Megkötni Storck kezét, s nem engedni meg neki mindent

Gyepes Gábor értékelte az andorrai vb-selejtező utáni helyzetet, de Egervári Sándor és Bozsik Péter is megszólalt.

Radványi Benedek
2017. 06. 13. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor egy játékos kimegy a pályára bármilyen mérkőzésen, akkor a legjobbat kell nyújtania” – mondta a 26-szoros válogatott Gyepes Gábor a Digi Sport reggeli műsorában a miniállamtól elszenvedett csúfos, 1-0-s vereség kapcsán. Kifejtette, hogy ha felkészülési találkozóról van szó, akkor a gyakorlás és a kapitánynak való bizonyítás kell adja a motivációt.

„Szerintem már akkor sokan elkezdtek aggódni, amikor a kerethirdetés megtörtént. Tudjuk, hogy a csapatépítés fázisában vagyunk, de attól még a mérkőzéseket ugyanúgy komolyan kell venni, a tétmérkőzésekre ugyanúgy fel kell készülni.” Nagy hibának nevezte, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány hálaként, mivel korábban hosszú időre átadták a klubok a játékosokat, most többeket elengedett, akik nemzetközi kupamérkőzést játszanak.

A 2013-as amszterdami 8-1 után lemondó Egervári Sándor a Nemzeti Sportnak így fogalmazott erről:

„Egy vb-selejtezőn játékosokat pihentetni olyan lépés, amelyet nem szabad felvállalni.

Arról nem is beszélve, hogy így olyan fiatalemberek voltak a pályán, akik ma még nincsenek felkészítve a nemzetközi szintre. Nem tagadom, a kapitány válogatási elve nagy meglepetést keltett.”

„Sokkal nagyobb a testünk, mint korábban” – utalt Gyepes a közelmúlt sikereire és arra, hogy a kudarc emiatt még fájóbb. Hozzátette: a kötelező győzelmek a legnehezebbek, mert elkényelmesítik a szereplőket. Szerinte a legjobb, legrutinosabb játékosok pont ekkor kellenek, mert ők tudják a nyugalmat árasztani, még akkor is, ha vezet az ellenfél 1-0-ra.

„Dzsudzsák Balázson kívül nem volt a pályán olyan rutinos játékos, akire azt lehet mondani, hogy ránézek vagy csak figyelem azt, mit csinál, és akkor az én játékom biztos, és nem kell semmi máson gondolkodnom.” Jelezte: Dzsudzsák sem játszik azon a szinten, hogy elvárható lenne, hogy egyedül megnyerje a meccset.

Gyepes szerint a legtöbb helyen természetes következmény, hogy egy ilyen helyzetben lemond a kapitány. A dolgot szerinte az bonyolítja, hogy Storck nemcsak a válogatottért felel, hanem a teljes utánpótlásért is. „Ilyen helyzetben nagyon át kell gondolni, hogy ha leváltjuk, az milyen következményekkel jár.” Át lehet strukturálni a rendszert, de arra is utalt, hogy

meg lehet Storckot tartani, de fölé vagy mellé lehet helyezni valakit, aki megköti a kezét, s nem enged meg neki mindent.

A 2006-ban Máltán 2-1-es vereséget szenvedő magyar válogatottat vezető Bozsik Péter így fogalmazott a sportnapilapnak: „Bonyolult, összetett dolog ez, meg lehet indokolni egy kapitányváltást, a feletteseinek kell tudnia, szakmailag és emberileg alkalmas-e arra, hogy folytassa a munkát. De egy edzőcsere önmagában biztosan nem oldja meg a problémát.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.