Roberto Baggio Debrecenben: nagy felhajtás, extra rövid beszéd

1993 aranylabdása olyan módszert mutatott be, amely a barcelonai tiki-taka alapjául szolgált.

Énekes András Előd
2018. 03. 14. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozott rendőri készültség bolygatta meg a rendet a Debreceni Egyetem környékén kedd délután, az alig két éve átadott Sporttudományi Oktatóközpont tornatermét pedig ellepték címeres melegítőikkel az erdélyi és kelet-magyarországi futballklubok képviselői. A mozgolódást 1993 aranylabdása, Roberto Baggio váltotta ki, aki a FuNino-program elnökeként érkezett a Hajdúságba, hogy olasz stábjával kétnapos gyorstalpalót adjon arról a fiatal focistákat megcélzó módszerről, melynek alapjait a Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség is hivatalos oktatókönyveként használja.

Az eseményen megjelent az egyetem kancellárja, Bács Zoltán, illetve rektora, Szilvássy Zoltán is, aki ellen nemrégen etikai eljárást kezdeményeztek a Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címét övező botrány miatt. Szilvássyt elmondása szerint megérintette a Debreceni Futballegyetem és a FuNino összefogása, majd egy olasz mondattal személyesen köszöntötte délről érkezett vendégeit.

Roberto Baggio a várakozások ellenére extra rövid köszöntővel tudta le a dolgát, hangsúlyozva, hogy számukra is büszkeség, hogy egy ilyen nagy hagyományú egyetemmel lépnek együttműködésre. „Módszert kínálunk a jövő futballistáinak képzésére” – zárta velősen mondandóját a Fiorentina és a Juventus vb-ezüstérmes sztárja, aki

tetőtől talpig feketében jelent meg, alighanem Davide Astori napokban bekövetkezett halála miatt.

A harmincegy éves, olasz hátvédet a Fiorentina csapatkapitányaként érte a tragikus szívroham, Baggio pedig szintén a firenzei klubban kezdte meg sikeres pályafutását 1986 szeptemberében.

Bár szerettünk volna, a rendezvény végén kiderült, nem kérdezhetünk tőle semmit, a szervezők nem adtak esélyt a sajtónak a sűrű programra hivatkozva. Maga a program épp ezért csak körülményeit tekintve hasonlított hivatalos sajtótájékoztatóra, sokkal inkább

egy futballelméleti előadás és egy PR-esemény között elhelyezkedő felhajtásként definiálhatnánk.

Roberto Baggiótól Hegedűs Gábor, az Olasz Focisuli Debrecen szakmai vezetője vette át a szót, aki felszólította a jelen lévő edzőket, hogy álljanak fel közülük azok, akik ismerik az edzésmódszert, és olvasták is a róla szóló könyvet. A szakmai közönség közel harmada emelkedett fel a székéből. Hegedűs azt fejtegette, hogy a magyar utánpótlásképzés bővelkedik a különböző külföldi – elsősorban német, jelenleg épp belga – irányzatokban, de legutóbb Madridban szögezték neki a kérdést, hogy ennek ellenére miért nem övezi sok siker a magyar korosztályos és a felnőttválogatott szerepléseit.

A továbbiakban Marcello Nardini, a program olasz koordinátora tartott részletes előadást a FuNino előnyeiről. A 6–14 éves korosztálynak szóló edzésmódszer egy ötlépcsős, a gyermekek fizikai fejlődésével mértani pontossággal összeegyeztetett filozófia, amely a nyolcvanas években a spanyol válogatottal dolgozó Horst Wein tanításán alapszik, s amelyet a katalán tiki-taka kezdeti fázisaként tartanak számon. A kérdés már csak az, ha ennyire hatékony ez a módszer, miért nem fedezte fel hamarabb az MLSZ, és miért nem törekszik a fiatalabb korosztály képzését ezek alapján egységesíteni az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.