Beveszik-e bevehetetlen koreai kaput?

A labdarúgó Ázsia-kupa döntőjében ma Ausztrália és a Koreai köztársaság csap össze.

2015. 01. 31. 3:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brisbane-i meccset amúgy 48 ezer néző előtt a dél-koreaiak nyerték meg 1-0-ra Li Dzsung Hjup 33. percben szerzett góljával, de ehhez hozzátartozik, hogy a házigazda tartalékosan állt fel, Ange Postecoglou szövetségi kapitány a nemzeti hős Tim Cahillt (nyitóképünkön) például csak a 91. percben cserélte be. Minden idők legnagyobb ausztrál gólvágója ki is pihente magát, mert a „kenguruk” a Kína elleni negyeddöntőt az ő duplájával nyerték meg 2-0-ra.

A folytatásban Ausztrália az Egyesült Arab Emírségeket is 2-0-ra verte, de ez lett a végeredménye a koreaiak további két meccsének is. Uli Stielike együttese az üzbégeket csak a hosszabbításban gyűrte le, az elődöntőben azonban Iraknak nem volt esélye ellene. (A bronzéremért tegnap az Egyesült Arab Emírségek 3-2-re verte Irakot úgy, hogy 2-2 után az 57. percben 11-esből talált be, s az ezt megelőző szabálytalanságot elkövető iraki kapust kiállították.)

A két finalista tavaly egyaránt szerepelt a brazíliai világbajnokságon, sok sikerélményben azonban nem volt részük, a hat meccsükön együttesen egy pontot szereztek, a dél-koreaiak az oroszok elleni 1-1-gyel. S bár az ausztrálok 3-2-re kikaptak a hollandoktól, nem kis meglepetésre 2-1-re vezettek az előzőleg a spanyolokat elgázoló Robbenék ellen. Az ausztrál szakvezetés maradt a régi, Koreának viszont kifejezetten jót tett a vérfrissítés, Stielike csapata a legutóbbi hat meccsét úgy nyerte meg, hogy ezeken még gólt sem kapott! Sydneyben ma a 80 ezer nézőből elenyésző kisebbség szorít majd azért, hogy ez a sorozat folytatódjon.

A szervezők tájékoztatása szerint a tornán ez lesz a nyolcadik telt házas meccs, s ebből öt a hazaiak találkozója volt. Az ázsiai konföderációhoz 2006-ban csatlakozott ausztrálok már az előző, 2011-es Ázsia-kupán is döntősök voltak, Katarban a fináléban a hosszabbításban kaptak ki Japántól 1-0-ra, s ma otthon nagyon szomorúak lennének újra ezüstéremmel a nyakukban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.