Döntött a törvényszék: marad az Újpest FC új címere

Az UTE nem megfelelő keresetet adott be, a jó kereset határidejéből viszont közben kicsúszott.

Lándori Tamás
2017. 08. 31. 14:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbukta az Újpest 1885 Futball Kft. ellen indított pert az Újpesti Torna Egylet. Az UTE azért fordult Fővárosi Törvényszékhez, mert a futballklub az engedélye nélkül cserélte le a régi lila-fehér címert. Az új címer az utóbbi hetekben heves ellenállást váltott ki szurkolói körökben.

A vitában már korábban napvilágot látott, hogy a Roderick Duchatelet többségi tulajdonába tartozó Újpest 1885 Futball Kft.-t megalapító társasági szerződés kimondja, a focicsapat arculatának megváltoztatásához a kisebbségi tulajdonos UTE hozzájárulása is szükséges.

A fentiek fényében már eleve meglepő, hogy az ügyben az UTE cégjogi eljárás helyett személyiségi jogi pert indított. Pláne, hogy a felperes egyesület jogászai a bíróság előtt egyébként hivatkoztak a társasági szerződés említett passzusára. Fő követelésük mégis az volt, hogy a bíróság mondja ki, a fociklub a címercserével megsértette a jó hírnevüket, illetve további, a törvényben nem nevesített személyiségi jogaikat.

Pontosan milyen személyiségi jogokat? – érdeklődött Palotás Gergely törvényszéki bíró, mire a felperes jogászai közölték, az UTE „saját arculati integritáshoz való joga” és a „presztízs élvezéséhez fűződő joga” sérült. Az alperest képviselő Visontai Csongor ügyvéd ezzel szemben rámutatott:

ilyen személyiségi jogokról még senki sem hallott.

Palotás bíró azt is tisztázni igyekezett, hogy a felperes szerint akkor voltaképpen társasági jogi vagy személyiségi jogi jogsértés történt, mire az UTE részéről megjelent ügyvédek közölték, álláspontjuk szerint mindkettő. Ráadásul a szerződésszegés kapcsán egy olyan polgári jogi paragrafust is idéztek, amely szolgáltatás követeléséről szól.

Hol van a társasági szerződésben bármiféle szolgáltatás? – fordult Palotás Gergely ismét a felperesi oldalhoz. Azt a választ kapta, hogy a kisebbségi tulajdonos nélküli döntéstől való tartózkodás szerintük szerződéses szolgáltatás.

A bíró szerint viszont nem az – derült ki a néhány perces szünet után kihirdetett ítéletből. Palotás nem győzte hangsúlyozni, a beadott személyiségi jogi kereset nyomán a bíróság nem vizsgálhatta a címercseréről szóló ügyvezetői döntés társasági szerződésnek való megfelelőségét, csak azt, hogy az alperes megsértette-e a felperes jó hírnevét.

Márpedig egy címercsere nem jóhírnév-sértés

– tette egyértelművé. Az indoklásban kitért arra is, valóban nem léteznek olyan személyiségi jogok, mint a „saját arculati integritáshoz való jog” és a „presztízs élvezéséhez fűződő jog”.

Hogy az UTE miért nem azt a határozatot támadta meg bíróság előtt, amelyet az Újpest 1885 Futball Kft. a társasági szerződés megsértésével hozott a címer megújításáról, rejtély. A Polgári törvénykönyv rendelkezései alapján viszont úgy tűnik, a mostani, elhibázott per közben a UTE kicsúszott abból a harmincnapos határidőből, amelyet a jogszabály a jogsértő határozat megtámadására biztosít.

A tárgyalóteremben megjelent, az új címert ellenző szurkolók felháborodtak az UTE jogászainak ügyetlenségén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.