Becsületbeli ügy: 1-0-ra vertük a vb-résztvevő Costa Ricát

A kapu mögötti lelátórészt félig üresen hagyó magyar tábor híján a gyerekszektor teremtett hangulatot.

Gabay Balázs
2017. 11. 14. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gianluigi Buffon az övéit siratta hétfő este a svédek ellen elveszített vb-pótselejtezős párharc után, mi a mieinket kedden, de már a meccs előtt. A Costa Ricával szembeni keddi barátságos évzárón a Groupama Aréna foghíjas lelátóin körülnézve egy 2003-as magyar–észt meccs ugrott be az embernek. 457 fizető néző előtt kaptunk ki a harmatgyenge északiaktól egy év végi összecsapáson. Akkor még a válogatottat azért kívánták a pokolba a szurkolók, mert egy lettországi vereség miatt lecsúsztunk a pótselejtezőt jelentő második helyről, így nem játszhattunk a portugáliai Eb-re jutásért. Ma elérhetetlen messzeségben ez a szint: a válogatottért szorítók már akkor kibújnának a bőrükből, ha képesek lennénk legyűrni egy törpeállam csapatát.

Bizony, 2017 arról szólt a nemzeti csapat számára, hogy kedvükre leckéztettek bennünket a néhány tízezres államok. A focitörténelem során mi kaptunk ki először néhány hónap leforgása alatt Andorrától és Luxemburgtól is. A statisztikusok a találkozó előtt azt találgatták, vajon elérjük-e a 2009-es mélypontot (három győzelem mellett hat vereség egy naptári évben), vagy 2001-ig zuhanunk vissza (akkor mindössze két sikert jegyeztünk tizenegy meccsből). Alig másfél évvel az ünnepelt Eb-szereplés után odáig süllyedt a magyar válogatott, hogy már a szurkolótábora sem kíváncsi rá. Akik tombolva ünnepelték a nagykörúton az akkori sikereket, most közleményben adták Dzsudzsákék tudtára: annyit sem ér a játékuk, hogy a helyszínen biztassák őket. Ennél kristálytisztábban nem is lehetne kifejezni azt a lejtőt, ahol tavaly meglódult a csapat. A kérdés csak az, ki fogja megállítani.

Szélesi Zoltán már biztosan nem: a két barátságos mérkőzésre beugró tréner a hétfői, telki sajtótájékoztatón nyilvánvalóvá tette, nem vállal sorsközösséget a labdarúgókkal a luxemburgi 1-2 után. Nem gondoljuk, hogy meglett futballisták ettől rátalálnak a győztes útra, biztosra vesszük, hogy Georges Leekens, Szélesi már októberben kinevezett utódja is másban hisz.

A 4-3-3-as felállásban biztosan, ezt kedd este is tapasztalhattuk. A hadrend, amelyet a belga válogatott is játszik, egészen újszerű a válogatott számára, láthatóan nehezen sikerül hatékonyan játszani. Itt ugyanis jórészt az volna a két szélső támadó feladata, hogy a vonal mellé húzódva teret nyisson a labdával a centert kereső, hátulról érkező középpályások számára. Luxemburgban Németh Krisztián és Ugrai Roland töltötte volna be ezt a szerepet, de vajmi kevés olyan akciót láthattunk, amelyben a centerjátékot csak hírből ismerő Nikolics Nemanja le tudott volna készíteni labdákat Pátkai Máténak, Dzsudzsák Balázsnak vagy épp Nagy Ádámnak. Ilyenre ezúttal sem került sor.

Costa Rica ellen sérültet jelentett a csapatkapitány, így Szélesi Zoltán kényszerűségből és frissítés céljából hét helyen is változtatott a kezdőn. A kapuba Dibusz Dénes, a hátvédsorba Bese Barnabás, Vinícius Paulo és Szabó János került, középen Varga József és Nagy Dániel, a jobb szélen pedig Priskin Tamás kapott lehetőséget. Az első félidő legizgalmasabb pillanata Nikolics Nemanja gólja volt, amely az után született, hogy csatárunk szó szerint belebotlott Ugrai Roland szabadrúgásába a 37. percben. De mit kellene várni egy olyan csapattól, amelynek nyolc kezdőjátékosa a futballistatemető NB I-ben edződik, míg az ellenfél futballistáinak az amerikai egyletek mellett a Celtic, a Bologna, az Espanyol vagy épp a Deportivo La Coruna adja a kenyeret? A szerb-magyar gyökerű támadó gólt ígért visszatérésével, és tartotta a szavát, két meccsen kettőt lőtt.

A kapu mögötti lelátórészt félig üresen hagyó magyar tábor híján a gyerekszektor teremtett hangulatot. Nekik még rövid idő is elég a focisokkok feldolgozására, az idősebbeknek ez már nehezebben megy. Dibusznak csak Bolanos és Oviedo lövéseinél kellett nyújtóznia, így a hátborzongató évet záró válogatott végül becsületből 1-0-ra győzött a vb-résztvevő Costa Rica ellen. Vajon ezzel a rémálomnak is vége?

A mérkőzés percről-percre tudósítását itt lehet megnézni.

Válogatott felkészülési mérkőzés

Magyarország–Costa Rica 1–0

Gól: Nikolics 37.

Budapest, Groupama Aréna, 9860 néző.

V: Harkam (osztrák).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.