Úgy néz ki, Magyarországon már nem tud mire költeni a kormány: 20 milliárd határon túli focira

A Ferencváros költségvetésének ötszörösét fektette külhoni labdarúgásba a kabinet.

2018. 01. 05. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év alatt megdöbbentően sok pénz áramlott a határon túli magyar labdarúgó-akadémiákba az anyaországból – derül ki az Mfor.hu adataiból. A portál annak kapcsán járt az összegek után, hogy a Diósgyőr futballklub szerdai sajtóórájának „farvizén” szóba került, a rimaszombati fociakadémia 1,5 milliárd forintot kap; Rimaszombat már ráadásul a kilencedik olyan határon túli település, amely közpénzből támogatáshoz jut Magyarországról.

Az Mfor.hu friss gyűjtése szerint 2016-ban egymilliárd jutott Munkácsra, Csíkszeredára, Sepsiszentgyörgyre, Eszékre (itt a tulajdonos Mészáros Lőrinc) és Dunaszerdahelyre, hárommilliárd pedig a Délvidék Sport Akadémiára.

Aztán 2017. december végén a Magyar Közlönyben az is megjelent, Rimaszombat megint kapott 1,5 milliárdot, Székelyföld akadémiája 240 milliót, Eszék megint 1 milliárdot, Dunaszerdahely 1,1 milliárdot, Révkomárom 140 milliót (Komáromban 1,8 milliárdot kapott egy stadion), Lendva 1,3, Topolya 1,5, Munkács 1,65, Csíkszereda 0,5, Sepsiszentgyörgy pedig 1 milliárdot.

Az összesítésből kiderül tehát, két év alatt a határon túli futballra a budapesti kormány 19,73 milliárd forintot ad, ez – mint az Mfor rámutat – a Ferencváros éves költségvetésének ötszöröse.

Hogy miért van erre szükség, arra az Mfor az Emmitől azt a választ kapta, a források határon átnyúló, többségében magyar lakta területekre kiterjesztésével „létrejöhet egy nemzetközi, ugyanakkor a hazai utánpótlás-nevelési rendszer sportszakmai pillérein alapuló együttműködés, amely közép-hosszú távon a hazai utánpótlásbázis növelését segíti elő, perspektívát adva az akadémistáknak a továbblépésre a magyarországi egyesületekbe és a szakmai fejlődésre”.

Hogy milyen szakmai perspektívára gondolt a hazai kormányzat, rejtély, hiszen a szomszédos országok rendszeresen adnak klubokat a Bajnokok Ligájába, illetve az Európa-ligába, míg a magyarországi klubok a selejtezők során elvéreznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.