Amikor Wenger az Arsenal edzője lett, hazánkban 86 forint volt a kenyér ára

Időparadoxon, egy rekord és Arséne Wenger. A francia mestert az általa beért Sir Alex Ferguson is méltatta.

Havasi Zsolt
2018. 01. 03. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhírű pszichológus Philip Zimbardo és kollégája, John Boyd Időparadoxon című könyvükben azt vizsgálták, hogy egyes kultúrák, társadalmak, egyének miként tekintenek az időre. Sok más mellett kiemelik, egy-egy ember időhöz való viszonya meghatározza azt, hogyan észleli a világot. Ebből adódóan érdemes lenne megkérdezni Arsene Wengert, hogy miképp érzékelte az Arsenal kötelékében töltött éveit. Könnyen elképzelhető, hogy az a több mint húsz év számára negyvennel (vagy akár többel) egyenértékű.

A szakember 1996 októbere óta ül csapata kispadján, a 2017-es év utolsó napjain pedig különleges rekordot állított fel. A francia tréner december 28-án előbb beérte, majd 31-én megelőzte a Manchester United egykori menedzserét Sir Alex Fergusont, így most már ő ült legtöbb alkalommal a kispadon egy Premier League-mérkőzésen.

– Ez egy fantasztikus mérföldkő, amelynek eléréshez

a legmagasabb szintű elkötelezettségre és szakmai irányításra volt szükség.

Gratulálok ehhez az igazán figyelemre méltó karrierhez, illetve ahhoz a nagyszerű szolgálathoz, amit a labdarúgásért és az Arsenalért tettél – küldte jókívánságait kollégájának Alex Ferguson. Érdekesség, hogy legnagyobb sikereiket mindketten egyetlen csapat kispadján érték el.

Wenger eddigi 811 mérkőzése trófeákban mérve a következő: három Premier League-elsőség, hét FA-kupa, hat Ligakupa-győzelem. Eddigi bajnoki mérlege abszolút pozitív, hiszen 468 győzelem mellett 198 döntetlent és 145 vereséget jegyez. (Biztos, hogy a mostani szám tovább növekszik, hiszen nyáron két évvel meghosszabbította szerződését.) A számtalan siker között akad egy igen különleges: az Arsenal ugyanis 2004 nyarán úgy végzett az angol élvonal első helyén, hogy egyetlenegyszer sem kapott ki (26 győzelem, 12 döntetlen).

S hogy mennyit változott azóta a világ? Amikor Wengert 1996-ban kinevezték, akkor mutatták be a mozikban a Függetlenség napja vagy például Az angol beteg című filmet, a Billboard listájának élén a Los del Rio Macarena című száma végzett. A magyar vonatkozású eseményekre pillantva: a honi bajnokságot a tárgyév nyarán a Ferencváros nyerte az azóta már a budapesti másodosztályban szereplő BVSC előtt.

A nemzeti tizenegyet pedig 1996 és 2017 között tizenhárom különböző szövetségi kapitány irányította.

Ja, és a fehér kenyér ára Magyarországon huszonkét éve még 86 forint volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.