Torinó hegyén nyugszik a magyar mágus, akinek a lábai előtt hevert a világ

Ancelottihoz, Guardiolához fogható edzőzseni volt Erbstein Ernő. A nácik elől még meglógott, sorsa egy repülőn pecsételődött meg.

Gabay Balázs
2017. 06. 21. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első világháború után a magyar játékosok kirajzottak a kontinensen, a legtöbben talán Olaszország felé vették az irányt. Az 1925–26-os bajnokságban hatvan honfitársunk futballozott az olasz ligákban, miközben egy csapatban csak két külföldi szerepelhetett egyszerre. 1928-tól a futball fasizálódása miatt már egy sem, a magyarok viszont sokan maradtak, avagy visszatértek – edzőként. Így tett Egri-Erbstein Ernő is, aki olyan hírnévre tett szert Torinóban és Olaszország-szerte, mely csupán a mai világsztárokéhoz fogható.

Bár remek rúgótechnikájú, megbízható fedezetként írtak róla a korabeli lapok, játékoskarrierje során nem váltotta meg a világot, nem úgy edzőként. Olaszországban és az Egyesült Államokban is futballozott, és már játékosként is képezte magát, felismerte, hogy céljai eléréséhez ez elengedhetetlen. Miképp a róla szóló, frissen magyarra fordított könyv (Erbstein Ernő, az elfeledett futballhős) csütörtöki budapesti bemutatóján egyik lánya, Márta fogalmazott: a konfliktusok kezelésében, a stratégia kidolgozásában utolérhetetlen volt. Hogyan lehet a frusztrációból erőt meríteni, az ellentéteket feldolgozni és azokat az összhang felé terelni, a játék szerepét megtalálni a közös cél érdekében. Mindezen képességeit nem csak a futballpályán használta fel, a civil életben is, enélkül bizonyosan nem élte volna túl a holokausztot.

Hiába távozott az erősödő fasizmus miatt Olaszországból, Magyarországon, miképp Közép- és Kelet-Európa más országaiban is, az antiszemitizmus kezdett mind erőteljesebben teret nyerni. Olaszországba már ifjú edzőként tért vissza a 30-as évek elején, a Barinál tette meg az első lépéseket. Az alacsonyabb osztályú, a Vezúv lábánál megbújó kisváros, Nocerina viszont története legjobb edzőjeként tekint vissza Erbsteinre, akinek utca viseli nevét a településen.

Cagliariban már azt mondták róla, nem járt arra még edző, aki azt is elmagyarázta volna a játékosoknak, hogyan kell a labdához érni. Erbstein nem csak ezzel segítette őket, de kőkemény trénigeket tartott, és annyiszor gyakoroltatta az egyes támadóvariációkat, hogy azok ösztönszinten ivódtak a játékosokba. Amikor a Rossblú becenévre hallgató csapat feljutott a második vonalba, egy hétig ünnepelte a szardíniai város Erbsteinéket. Nem volt kisebb az öröm Luccában sem, ahol a helyi, harmadosztályban sínylődő csapatot a magyar mágus néhány év alatt a Serie A-ba repítette.

Akkori játékosai közül volt, aki úgy nyilatkozott róla: egyes meccseken gyakorlatilag nem kellett gondolkoznia a pályán, egyszerűen pontról pontra végrehajtotta azt a taktikai utasítást, amit Erbstein kiadott, a csapat pedig nyert.

Az 1934-es bajnokságban a Serie A tizennyolc csapata közül tizenkettőnek volt magyar edzője, köztük olyan nagyágyúk, mint az Internazionaléval és a Bolognával is bajnokságot nyerő Weisz Árpád, aki máig tartja a rekordot. 43 évesen négyszeres bajnok volt, az olasz ligában ilyenre azóta sem volt képes senki. Ahogy 1936-ig arra sem, amit Erbstein kitalált: a hamis 9-es, vagyis a hátravont középcsatár szerepkörét. Olaszország tátott szájjal leste a húzást. 1953-ban, az évszázad mérkőzésén egyesek szerint Bukovi Márton javaslatára alkalmazta Sebes Gusztáv ugyanezt a taktikát az angol–magyar mérkőzésen Hidegkuti Nándorra. A középcsatár három gólt lőtt, saját bevallása szerint élete legjobb formájában játszott.

Erbstein intellektusát mutatja, hogy egy ízben a neves filozófus Huizinga egyik könyve nyomán építette be a felkészülésbe a játékos elemeket, melynek lényege a holland gondolkodó szerint, hogy az ember ezen keresztül fedezi fel a szabadságot.

„Mosolyogj már az öltözőben, meg akkor is, ha kimész a pályára. Ha beléd száll az ellenfél, vagy a bíró butaságokat fúj, mosolyogj. Ha az ellenfél gólt lő, mosolyogj”

– javasolta játékosainak. Emlékszünk még, mit mondott Dárdai Pál, amikor megérkezett a magyar válogatott kispadjára? A futballistának élveznie kell a játékot, különben nem tud jól teljesíteni.

1938-ban a fasiszta párt már az antiszemita ideológiát is kezdte beépíteni sajátjába, Erbsteinnek a zsidótörvények miatt így nem volt maradása Luccában. Első torinói kitérője után menekülnie kellett az országból, de mivel Hollandia nem fogadta be a családját, Budapest lett a végállomás. A magyar válogatott ebben az évben játszotta első világbajnoki döntőjét. Olaszország volt az ellenfél, sajnos vereséget szenvedtünk. A pályán lévő 22 játékosból ekkor tizenötnek volt magyar az edzője.

Ha Budapesten kiderült volna a negyvenes években, hogy Erbstein korábban a cionista Hakoah Arad és a Maccabi játékosa volt, életveszélybe sodorta volna családját. Textilcéget alapított, és miképp lányai visszaemlékeznek, életük legszebb éveit töltötték a magyar fővárosban a háború idején.

A torinói vezetők olyan mértékig bíztak a mindössze rövid időt náluk töltő Erbsteinben, hogy megkérték, inkognitóban, hamis papírokkal utazzon el hozzájuk a csapatot érintő javaslataival. A sportigazgatói, menedzseri feladatokat szinte telefonon látta el ekkor. Amikor 1944 márciusában a németek megszállták Magyarországot, az Erbstein család nőtagjai, felesége és két lánya egy hadiüzemnek álcázott budakeszi leányotthonban leltek menedékre. A nyilasok betörtek az épületbe, és kihajtották az ott lakókat. Erbstein Ernőnek telefonon közvetve sikerült elérnie Angelo Rotta budapesti pápai nunciusnál, hogy szeretteit visszavigyék az otthonba.

 

Ő munkaszolgálatosként dolgozott ekkor. Társaival elhatározták, hogy megszöknek. Köztük volt Guttmann Béla is, a Benficával később kétszer is megnyerte a BEK-et edzőként.

„A bátorság nyugodt bizonyosággal vértez fel bennünket, hogy semmiféle veszély sem leselkedhet ránk, és bolondság félnünk bármitől is” – mondta később Erbstein labdarúgóinak. Saját maga is hasznát vette a tanácsnak, mikor igazán szükség volt rá.

A családi visszaemlékezésekből nem derül ki pontosan, hogyan, de végül sikerült elszabadulniuk Magyarországról, innentől kezdődik az olaszok által csak Il Grande Torino (A nagy Torino) nevű csapat végső kialakítása. A távozása óta eltelt években hat edző ült a torinói kispadon, mondani sem kell, köztük két magyar, Molnár Ignác és Kutik András. Már ők elkezdték lerakni a világverő csapat alapjait, Erbsteinnek a formázás maradt. Bár pozíciójának megjelölése technikai vezető volt, a szakmai stábban övé volt az utolsó szó. Az Angliából eredő WM-rendszert alkalmazta korábbi olasz csapatainál, és Torinóban sem volt kisebb sikere, sőt. A vörösök sorozatban öt bajnoki címet nyertek, ebből hármat Erbsteinnel. Megszerezték Valentino Mazzolát, a valaha volt egyik legjobb olasz játékost, akivel szinte átgázoltak az ellenfeleken. A csúcs egy olasz bajnokságban aratott 10-0-s siker volt az Alessandria ellen. Máig tartó Serie A-s rekord. Az utóbbi évek Barcelonájához lehetne hasonlítani az akkori Torinót. 1947-ben a Puskással felálló magyar válogatottat úgy verték meg az olaszok, hogy tizenegy kezdőjátékosból tíz a Toróknál focizott, csak a kapus volt juvés. A komplett nemzeti csapatot Torinóból válogatták.

A legtöbb idegenbeli és hazai győzelem, a legjobb gólátlag, a legkevesebb kapott gól – csak úgy sorjáznak a rekordok, melyet máig tart az akkori Grande Torino. A csapat brazíliai túráján is megmutatta, mit tud, világhírnevet szerzett a barátságos meccseken, ekkor ugyanis még nem indult el a Bajnokok Európa-kupája, a későbbi legszínvonalasabb nemzetközi kupasorozat. Bongiorni, Ballarin, Gabetto, Ossola, Loik, Schubert Gyula sztárokká váltak.

1949. május 4-én azonban bekövetkezett a légikatasztrófa, melyben 31 ember vesztette életét. Egy lisszaboni gálameccsről tartott hazafelé a csapat, amikor az esős, ködös időben a pilóta elvesztette irányítását a gép felett, mely a Torinóhoz közeli Superga-dombnak csapódott, egészen pontosan az ottani katedrális falának.

A falon ma az elhunytak emléktáblája áll, rajta Egri-Erbstein Ernő nevével. Szőke László neve csak azért nincs ott, mert a játékosnak csak előszerződése volt a klubbal, nem vitték magukkal a gálameccsre. A csapat búcsúztatásakor fél és egymillió közé teszik a megemlékező torinóiak számát, ma is több százezren vonulnak fel minden év május 4-én. Az olaszok a tragédia nyomán inkább hajóval indultak el az 1950-es világbajnokságra.

A hazai veretlenségét hat éven át őrző Torino soha többé nem tudta visszaszerezni egykori nimbuszát. Bár a bajnoki címet megszerezték az utolsó meccsekre összeverbuvált ifi csapattal, többé nem kerültek ilyen magasságba. Az Erbstein Ernőt övező dicsfény azonban 60-70 év távlatában sem kopik. Sólyom Gábor volt milánói főkonzultól első torinói látogatása alkalmával azt kérdezte a város polgármestere, tudja-e, ki a település legismertebb magyar alakja? A diplomata gondolkodás nélkül rávágta: „természetesen Kossuth Lajos”. „Nem, nem főkonzul úr. Ernesto Erbstein az!” 

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.