Neymar a Real Madrid ellen bizonyíthatja, hogy megéri a pénzét

Hogy tud rendet tartani egy edző abban a csapatban, ahol egy játékos a keresete szerint értékeli magát?

Havasi Zsolt
2018. 02. 14. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lépjünk túl a taktikai, szigorúan a mágnestáblára kivetíthető szemléletmódon a Real Madrid–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő párharc esetében. Persze, fontos lesz, hogy az egyik fél mennyire tud nyomást gyakorolni a másikra, ki hogyan zárja a területeket, passzsávokat, vagy épp a magasan elhelyezkedő szélső védők mögötti üres területek miként lesznek biztosítva. Összességében azonban leginkább az fog számítani, melyik fél alkot egységesebb közösséget, csapatot. Hogy miért? Mert mindkét együttesre hatványozottan igaz: mától számára a legrangosabb európai kupasorozat minden mérkőzése a döntővel egyenértékű.

A Real Madridra a fenti megfogalmazás talán még jobban ráillik. Az előző másfél évben trófeát trófeára halmozó klub a mostani szezonban pocsékul szerepel. Már sem a spanyol Királyi Kupa, sem a bajnoki elsőség nem elérhető számára, így nem maradt más, mint a Bajnokok Ligája. – A PSG elleni BL-párharcban az állásom a tét. Én vagyok a felelős a kialakult helyzetért, mivel én vagyok a főnök. Nekem kell megtalálnom a megoldásokat, harc nélkül nem adom fel – jelentette ki a vezetőedző, Zinédine Zidane a Leganés elleni kupabúcsú után. Azért a teljes kép érdekében illik jelezni, bármennyire hibáztatható az edző, játékosai legalább ugyanannyira vétkesek.

– Ez az egész arról szól, hogy bízunk magunkban, abban, amit csinálunk. Ez a legfontosabb – ez a németek világbajnok középpályása, Toni Kroos következtetése volt a PSG elleni párharc kapcsán. Jelezte ugyanakkor, tudja, hogy a másik oldalon is világklasszisok futballoznak.

Azon az oldalon, ahol a klubtulajdonos, Nasszer al-Helaifi úgy tekint a BL-serlegre, mint a Szent Grálra. Ennek elérése érdekében a katari üzletember nyáron újraírta az átigazolási piac „szabályait”: adott Neymarnak egy 222 millió eurós csekket, amellyel a brazil kivásárolta magát a Barcelonából. Érkezett továbbá Kylian Mbappé is, egyelőre kölcsönbe, ám az ígéret szerint Nasszer al-Helaifi le fogja róni érte a 180 millió eurós vételárát.

Azért a csillagászati összegek felvetnek egy morális kérdést: hogyan tud rendet tartani egy edző abban a csapatban, ahol a személyek aszerint értékelik magukat, amennyit keresnek. „Unai Emery irányításának hiánya megölheti a PSG BL-álmait” – írja cikke címében Adam White és Eric Dervin a The Guardianben, újabb szemszögből megvilágítva ezzel a problémát. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a baszk szakember az előző kiírásban részese volt a történelmi kudarcnak, amikor a párizsi csapat 6-1-re kikapott a Camp Nouban a Barcelonától – ahol a vezér akkor a most már kék-vörösben játszó Neymar volt.

A szerdai játéknap másik találkozója a Porto–Liverpool. A fogadóirodák Jürgen Klopp angol csapatát tartják esélyesebbnek, nem is alaptalanul. A keddi mérkőzések (Juventus–Tottenham, Basel–Manchester City) lapzártánk után értek véget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.