Csernus: Már a 14 éveseknél szükség van sportpszichológusra

A győztes, optimista mentalitást meg kell tanulni, hogy éles helyzetben ne legyen gond.

MN
2017. 07. 26. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, a magyar női vízilabda-válogatott 6-4-re kikapott Kanadától. „Számítottunk rá, hogy nehéz meccs lesz, de arra nem, hogy ennyire impotensek leszünk...” – mondta korábban a mérkőzésről az MTI tudósítása szerint Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Hozzátette, meg kell keresni a társaság egészét jellemző mentális blokk okait, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, mindannyiuknak, neki, a lányoknak és az Európa-bajnok csapat pszichológusának a felelőssége is felvethető a sikertelenség okán. „A legnagyobb hiba az volt, hogy összecsináltuk magunkat” – erről már Bujka Barbara beszélt.

Két nappal a kudarc után a Magyar Vízilabda Szövetség holnapján Csernus Imre is megszólalt. A válogatott pszichológusa szerint semmi előjele nem volt, hogy a csapat a második félidőben egy gólt sem dob.

Úgy látja, éles helyzetben mutatkozik meg a felelősségvállalás és az erős személyiség. „Úgy látszik, mégsem sikerült az önbizalomhiányt megoldaniuk” – tette hozzá, kiemelte, hiába dolgoznak ezen másfél éve,

„ilyenkor lehet látni, ez a munka most nem jött össze”.

Ugyanakkor Csernus rámutatott egy fontos pontra, miszerint Győrben, felnőttjátékosokkal történő munka során jött rá, már az utánpótlásban, a 14-15 éveseknél el kell kezdeni dolgozni.

„Ha akkor folyamatosan zajlik a munka, akkor következhet az be, hogy mire felnőttek lesznek, győztes, optimista mentalitással bírnak majd az éles helyzetekben” – emelte ki,

hozzátéve, ha már serdülőkorban megtanulják, hogy teljesen más hozzáállással lehet bírni, mint a magyar búvalbéleltség meg az önsajnáltatás, akkor sokkal gyorsabb lesz a traumák utáni energetizálódás. Nyugat-Európában ez történik.

Csernus jelezte, a meccs délelőttjén a lányok azt kommunikálták, minden rendben. A lányok által kifüggesztett „magyar vagyok, győzni jöttem\" feliratról elmondta nekik, ez most egy üres lufi, ugyanis hiába mondanak valamit csapatként, ha az nem valósul meg a gyakorlatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.