Mit vesztettünk Andorrában?

A játékosok és a szurkolók főleg a hitüket. A szakmabeliek és Storck pedig végre ráébredhetne: B csapattal nem megy.

Gabay Balázs
2017. 06. 10. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szégyen, gyalázat, történelmi vereség – válogatott szidalmakkal illethetjük a péntek esti, andorrai vb-selejtező eredményét, de ezt tegye meg más. Az indulatos vagdalkozás helyett érdemes picit lehiggadva áttekinteni, mi vezetett a mélypontig, honnan hová jutott a magyar labdarúgó-válogatott az elmúlt egy évben.

2016. június 14.: a nemzeti tizenegy, benne Szalai Ádám és Stieber Zoltán a fél országot talpra ugrasztotta az osztrákok elleni Európa-bajnoki nyitómeccsünkön. A 2-0-s győzelmet követően minden egyes Eb-mérkőzésünk után több ezer, majd több tízezer ember lepte el Budapest utcáit. Olyanok is a 4-6-os villamos megállóinak tetején ugráltak, és bénították meg a közlekedést örömükben, akiknek bizonyosan kevés tudomásuk volt addig a magyar fociról, de a nem várt siker olyan eufóriát okozott, hogy néhány napra Magyarország újraélhette azokat az időket, amikor Puskásék meccseiért tapadt a rádióhoz minden magyar. Nem szabad elfelejteni, milyen út vezetett idáig.

Dárdai Pál egy bukaresti Eb-selejtezőn állította a helyes vágányra a válogatottat, majd faragott olyan szilárd csapatot belőle, mely tétmeccsen nem kapott ki sem a románoktól, sem az északírektől, sem mástól, szorgosan gyűjtögette a pontokat, melyek pótselejtezőt értek. Dárdai a harmincas, negyvenes korosztály számára az első olyan magyar szövetségi kapitány volt, aki nem lózungokat pufogtatott, hanem őszintén, egyenesen megmondta, melyik meccsen mit lehet várni a csapattól. Azt is előre jelezte, ha a válogatott szenvedni fog, és a látottak minden alkalommal őt igazolták. A norvégok elleni pótselejtezőn már Bernd Storck vezényelt, aki sorra hozta a jó döntéseket Kleinheisler vagy éppen Priskin kezdőbe állításától fizikai mutatókon alapuló válogatási elvekig.

Ekkor a klubjukban rendszeresen játszó, jól futballozó, sikerre éhes játékosok alkották a nemzeti csapat keretét, mely egy hónapos felkészüléssel utazhatott az Eb-re. Utóbb bebizonyosodott, hogy ez volt az alapja a Franciaországban látott teljesítménynek. Erőtől, önbizalomtól duzzadtak a játékosaink, élvezték a futballt, a tét feldobta őket. Nyoma sem volt az évekkel ezelőtt tapasztalt kishitűségnek, apró megingásoknak, melyek az ellenfél javára döntötték el a meccseket. A válogatott megtanult harcolni és győzni, nyilvánvalóvá tette, hogy megérkezett az európai középcsapatok közé. Emellett Dárdai és Storck munkája nyomán gyökeres fordulat állt be a szurkolók lelkivilágában is: a lelátón nem kellett már senkinek azért izgulni, pontot veszítünk-e Moldovában vagy éppen Liechtensteinben. Még a Feröer elleni hazai 2-1 alkalmával sem tért vissza a régi gyomorgörcsös érzés.

Andorrában ez az egyik legfontosabb dolog, ami újra elveszett;

földbe döngölő felismerés és érzés, hogy újra kikaphatunk bárkitől.

Most épp a FIFA-ranglista 186. helyezettje ellen. Az amatőr, munka mellett futballozó andorraiak 2004 októbere óta nem vertek meg tétmecccsen senkit, akkor Macedónia volt az áldozat. Minket még soha nem győztek le. A miniállam játékosai már akkor sírva borultak egymás nyakába, amikor Svájc ellen gólt szereztek a mostani selejtező során. Pénteki győzelmük után szintén nem maradt szem szárazon a stadionban, a mérkőzés labdáját üvegbúra alá tették, és örök emlékül felrakják a polcra.

A mennyből a pokolba: így fogalmazott Dzsudzsák Balázs a lefújást követően. A magyar cséká elsírta magát nyilatkozat közben, ami nem csoda. A csapatot elkísérő több száz drukker vele és összes társával levetette a címeres mezt, ilyet utoljára tavaly szeptemberben Diósgyőrben láttunk, de olyan emlékünk nincs, hogy ez a válogatottal valaha megtörtént volna. Hol van már a tavalyi nyár, mikor örömében tépte le róluk a dresszt a magyar tábor Bordeaux-ban, Marseille-ben.

Teljesen jogos a szurkolók reakciója, ahogy a játékosok fogalmaztak a meccs után: ezt nem lehet megmagyarázni. Illetve talán mégis.

A pénteki vb-selejtező előtt több szakember, NB I-es tréner is arról beszélt, hogy bár sok alapember hiányzik az utazó keretből, Andorrát bármilyen összeállításban meg kell vernie a magyar válogatottnak.

Nos, végre jó lenne elfogadni a tényt, amit egyelőre képtelenek vagyunk: a néhány tízezres lakosú országok válogatottjai ellen is kevés már, amire jelenleg képesek a magyar futballisták.

Alig kilenc hónapja, csupán néhány héttel Eb-mentelésünket követően már tanúi lehettünk ennek a Tórsvollur stadionban, Feröeren. Orkánerejű szél, műfű, kipukkant játékosok – hallhattuk a 0-0-s végeredmény indokait.

Ha végignézzük azok névsorát, akik akkor pályára léptek, és azokét, akik pénteken Andorrában, talán már magyarázatul szolgálhat a mostani vereségre. Fiola, Guzmics, Kádár, Elek, Németh, Priskin, Nikolics, Szalai. Sérülés, meccshiány, klubkötelezettség, egyéb okok miatt egyikük sem volt most a műfüvön. Helyettük a másodosztály friss feljutójából, a Puskás Akadémiából hívott be két játékost Bernd Storck, továbbá a Honvéd gólkirályát, Eppel Mártont, az olasz első osztályból csont nélkül kihulló Palermóban peremember Sallait és Baloghot, a Brondbyben percember Kalmárt, a Ferencvárosban menedékre lelő, de sűrűn mellőzött Kleinheislert. A horvát gólkirály, Futács Márkó sehol. A csapat ásza, Dzsudzsák Balázs már kevés a török vagy orosz első osztályhoz, az emírségekben haknizik, a másik kulcsszereplő, Nagy Ádám sérülésből tért vissza.

Ég és föld a különbség az Eb-selejtezőkön és a kontinensbajnokságon látott futballisták formája között. Eppellel, Tóth Bencével, Nagy Dominikkal, Viníciusszal ennyit tudunk. Lehet, hogy vérlázító még a feltételezés is, de Kádárral, Gerával, Szalaival, Nikoliccsal legalább a döntetlen meglehetett volna. Az andorrai gyalázat fényében a német mester is kétszer meggondolja legközelebb, hogy a klubedzők kérésének engedve lemondjon-e az NB I-ben játszó kerettagokról akár még egy Andorra-szintű csapat ellen is. Álmában sem gondolta, hogy döntése ilyen eredményt hozhat.

A vereség még jobban fáj, ha megnézzük, hogy a kilencven perc alatt negyvennégy sikeres passzt felmutató miniállam játékosai a párharcok egész komoly százalékát megnyerték. A tizenhatos közelében és azon belül szinte esélyük sem volt a magyar támadóknak, a kismillió beívelésünkből szinte mind pontatlan volt, vagy a védők elnyomták Eppelt és Baloghot. Mindezt úgy, hogy a magyar játékosok a labdarúgásból élnek, az andorraiak pedig csak akkor lépnek pályára, ha a munkájuk engedi. A hetvenezres országban összesen öt stadion van, ahol futballozni lehet. 

A pénteki vereség egy folyamat vége: az elmúlt nyolc mérkőzéséből ötször maradt gólképtelen a válogatott, köztük Feröer és Andorra ellen. Az utóbbi négy meccsünkön – Svédország, Portugália, Oroszország, Andorra – kilencet kaptunk, és egyet sem lőttünk. Ez negatív rekord focitörténelmünkben. A vb-álmaink reálisan nézve már rég szertefoszlottak, lehetne kísérletezni nyugodtan. Azonban miképp tavaly szeptemberig csaknem kizárólag jó döntéseket hozott Bernd Storck a válogatásnál, az utóbbi hónapokban sorjáznak a rosszak. Ebben a helyzetben pedig láthatatlan messzeségbe került az az idea, amit Dárdai Pál rögzített még a fejekben kapitánykodása legelején: élvezni a futballt, enélkül nem lehet sikeres egy csapat.

Másfelől Storckot talán kevésbé érdekli, de jogos a felvetés: mi történik, ha ezt az eredményt egy magyar kapitánnyal éri el a válogatott? Pintér Attila tudna mesélni, de magunktól is kitalálhatjuk. Szóval nem ártana elgondolkodnia, vajon a szövetség belé vetett bizalmába hány kínos meccs férhet még bele.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.