A Fradi-táborban jelentettek Knézy Jenőről

A B-közép egyik feltörekvő vezetőjét két belügyes besúgó is megkörnyékezte a hatvanas években.

Gabay Balázs
2017. 10. 04. 15:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a televíziós sportriporterek a szakmai-etikai normát betartva kínosan kerülik, hogy klubmérkőzések közvetítésekor bármelyik félnek szurkoljanak – kivéve persze, ha magyar csapat játszik külföldivel –, sokszor azonban kiderül a hangjukból, kiért repes a szívük. Idősebb Knézy Jenő kommentálása mellett elég volt egyetlen Fradi-meccset végignézni, hogy kiderüljön, a zöld-fehérek különleges szerepet játszanak az életében. Olyannyira, hogy huszonéves egyetemistaként a ferencvárosi B-közép kevésbé harcias részének egyik vezető személyisége volt.

Koós Levente blogger az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között több olyan dokumentumot is fellapozott, amelyben a Belügyminisztériumnak dolgozó besúgók a tartótisztjeiknek Knézy szerepéről írnak.

„A csoport jelenleg úgy néz ki, hogy nagyobb lesz, mint a régi. Még egyelőre nincs meg a vezetőjük, de úgy néz ki, hogy a rendesebb csoportban egy Jenő nevezetű kb. 20 éves, magas, intelligens fiú lesz a vezető”

– áll a Kovács István fedőnevű illető 1965. májusi jelentésében. A megelőző hónapokban az állambiztonság beszervezéssel, veréssel, bebörtönzésekkel sikeresen felszámolta a mindig lázadónak, jobboldali elhajlónak tartott Fradi-tábor harciasabb magját, így kerülhetett képbe Knézy és a békésebb hangadók. Kovács Csillag fedőnéven kapott társat ahhoz, hogy a húszéves ifjú bizalmába férkőzzenek, és jelentsenek róla.

„Jenő vezető szerepet töltött be, mivel ő vezényelte a különböző megnyilvánulásokat. A galeri tagjai igen nagy tisztelettel tekintenek rá, és mindenben követték utasításait. Eléggé intelligens, szerényebb és barátságosabb, a fiatalok közül inkább őhozzá húzott a nagyobbik rész”

– írták róla.

Az iratokból kiviláglik, hogy miután Knézy rájött, süteményosztás és intelligens beszéd helyett mások vadabb eszközökkel szeretnének vezető szerephez jutni a B-középben, egyre ritkábban járt össze a kemény maggal, végül elhagyta a társaságot. A gépészmérnöki diplomát szerző Knézy Jenő 1969-től sportriporteri pályára lépett.

A szintén sportriporterként dolgozó ifjabb Knézy Jenőt nem lepte meg, hogy jelentettek 2003-ban elhunyt édesapjáról. A Bors című lapnak azt mondta, bár tudott erről, soha nem beszélgettek róla. Őt inkább az érdekli, ki lehetett a besúgók tartótisztje, illetve hogy miért szűntek meg róla a jelentések 1969 után, hiszen a telesportos munkája idején már rendszeresen járt Nyugatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.