Leekens debütált: vereség és három kapott gól

Kilátástalan játék, esetleges támadásépítés és 2-3 a sehol sem jegyzett Kazahsztán ellen. Kedden Skócia következik.

Havasi Zsolt
2018. 03. 23. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi trénere, Georges Leekens tavaly év vége óta van hivatalában, azóta végigturnézta a teljes magyar sajtót. Lehengerlő stílusban, kifinomult eleganciával beszélt hitről, szenvedélyről, motivációról. Többször említette a munka és a csapategység fontosságát. Kazahsztán ellen azonban eljött a pillanat, amikor a kérdőjelek kiegyenesedtek, s a kíváncsi futballszurkoló választ kaphatott kérdéseire.

Olyan ellenfél lépett pályára péntek este a nemzeti tizeneggyel szemben, amelyre nyugodtan lehet használni az ideális jelzőt. A közép-ázsiai válogatott 2016. június 7-e óta nem hagyta el győztesen a játékteret. Ez tizenkét nyeretlen mérkőzés egymás után. Ugyanakkor jelen állapotában a kazah csapat is arra készül, amire a magyar, nevezetesen, hogy kijusson az Európa-bajnokságra. Igaz, számára csak a Nemzetek Ligája jelent valódi esély.

A magyar közönséget azonban nem hozta lázba sem Georges Leekens, sem az, hogy az ország legjobb futballistái 2018-ban először játszottak. Kis túlzással állítható csak, hogy félig megtelt a Groupama Aréna, ráadásul a talaján jelentősen meglátszott, hogy néhány nappal korábban még a Ferencváros és a Puskás Akadémia játékosai használták. A kilátogatók azért becsülettel megemlékeztek a magyar–lengyel barátságról, hogy aztán tizenöt perc se teljen el, s már teli torokból üvölthessék: „Nagyon gyenge!”, csak kevésbé szalonképes kifejezést használva.

Teljesen jogosan, ugyanis mire az utolsó ember is kiért a VIP-páholyból, már 0-2 állt a kijelzőn. Előbb a 6. percben egy szöglet csúszott el minden arra járó lába alatt, Murtazajev kivételével, aki ha már arra járt, bepasszolta a hálóba a labdát. Nem telt egy négy perc, s jött az újabb gól, Szeidahmet addig forgatta Botkát, amíg az el nem szédült, majd középre tett, Fiola rosszul ért bele, Zainutdinov így a rövidbe lőtt. Próbálkozott, próbálkozott a magyar csapat, de támadásépítése annyiból állt, hogy hosszan előre ívelt labdákkal keresték a sokszor egy vonalban álló Ugrai, Szalai, Nikolics, Dzsudzsák négyest. Gyorsan jeleznénk, mindez nem járt sok sikerrel. A 21. percben aztán az erőlködésből szépítés lett: Szalai talált a hálóba egy gyorsan elvégzett jobb oldali szabadrúgás után. De, ahogy előtte, úgy ezután is megállja a helyét a „kilátástalan játék” jelzős szerkezet. A problémát nagy vonalakban a közönség is érzékelte, zúgott is a „Dárdai Pali!”. Hogy még kevésbé örüljenek a hazai drukkerek, arról Szeidahmet a 39. percben szerzett gólja gondoskodott. A második játékrész elején hármat is cserélt Leekens, s a frissen beálló Németh Krisztián 2-3-re módosította az állást a 68. percben, de a döntetlent a nagy akarás ellenére nem sikerült kicsikarni.

A magyar válogatottat az esetlegesség, egymás meg nem értése jellemezte, emellett halvány jelét nem lehetett látni, hogyan is akarunk eljutni a kazah kapuhoz – legalábbis az előrevágott labdákon kívül. Az eddig hellyel-közzel stabil védekezés nyomait se lehetett látni. Az azonban látszott, Otigba remekül rúg bele minden arra járóba, s veszekszik bíróval, partjelzővel. S, leginkább úgy tűnik, a nagy fogadkozásnak, akarásnak, nyögés lett a vége. Leekens tehát bemutatkozott, Magyarország–Kazahsztán 2-3. Folytatás kedden Skócia ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.