vg.hu.

Angyalföld a budai kerületektől vette vissza vezető szerepét, az elmúlt időszakban a II. és XII. kerület voltak a legnépszerűbbek, a belvárosi kerületek a turizmus újbóli élénkülésére és a befektetői kedv erősödésére várnak, jelenlegi népszerűségük csökkent.

Illusztráció. Fotó: Pexels

A vevői pozíciók tovább erősödtek a jelenlegi piacon, Budapesten már a Duna mindkét oldalán 10 százalék körüli alkuval tudtak élni a vásárlók az októberi tranzakciós adatok alapján. A belvárosban pedig még ennél is magasabb 18 százalékos változás volt tapasztalható az első meghirdetett és a végső eladási árhoz képest. A tavaly ilyenkor tapasztalható 2-3 hónapos értékesítési időhöz képest idén októberben jelentősen lassult a forgási sebesség.

Az ország egész területén 100 nap fölé emelkedett a sikeres értékesítéshez szükséges átlagos idő. A leggyorsabban továbbra is vidéki és pesti panellakásokat lehet értékesíteni, míg a legtöbb idővel a pesti és főleg a belvárosi tégla lakások tekintetében érdemes számolni. Utóbbi területen már 5 hónapnál is többet kell várni egy-egy vevő érkezésére átlagosan.

A befektetői érdeklődés továbbra is az idén tapasztalt alacsonyabb szinteken maradt, a legtöbb ingatlanvásárló esetében a nagyobb lakásba, házba költözés lehetősége volt a fő motiváció.

A Duna House szerint az erősebb érdeklődés biztató jel az ingatlanpiac területén, hiszen ez a tendencia a következő 3-4 hónapban a tranzakciók számának emelkedésében is megmutatkozhat.

A teljes cikket elolvashatja a Világgazdaság oldalán.

Korábbi cikkünkben az albérletárak változásáról írtunk: tovább csökken a kiadó lakások bérleti díja. Budapesten 15 százalékkal kevesebbet kérnek havonta a tulajdonosok, mint amennyit a koronavírus megjelenése előtt kértek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.