Horváth Ferenc feltette a nagy kérdést: a szerbek miért hajtanak, mi miért nem?

Itthon nem létkérdés a játékosoknak a győzelem, egy vereség után ugyanolyan jól érzik magukat.

Arday Attila
2017. 11. 22. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Én sem tudom a választ arra, hogy annak, aki csak néhány kilométerrel arrébb, a határ másik oldalán, akár Szerbiában, akár Horvátországban születik, miért annyira más a hozzáállása – mondta Horváth Ferenc, az NB I-ben újoncként dicséretesen szereplő Balmazújváros trénere a szerdai Nemzeti Sportnak, majd később részben választ is adott a kérdésre. – Sokszor találkoztam azzal, hogy a mostani generáció tagjai közül nem is kevesen egyszerűen nem szeretnek annyira futballozni, mint mi annak idején. És a másik: nem létkérdés nekik a győzelem. Láttam olyan csapatbuszt, amelyen egy idegenbeli mérkőzést követően ugyanolyan hangulat volt hazafelé, amikor három góllal nyert a csapat, mint amikor hárommal kikapott. Ezt a fajta közömbösséget nehéz megszokni.”

Saját csapatánál viszont, úgy látszik, nincsenek ilyen gondok: a Balmazújváros nem véletlenül előzi meg egyelőre öt ponttal a kiesőhelyen tanyázó Haladást és Mezőkövesdet. 

„Tudjuk, hogy az NB II-ben is van hét-nyolc klub, amely nagyobb költségvetéssel dolgozhat, mint mi, de ezek a srácok nagyon akarják a sikert. A legtöbben hosszú éveken át játszottak a másodosztályban, a magyar futballt kedvelők sem igen tudták, kik is ők, és a fiúk mindent megtesznek, hogy ezen változtassanak” – mondta a korábbi válogatott labdarúgó.  

Horváth Ferencnek nem könnyű elköszönnie a családjától, amikor dolgozni megy, de az edzések élményt jelentenek neki is. Már 44 évesen nagyapának mondhatja magát, bár ezt még fel kell dolgoznia: „Nagyon örülök annak, hogy Bettina lányom édesanya lett, boldog vagyok, de tulajdonképpen fel sem fogom az egészet. Tudom, hogy a lányomnak gyereke született, de hogy nagypapa lennék? Ez nekem is furcsa, nem érzem még át ezt a szerepet. Bár az igaz, hogy időnként, főleg a vereségek után úgy nézek ki, mint egy aggastyán, és úgy is érzem magam.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.