Georges Leekens olyan csapatról álmodik, amely megtölti az új stadiont

A magyar válogatott belga szövetségi kapitánya nyílt személyiségnek tartja magát, aki nem ijed meg a problémáktól. Interjú.

Gabay Balázs
2017. 12. 16. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szakmai és játékosmúltjáról sok mindent tudni, de hogyan írná le magát magánemberként?
– Egy ember, aki szerette az egyetemen töltött éveit. Ez idő alatt megtanultam, ha keményen dolgozol, akkor jó eredményt érhetsz el a vizsgán. A diploma ugyanakkor nem elég a kezdethez, keményen kell dolgozni utána is. Karakteresnek kell lenned, kedvelned és tisztelned kell az embereket, továbbá fontos, hogy őszinte legyél magadhoz és másokhoz – ezt próbáltam csinálni a futballban is, még akkor is, ha a pályán én voltam a kemény fickó. Volt egy jó futballkarrierem, és volt néhány jó évem edzőként, ami alatt értek nehézségek, de azokat mindig jól kezeltem. Nyílt személyiség vagyok, aki nem ijed meg a problémáktól.

– Melyik az az idézet, amely a legközelebb áll önhöz?
– Just do it! – Csak csináld! Hezitálhatsz, elfuthatsz, de a legfontosabb az, hogyan csinálsz valamit, mennyire vagy profi. Ma ez az igazság, holnapra azonban mindez megváltozik. Ha küzdesz valamiért, és mindent megteszel a testi és szellemi egészségedért, akkor nem lesz mit megbánnod. Én amikor egy játékost nézek, akkor elsősorban a tehetségét, a technikáját, a testét, a lelkét és a kondícióját nézem. Továbbá azt, ahogyan fut és küzd a pályán. Futhat valaki 15 kilométert egy meccsen úgy, hogy nem ér labdába, ugyanakkor futhat valaki pozíciójából adódóan „csak” 9 kilométert is, ám de hasznosabb lehet, mint a többet futó társa.

– Mi az ön edzői hitvallása?
– Számomra a játékos, illetve a csapat intelligenciája és a mentális erő fontos tényező. Mennyit szenved egy játékos, mennyire tudja elérni a végső határait? A kiemelkedő játékosok, mint Cristiano Ronaldo soha nem elégedettek azzal, ami van, a legjobbak akarnak lenni, és ezért sokat tesznek. Ezek az apró dolgok azok, amelyekről úgy gondolom, hogy elengedhetetlenek a sikerhez. De összességében ez egy csapatsport, és most a mi csapatunk próbál jobb és jobb lenni.

– Egy ilyen, nem éppen örömteli év után (vereség egyebek mellett Luxemburgtól és Andorrától) nem is lehet mást tenni
– Tudok az idén történtekről. Nagyszerű lett volna például a válogatott és a klubcsapatok szempontjából, ha egyes együttesek több kört mentek volna a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, s ha a válogatott is eredményesebb. Most az a feladat, hogy megteremtsük a megfelelő, profi környezetet, de mindezt együtt kell megtennünk, mert egyedül képtelen vagyok rá. Fontos időszak a mostani. Újra el kell indulnunk felfelé, újra fel kell magunkat építenünk, azonban nem szabad túl sokat gondolkodni a múlton, az elmúlt éven. Akár újra veszíthetünk, de hamarosan akár ismét győzhetünk. Amikor mindenki arra törekszik, hogy jobb legyen, akkor a válogatott is képes arra, hogy jobb legyen. Az, hogy a nemzeti tizenegyben játszhat valaki, az egyik legjobb dolog, ami egy játékossal történhet. Nem azért jössz haza, hogy a családodat lásd, vagy a barátaiddal találkozz, hanem azért, hogy a hazádért futballozz. A közönség pedig el tud fogadni egy kevésbé jó eredményt is, ha azt látja, hogy a csapat harcolt, küzdött, és mindent megtett a sikerért. Tudom, hogy mindez nem könnyű, de nem a könnyű munka miatt vagyok itt. Bízom abban, hogy meg tudjuk csinálni. Persze a januári Nemzetek Ligája-sorsolásnál egy kicsit szerencsésnek is kell lennünk. Összességében az a cél, hogy csapatként, egymást kiegészítve funkcionáljunk, és hogy az ellenfelek azt mondják, nehéz dolguk volt Magyarország ellen. Vissza kell szereznünk a tiszteletet, és a játékosaimnak is harcolniuk kell azért, hogy visszaszerezzék.

– Ki az, akit a labdarúgás terén mentorának tart, és mit tanult tőle?
– A mentorom egy kicsit saját magam vagyok. Volt természetesen sok jó edzőm, akinek mindig a pozitív oldalát néztem. A Feyenoordnál Ernst Happel (az osztrák futball kiemelkedő játékosa és edzője; a Feyenoordot és a Hamburgot is BEK-győzelemre vezette – a szerk.) például olyan ember volt, aki nem beszélt túl sokat, de a munkájával magasabb szintre emelte a csapatot. Rajta kívül dolgoztam holland, francia, belga és német szakemberekkel is, mindenkitől megpróbáltam ellesni valamit. Valakitől azt tanultam, hogy fontos a körülötted lévő szakmai stáb, de volt olyan is, akitől a krízismenedzsmentet sajátítottam el. Ugyanakkor azt megtanultam: soha nem szabad másik edzőt másolni. Fel kell vállalni a saját elképzelésedet, amelyben hiszel. Van Gaal például remek munkát végzett a holland válogatottnál a 2014-es brazíliai világbajnokságon. Intelligens módon látta, hogy a csapatában nincs meg a kellő minőség, így egy 3-5-2-es játékrendszert választott. Több kritika érte őt amiatt, hogy szembemegy a tradíciókkal. Mégis a csoport élén végzett a csapata, majd végül bronzérmet nyert. Az is fontos, hogy néha hátra kell lépni egyet ahhoz, hogy utána kettőt előreléphess. Itt van Zidane példája, aki hiába volt a focitörténelem egyik legjobb játékosa, a Real Madridnál előbb a B csapatot irányította, majd Ancelotti mellett dolgozott másodedzőként: kihasználta az idejét arra, hogy edzőként fejlődhessen, és a játékosainak is ezt kellett tenniük. 

– Már több hete jár mérkőzésekre, ismerkedik a honi közeggel. Mi az, amit pozitívnak ítél, és mi az, amit nem?
– Az örömteli, hogy mindenki szenvedélyes, lelkes. De azt látom, hogy néha jobban kéne kontrollálni a pályán történteket, gyorsabban gondolkodni. Sokszor a játékosok túl gyorsan akarnak cselekedni, akár két dolgot akarnak egyazon pillanatban végrehajtani. Ez nem lehetséges. Egyeztettem az NB I-ben tevékenykedő edzőkkel, akikkel a cél természetesen minél magasabb szintre jutni. Abban állapodtunk meg, kapcsolatban maradunk, kapok majd információt a játékosokról (az éppen háttérben lévőkről is), ahogy a kluboknál folyó munkáról is beszámolnak. Meglátogatok további klubokat, akadémiákat, hogy minél többet tudjak. 

– Az elmúlt években több külföldi szövetségi kapitánya volt már a nemzeti tizenegynek, s szinte mindenki összefogásról, egy irányba húzásról beszélt. Ahogy ön is. Vitathatatlan, ez tényleg fontos. De melyek azok a konkrétumok, amelyek sikerre vihetik ön szerint a magyar válogatottat?
– Hit, szenvedély, motiváció. Persze lehet olykor rossz napunk, de akkor is az adott napon lehetséges legjobb formánkat kell hozni, és törekedni kell arra, hogy megnehezítsük az ellenfél dolgát. Összességében a sikert neked, saját magadnak kell megteremtened, az nem pottyan csak úgy az öledbe. Minden, a válogatottnál lévő játékos motiváltságára szükség van, hiszen így lehet lépésről lépésre haladni a végcél felé, ami az, hogy összeálljon egy csapat.

– Többször előfordult, hogy élő szerződését felbontotta. Mi a garancia arra, hogy ezúttal nem távozik idő előtt?
– A garancia az, hogy tisztelem az embereket, és úgy vélem, ők is tisztelnek engem. Garancia a kemény munkám és az, hogy Magyarországra költöztem. Minden szakmai tapasztalatommal segítem a magyar labdarúgást. Amennyiben hallgatnak rám és követnek a körülöttem lévő emberek, át tudom adni a bennem lévő szenvedélyt. És azt látom, hogy Magyarországon nemcsak a futball, de a sport egésze rengeteg támogatást kap az ország vezetésétől. Hinni kell a sikerben, és kevésbé negatívan hozzáállni a dolgokhoz. Persze ha rosszul játszol, el kell fogadnod a kritikákat, ahogy én is elfogadom. Ám nap mint nap egymást segítve keményen kell dolgozni, hogy elérjük a kitűzött célt. Együtt kell győzni. Épp ezért szeretem azokat a játékosokat, akik a csapatért játszanak. Azokat, akik nem egyedül, hanem a csapattal együtt akarnak győzni. Persze egyes labdarúgókban rejlő képességek jelenthetnek pozitív különbséget egy ellenféllel szemben, de alapvetően a csapat a legfontosabb. Ugyan jelenleg vesztettünk pár tapasztalt játékost, de ez egyben azt is jelenti, hogy másoknak kell vállalni a felelősséget. Olyan együttest szeretnék, amely keményen dolgozik, olyat, amelyet tisztelnek az embernek, s amelyért kimegy majd 70 ezer ember az új Puskás-stadionba. És az az álmom, hogy a csapat érje ezt el! Nem én, hanem a csapat, mert én sosem nyertem semmit, amióta edző vagyok, mindig a csapataim nyertek bármit is! Hiszek benne, hogy az álmok valóra válhatnak, ha keményen dolgozunk értük, és hiszünk bennük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.