Olasz gyártmányú alkatrész okozhatta az atomerőmű leállását

Az asztarveci atomerőmű, azután, hogy rákapcsolták az országos hálózatra, le is állt.

Forrás: VG.HU2020. 11. 14. 12:14
null
A kép illusztráció Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a legvalószínűbb, hogy az olasz gyártmányú mérőtranszformátorok zárlata miatt kapcsolta le a Fehéroroszországban épülő atomerőmű első blokkját az elektromos védelem Vitalij Poljanyin építésvezető szerint, aki erről a Kommerszantot tájékoztatta. Az orosz lap azért kérdezte a szakembert, mert az asztarveci atomerőműelső blokkja november 8-án, mindössze hat nappal azután, hogy rákapcsolták az országos villamosenergia hálózatra, le is állt – írja a vg.hu.

A projekt figyelemmel kísérése nagyon fontos Magyarország számára, mert majd Pakson is az asztravecihez hasonló atomerőmű épül majd. Igaz, a két beruházás között lényeges műszaki különbségek is vannak, éppen ezért Paks II. referenciaberuházása nem is a fehéroroszországi, hanem az oroszországi Leningrád megyében épülő. Mindazonáltal mindhárom kivitelezője ugyanaz.

A kép illusztráció
Fotó: PEXELS

Vitalij Poljanyin – aki az orosz Roszatomhoz tartozó, külföldön orosz atomerőműveket építő ASZE Mérnöki Vállalat alelnöke is – ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a helyzet egyáltalán nem kritikus, sőt, az ilyen esetek mindennaposak az üzembe helyezések során. A Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Esemény Skálán (INES-skálán) a mostani leállás nullás besorolású, a nukleáris- és a sugárbiztonsághoz pedig semmi köze.

Az olasz gyártmányú mérőtranszformátorokat oroszra cserélik, a jövő héten pedig újra is indulhat a blokk. A generátorvédelmi rendszer berendezéseinek beszállítása, szerelése és beüzemelése – beleértve ezeket a transzformátorokat is – egyébként az ASZE felelőssége, de Vitalij Poljanyin megismételte: a történtek legvalószínűbb oka, hogy nem volt megfelelő az érintett berendezés minősége.

A transzformátorok egyhetes cseréje nem befolyásolja a blokk próbaüzemének ütemtervét.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Újraindítják a megrongálódott atomerőművet

A japán hatóságok szerdán engedélyezték a 2011-es pusztító földrengésben és szökőárban megrongálódott egyik atomreaktor újraindítását.

A Mijagi prefektúrában működő és a Tohuku Áramszolgáltatóhoz tartozó Onagava erőmű kettes blokkja az első a katasztrófa sújtotta erőművek közül, amely helyi belegyezéssel végleges jóváhagyást kapott, hogy újból működhessen.

A központi kormányzat támogatta a reaktor újraindítását a stabil áramellátás biztosítása érdekében, Kadzsijama Hirosi kereskedelmi miniszter márciusban a helyi prefektúra beleegyezését kérte ehhez.

Murai Josihiro, Mijagi prefektusa, valamint Onagava és Isinomaki polgármestere is hozzájárulását adta az újraindításhoz, miután az erőmű februárban átment a japán atomenergia-hivatal biztonsági átvilágításán. Ez a második olyan megrongálódott reaktor, amely a fukusimai katasztrófa óta megfelelt a hatóság szigorított előírásainak.

Hétfőn Mijagi több településének vezetői megállapodtak, hogy támogatják Onagava és Isinomaki döntését. Egyes helyi lakosok azonban úgy vélik, hogy a jóváhagyást elsiették, mert kételkednek az evakuálási tervek megvalósíthatóságában egy esetleges újabb nukleáris baleset esetén.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.