Palesztina ott van a futballtérképen is

A közel-keleti ország először játszik kontinenstornán. Japántól kikapott, de megmutatta, hogy harcos csapat.

2015. 01. 14. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki azt hitte, hogy Palesztina ellen könnyű dolgunk lesz, de ez azért nem így volt, dacára a végeredménynek – szögezte le a találkozó után a japánok mexikói szövetségi kapitánya, Javier Aguirre. – Az ellenfelünk korábban döntetlent játszott Kínával, az üzbégek is csak egy gólt tudtak lőni nekik, tisztában voltunk azzal, hogy harcos csapat.

Ez esetben azt kell mondanunk, ez az erény Ciszjordániában és a Gázai övezetben sajnos bele kell, hogy égjen a génekbe Azokon a vértől átitatott területeken, ahol nem egy palesztin válogatott labdarúgó is veszítette életét izraeli bombatámadásban. Olyanok, akiknek semmi közük nincs ahhoz, hogy a szélsőséges Hamasz pedig időnként izraeli területekre lő ki rakétákat.

A szomszédjával szembeni konfliktusok miatt a palesztin válogatott 2008-ig a hazai mérkőzéseit Jordániában és Katarban játszotta, holott a Palesztin Labdarúgó-szövetség (PFF) 1962 óta létezik. Igaz, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csak 1998-ban vette fel a tagjai közé, öt évvel az után, hogy az oslói megállapodás nyomán megkezdődött az izraeli csapatkivonás és a palesztin területek korlátozott önrendelkezéshez jutottak. A futballban az a találkozó jelentette az áttörést, amelyen a Ciszjordániához tartozó, Jeruzsálemtől tíz kilométerre északra található al-Ramban felépített Fejszal al-Husszein-stadionban a palesztin válogatott 2008. október 26-án 1-1-es döntetlent játszott Jordániával.

A barátságos mérkőzésen ott volt Sepp Blatter FIFA-elnök is, akinek szívügye a palesztinok integrálása a nemzetközi futballba; a nemzetközi szövetség finanszírozta az említett al-rami stadion építését is. Itt Blatter 2011 májusában azon a tizenhat csapatos nemzetközi klubtornán is tiszteletét tette, amely az első volt az országban, és gyanítjuk, ki nem találná az olvasó, melyik csapat nyerte meg a döntőben a helyi Hilal al-Quds csapatát 1-0-ra legyőzve: a magyar harmadosztályból a Csepel, ami azért mutatta, hogy a helyieknek még van hova előrelépniük.

De már sikerült is nekik. A brazíliai világbajnokság ázsiai selejtezőjében az első akadályon, Afganisztánon túljutottak, és a másodikon, Thaifölddel szemben is csak 3-2-es összesítéssel maradtak alul. Ha megnyerik a párharcot, a legjobb húszban lettek volna a kontinensen.

Most pedig már nem kell a feltételes mód, hiszen az Ázsia-kupán ott vannak a legjobb tizenhat között, a Maldív-szigeteken a nyolccsapatos Challenge Cup elnevezésű kvalifikációs torna döntőjében 1-0-ra győzték le Fülöp-szigeteket. A FIFA rangsorában jelenleg a 115. helyet foglalják el, megelőzik például Grúziát, Kazahsztánt és Új-Zélandot is. Érdekesség, hogy 2004-ben néhány hónapig az egykori újpesti Viczkó Tamás irányította a válogatottat, tavaly pedig majdnem Diego Maradona lett a szakvezető, legalábbis a felek hosszasan tárgyaltak egymással. Az argentinok ikonja 2011-ben az Egyesült Arab Emírségekben az El-Vaszel edzője volt, és már akkor jelezte, hogy szimpatizál a palesztinokkal. Elég nagy nyilvánosságot kapott, amikor Dubajban egy meccs előtt a kamerákba is belerikkantotta, hogy „Éljen Palesztina!”

Arra gondolni sem merünk, hogy csak az izraelieket akarta bosszantani



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.