Késelés: a volt Fradi-sztár biztos benne, hogy voltak előjelek

Telek András úgy látja, letűnt kor sajátja a lelátói erőszak. Vincze Ottó szerint kellenek az ultrák.

Arday Attila
2017. 11. 08. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem nyugszanak a kedélyek a szombati FTC–Debrecen találkozót követően. A rendőrség és a klub továbbra is keresi azokat a verekedőket, akik összetűzésbe kerültek egy korábbi vezérszurkolóval a meccs alatt. Az illető késsel megsebesített többeket, majd alaposan megverték. Megpróbáltuk szóra bírni a zöld-fehérek egykori kedvenceit, kíváncsiak voltunk, ők miképp találnának megoldást a kialakult helyzetre. Bánki József és ifjabb Albert Flórián elhárította érdeklődésünket, de voltak, akik szívesen nyilatkoztak, például Vincze Ottó.

„Bebizonyosodott, hogy a magyar pályákra kellenek a szurkolók, akár ultráknak, akár B-középnek hívják őket. A játékosok maguk mondták, hogy hátborzongató volt ennyi ember előtt játszani. Egy közepes meccset is egy-két szinttel magasabbra emelnek, ott a helyük a stadionban” – véli a csapat Bajnokok Ligája-menetelésének egyik szereplője. Hozzátette persze, hogy ilyen incidens nem engedhető meg a stadionban.

„Több ezer embert ugyanakkor nagyon nehéz kontrollálni, mint az óvodában, hogy ki veszi le a cipőjét és ki nem. A következményeknek lesz visszafogó erejük, de továbbra is szurkolópárti vagyok.

Rajongok az FTC-ért, kötődöm a mindenkori szurkolóihoz, tőlük érezte magát annak az ember, aminek. Az embernek optimistának kell lennie, mert az ilyen incidens eddig sem volt jellemző, és a jövőben sem lesz az” – hangsúlyozta.

Telek András kint volt a meccsen, de egy oldalsó szektorban, és csak a találkozó után értesült a verekedésről, késelésről. „Nem tudom, hogyan lehetne ezt megfékezni, én is rosszul vagyok tőle. Se a Fradi imázsának, se a szurkolóknak nem tett jót az balhé. A kamerákkal azonosíthatják az elkövetőket, így nincs is más feladat, mint örökre kitiltani őket a stadionból” – mondta Vincze csapattársa. A volt söprögető hangsúlyozta: „Mindenkinek meg kell értenie, hogy

a mai kor meghaladta már azt, hogy a stadion környékén éljék ki az agresszivitásukat az emberek. A meccs ugyanolyan kulturális program, mint a színház, csak nem úgy öltöznek fel. Azt kell elérni, hogy ezt mindenki belássa.”

„Szomorú, megdöbbentő, ami történt, és rengeteg kérdést vet fel” – nyilatkozta Hrutka János. A csapattal háromszoros bajnok hátvéd például azt feszegeti, hogy sikerült kést bevinni a stadionba, illetve hogyan fajulhattak idáig az események.

„Nyilván nem egy pillanat alatt robbant ki a balhé. A késelőnek valahogy be kellett jutnia felfegyverkezve. Aztán talán több perc is eltelhetett addig, míg a verekedők egymásnak estek, mégsem akadályozta ezt meg a biztonsági szolgálat. Hol voltak ők?”

Az egykori labdarúgó biztos benne, hogy miközben Kubatov Gábor a tábor visszatéréséről egyeztetett, azokkal is le kellett ülni, akik vállalták, hogy szkennelnek, és egyfajta új táborként bent vezették a szurkolást, szembekerülve ezáltal a kintiekkel, akik most visszatértek. „Biztos, hogy volt előjele annak, ami történt, erről több embernek is tudnia kellett, így pedig duplán fájó, ami bekövetkezett” – fogalmazott.

Hrutka János elgondolkodna rajta, hogy a lányait kivigye-e a stadionba ezek után. „Akiknek a történetekben felelősségük volt, remélem, elnyerik méltó büntetésüket, és ezután újra bizalommal mennek az emberek a stadionba.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.