Nyilvános a FIFA-jelentés, hogy jogos-e az orosz és a katari vb-rendezés

A Garcia-jelentés készítője is azt vallotta, hogy munkája után rossz következtetésekre jutott a FIFA.

MTI
2017. 06. 27. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Bild folyamatos szivárogtatásait megelőzve a FIFA a honlapján közzétette a 2014-ben készült teljes Garcia-jelentést, hogy elejét vegye „mindenféle hamis információ terjedésének”. „Az átláthatóság érdekében örülünk, hogy ez a jelentés végre nyilvánosságra került” – áll a szervezet közleményében.

Az amerikai Michael Garcia – aki jelenleg New York állam fellebbviteli bíróságán dolgozik – a 18 hónapos vizsgálata során 75 tanút kérdezett ki azzal kapcsolatban, jogszerűen ítélték-e oda a 2018. évi világbajnokságot Oroszországnak, illetve a 2022-es tornát Katarnak, vagy történt bármelyik esetben vesztegetés.

Bár Garcia kérte, de a szövetség nem hozta nyilvánosságra a teljes anyagot, csak annak 42 oldalas összefoglalóját, amit a FIFA etikai bizottságának akkori első embere, a német Hans-Joachim Eckert készített. Akkor Garcia úgy fogalmazott, a kivonat több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott. A FIFA etikai bizottsága nem talált semmi olyan jelet, amely miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.