idezojelek

Forró lesz az ősz

Isten ne adja, hogy az ország élére kerüljön ez a díszes társaság, akik sok mindenre képesek, egyet viszont nem tudnak: kormányozni.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined
2021. 08. 30. 6:00
Fotó: Koszticsák Szilárd

Szeptemberrel nemcsak az iskola kezdődik el, hanem a politikában is véget ér a nyári szünet. Igaz, az elmúlt három hónap sem múlt el adok-kapok nélkül, de ez az ősz bizony forró lesz.

Indul a baloldali előválasztás, Gyurcsány Ferenc már be is jelentette: „Együtt győzni fogunk. És megmutatjuk, hogy nemcsak győzni, de Dobrev Klára vezetésével kormányozni is tudunk.” Vagy Karácsony Gergellyel, de ez most mindegy. Gyurcsány arról beszélt, hogy ők bizony megmutatják: tudnak vezetni egy országot. Kell ennél szebb vallomás? Igazat ugyan nem mondott, azt viszont beismerte, hogy ő bizony kormányozni akar. Azaz: az egész baloldali műsor mögött ő áll, az ő kezében futnak össze a szálak. Ez persze eddig is nyilvánvaló volt, de most a saját szájából is halhattuk. Egészen elképesztő, hogy 2022-ben még mindig Gyurcsány Ferenc lesz Orbán Viktor kihívója. Azok után, amit hatalmon művelt, egyáltalán nem szabadna részt vennie a közéletben. Sem neki, sem a feleségének. 

Tizenhárom évvel ezelőtt szintén izgalmakat hozott a szeptember. A hónap közepén robbant ki a pénzügyi válság az Egyesült Államokban. A krízis hamarosan Európára is átterjedt, de leginkább Magyarországot tépázta meg. A balliberális kormányban először legyintettek az egészre. Orbán Viktor jó érzékkel előre szólt, hogy baj lesz. Úgy csapott le a pénzügyi vihar hazánkra, hogy itt már minden a feje tetején állt.

Gyurcsány Ferenc hitele már akkor bőven a nullán volt, a 2006-os, elhazudott programmal megnyert választás után jöttek a megszorítások, majd kiszivárgott az elhíresült beszéde. Volt bőven ideje arra, hogy megmutassa, mennyire tud kormányozni. Nem tudott bizonyítani, csak trükközni, amelybe végül belebukott, az ország a Nemzetközi Valutaalap karjaiba dőlt, Bajnai Gordon pedig ismételten megszorítások özönét zúdította a lakosság és a cégek nyakába. Akkor szűnt meg a 13. havi nyugdíj, csökkent a táppénz, ahogy csökkent a gyes időtartama is. A sort sajnos nagyon hosszan lehetne folytatni.
Az Orbán-kormány is szembekerült egy válsággal, amelyet a koronavírus-járvány hozott magával. Most mégis arról beszélhetünk, hogy a magyar gazdaság növekedése és a foglalkoztatottak száma is rekordot döntött. Egyetlenegy megszorító intézkedésre nem volt szükség, olyannyira nem, hogy kormány ebben az időszakban is folytatja adócsökkentési és családbarát politikáját. Fél év múlva a családok megkapják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat, a nyugdíjasok pedig még az idén kiemelt összegű nyugdíjprémiumot vehetnek kézbe.

Orbán Viktor háromszor egymás után győzött kétharmaddal. Megmutatta, hogy jó kezekben van a kormány, amely a magyar gazdaság teljesítményét az unió élmezőnyébe emelte. Gyurcsány Ferenc pedig mindennek az ellenkezőjét mutatta be miniszterelnökként, ám most mégis a hatalomba készül. Történelmi bűn lenne, ha ez sikerülne. Minden veszélybe kerülne, ami az elmúlt években felépült, a baloldal pedig megint „kifogyna mások pénzéből”. A kudarcos politikát ismét megszorítások követnék, úgy dőlne össze minden, ahogy ledöntenék a kerítést a határon. Aki elfelejtette a 2010 előtti időket, az nézzen körül a baloldali önkormányzatoknál. Az ígérgetések után ott már előkerültek a népnyúzó ötletek, amelyekből többet csak azért nem tudtak megvalósítani, mert a kormány időben lépett, és gátat szabott a megszorításoknak. 

Isten ne adja, hogy az ország élére kerüljön ez a díszes társaság, mert sok mindenre képesek, egyet viszont egyáltalán nem tudnak: kormányozni.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc adja le szavazatát 2008-ban                                         Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.