Leekens: A válogatott is átesik gyerekbetegségeken

Ha kevesebb hibát követünk el védekezésben, sikeresebbek lehetünk – mondta a kapitány, aki nem olvasta a kazah vereség utáni kritikákat.

Havasi Zsolt
2018. 03. 26. 14:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kazahsztán után, Skócia előtt tartott sajtótájékoztatót hétfő délután Telkiben a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya Georges Leekens, s kis túlzással bebizonyosodott az, amit eddig is gyanítottunk: ha az ember egy „előadását” hallotta, akkor az összeset hallotta. A mostani tételmondata a belga trénernek az volt, hogy hibákat barátságos mérkőzésen még el lehet követni, de szeptemberben, amikor kezdődik a Nemzetek Ligája, már nem. 

Mint a tréner elmondta, majd a hétfő délutáni edzés után állapítja meg, ki az, aki megfelelő állapotban van s játékra alkalmas, illetve ki az, aki nem. „Mindenki lelkes és fegyelmezett, ha ezt át tudjuk menteni a mérkőzésre, akkor nyert ügyünk van, fontos az is, hogy kiszűrjük a hibákat” – mondta. Leekens beszélt arról, hogy az elvesztett meccs szellemileg és mentálisan is megterheli a játékosokat, de megpróbálta őket azzal felvidítani, hogy elmondta, az első mérkőzéseit általában elveszti, amikor válogatottat irányít. 

Kiemelte, nem olvasta el a napokban a róla és a kazahok elleni kilencven perc kapcsán született írásokat. „Nem a sajtónak dolgozom, hanem a játékosaimért és a Magyar Labdarúgó Szövetségért.” Ezzel együtt beszélt arról is, hogy felhívta a figyelmet a kritikákra, ahogy arra is, hogy jó játékosai vannak a magyar válogatottnak, s ezt szeptemberre látni fogjuk. 

A Magyar Nemzet azon kérdésére, tervez-e taktikai téren változtatást Skócia ellen, elmondta, ki fogják elemezni az ellenfelet. Annyit elöljáróban elmondott: Costa Rica ellen öt védővel játszottak a skótok, lesznek majd változások, hiszen mindenkinek szeretne lehetőséget adni. S újfent jelezte, nem szabad egyéni hibákat elkövetni, mint Kazahsztán ellen. Rávilágított, nem volt egyensúly a támadás és a védekezés között, amikor mi 4-4-2-es felállás szerint támadtunk, labdavesztés után könnyen el tudott jutni az ellenfél a magyar kapuhoz. „Ha kevesebb hibát követünk el védekezésben, sikeresebbek lehetünk” – tette hozzá. Leekens szerint továbbá nem voltak megfelelőek a letámadásaink, mert a játékosok lassúak voltak. Azonban akik elkövették a hibákat, tanultak belőle, s ha majd visszatérnek, akkor jobb lesz mindenkinek. A skótokról azt mondta, kombinatív játékot játszanak, főleg a bal oldalon.

„Egy gyerek is átesik gyerekbetegségen, s ez a válogatottnál is megtörténik. De több olyan momentum is volt, amikor valaki 70 méteres sprintet vállalt be, hogy helyzetbe kerüljön. Tetszik ez a mentalitás” – fejtette ki. Arra a kérdésre, hogy a második mérkőzései miként sikerültek, ha már az elsőket javarészt elvesztette, ekképp válaszolt: „a legtöbb alkalommal vereséget szenvedtünk, nincs a győzelemre garancia, de ez a múlt.” 

Kifejtette, a játékosoknak nem szabad félniük a szurkolóktól, a nyomás ellenére nem szabad összeroppanniuk, ugyanakkor nyilatkozniuk kell, hiszen ez a kötelességük.

Németh Krisztián és Hangya Szilveszter pedig azt hangsúlyozták, hogy próbálnak a mérkőzésre koncentrálni, kijavítani a hibákat. „Leekens beszélt saját felelősségéről is, illetve arról, hogy ezek a hibák most és ne szeptemberben jöjjenek ki” – mondta Németh.

Hangya lapunknak azt említette, hogy nem az ő tiszte megítélni a kapitány azon döntését, hogy miért egy jobblábas játszott a védelem bal oldalon. (Hangya Szilveszter a Vasas bal oldali védője – a szerk.) „Számunkra most nincs barátságos meccs, a szurkolókért is játszunk, nélkülük ugyanis nehéz lesz szeptemberben nekimenni a Nemzetek Ligájának” – fejezte be gondolatait Németh.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.