A Real Madrid ott tart, ahol a part szakad

A madridiak közelebb állnak a kiesőzónához, mint az éllovas Barcelonához. A megújulás szinte kötelező.

Havasi Zsolt
2018. 01. 15. 19:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Real Madrid jelenleg közelebb áll a kiesőzónához (16 pont), mint a spanyol első osztály élén álló (19 pont) Barcelonához. Ez az adat még akkor is sokat elárul Zinédine Zidane csapatáról, ha több együttes is, például a Villarreal, a Sevilla is hasonló cipőben jár. Persze, a szurkolókat, fanatikusokat ez a tény nem vigasztalja.

A Királyi Gárda legutóbb szombaton kapott ki hazai pályán 1-0-ra – a fentebb már említett – Villarrealtól, úgy, hogy a statisztikák szerint 29 alkalommal lőtt kapura. Ám, mint azt az eredmény is mutatja, ezekből a kísérletekből egy se jutott át teljes terjedelmével a gólvonalon. Egyébként a Realnak a Bernabéuban mutatott teljesítménye a 2017–2018-as idényben igen pocsék: tíz mérkőzésből csak öt a győzelem, emellett két döntetlen és három vereség található.

Az elmúlt két évben nyolc trófeát (ezek között van egy történelmi Bajnokok Ligája-címvédés is) begyűjtő együttes önmagához képest alulteljesít. Persze, a keret tagjai tisztában vannak a jelenlegi helyzettel. Ahogy azt a brazil balhátvéd Marcelo az újabb pofon után elmondta, ez az egyik legrosszabb szituáció amelyet a Madridban eddig eltöltött 11 éve alatt átél. „Próbáltunk jó futballt játszatni, járatni a labdát, gólt szerezni, de nem jött össze. Mindez úgy nézhet ki kívülről, hogy szomorúak, dühösek vagyunk és úgy érezzünk, mintha süllyednénk” – fejtette ki a véleményét a balhátvéd.

Amikor a francia szakember 2016 januárjában átvette a vezetőedzői feladatokat, morálisan mélyponton lévő labdarúgókkal találkozott. Ezt a nehézséget jól kezelte. Így ha csak egy tényezőre akarnánk redukálni a fantasztikus eredményeket, akkor Carlo Ancelotti véleménye a mérvadó. „A siker kulcsa a kapcsolat a játékosokkal, a futballtudás, ahogy a rutin is másodlagos” – nyilatkozta korábban az olasz szakember egykori másodedzőjéről. Ugyanakkor természetesen jóval több részletből állt a „diadalmenet”. Kellett hozzá egy kis szerencse (bármilyen furcsa is ez, Chris Anderson és David Sally a Számháború című, statisztikai alapokon nyugvó könyvükben rámutat, Fortuna igenis nagy szerepet játszik a futballban), a szélső védők, Marcelo és Carvajal átlagon felüli teljesítménye, Antonio Pintus az erőnléti edző remek munkája, illetve a kiegészítő emberek, mint Álvaro Morata (5 gól a 19. fordulóig) vagy James Rodríguez hozzáadott találatai. És azt is érdemes megemlíteni, hogy

Cristiano Ronaldo jóval pihentebb volt: a 2016–2017-es idényben ugyanis 700 perccel kevesebbet játszott, mint az azt megelőzőben.

Hogy a mostani visszaesésnek mi lehet az oka? Főként a támadózónában mutatott impotens, gólképtelen játék. A Whoscored.com számai rámutatnak, a Real Madrid az eddigi 19 forduló során átlagban mérkőzésenként 19,3-szer próbálkozott kapura lövéssel, ebből mindössze 32 gólt szerzett. A Barcelona teljesítménye ugyanezen időszak alatt jóval impozánsabb, hiszen a meccsenkénti 15,7-es átlagához 52 gól társul. További szembetűnő adat, hogy az összes La Liga játékos közül Ronaldo igyekszik a legtöbbször (6,7) a kapuba találni, de eddig csak négy bajnoki gólra futotta neki. (Ez még így is kétszer több, mint csatártársáé, a két gólos Karim Benzemáé.) A négyes szám akár bűvösnek is mondható Madridban: nincs ugyanis a keretben olyan labdarúgó, aki ennél többször talált volna be. Igaz, négyen is vannak, akik négy találatot jegyeznek: Isco, Marco Asensio, Gareth Bale és a már említett Ronaldo.

 

Egy kis videós magyarázat, miért nem teljesít magához mérten magas szinten a Real: 

Az előző idényben, ha a pályán lévőknek nem ment, jött a „kisegítőszemélyzet”. Az előző kiírásban tizennégyszer fordult elő, hogy a Real Madrid a mérkőzés utolsó öt percében betalált, ebben pedig jeleskedett a főleg csereként beálló, s azóta már a klubtól távozott Morata és James Rodríguez. A mostani szezonban az együttes azonban minden mérkőzést figyelembe véve mindössze egyszer lőtt gólt lőtt a 85. perc után.

A huzamos gyengélkedés okát Zidane már korábban megpendítette, amikor arról beszélt, hogy nem igazolt minőségi cserecsatárt. Hiába azonban a mélyrepülés, a francia félve nyúl a fiatalokhoz: Mateo Kovacic, Asensio, Borja Mayoral vagy épp Dani Ceballos csak tíz-húsz perceket játszik bajnokikon. A minőségi labdarúgók hiánya és az előző szezonban a játékpercben kimutatható egyensúly ellenére a tréner hisz a játékosaiban. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, nem lesz igazolás. „Nincs szükségem senkire. Adott a mostani keretünk, velük kezdtük az idényt, és hiszek bennük” – nyilatkozta a januári átigazolási tervekkel kapcsolatban.

Mindemellett egy tényezőt érdemes számításba venni: Zidane edzői pályája elején jár, így bőven van még mit tanulnia. Ahogy egyébként minden szakembernek, hiszen a labdarúgás egy folyamatosan önmagára reflektáló sportág.

Ahogy a Chelsea háromvédős rendszerét több csapat is átemelte saját repertoárjába a Premier League aktuális szezonjában, úgy találja meg egyre több spanyol együttes a réseket a Real Madridon.

Az üres területek például az ellenfél térfelére fellépő Marcelo mögött alakulnak ki főleg a bal oldalon sokat, mostanában eredménytelenül.

S hogyan tovább? Arra maga Zidane adta meg a választ a Villarreal elleni vereség utáni sajtótájékoztatón. „Lehetünk-e még ennél is rosszabbak? Vereséget szenvedni mindig rossz, de továbbra is keményen dolgozunk. Az embereknek joguk van a véleményükhöz, de be fogjuk bizonyítani, tévedés leírni minket” – fejtette ki véleményét.

A következő hónapok megmutatják, a francia tréner képes-e megújítani edzői filozófiáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.