Bársonykorbács

Julian Assange nem hős, vagyis csak amolyan korunk hőse.

2021. 01. 05. 6:00
ASSANGE, Julian
A 2021. január 4-én közreadott képen Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó internetes portál alapítója a sajtó képviselõinek nyilatkozik az ecuadori nagykövetség egyik erkélyén Londonban 2017. május 19-én. A londoni központi büntetõbíróság 2021. január 4-i határozatának értelmében Assange-ot nem adják ki az amerikai hatóságoknak. Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julian Assange különleges. Immáron tizenegyedik éve tart a show-műsor, amelybe belekavarták az amerikai legfelső vezetést, az oroszokat, Ecuadort, Svédországot és Nagy-Britanniát, a hadsereget, az internet konzolkalózait, s mindezt se kiköpni, se lenyelni nem tudja senki. Több regényt lehetne ebből írni, csak az lenne vele a gond, hogy egyetlen hőst se tudott kitermelni a gigászi hosszúságú történet.

Mert Assange nem hős, vagyis csak amolyan korunk hőse. Katonai titkokat szivárogtat ki, amelyekért nem vállalja a felelősséget, saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, másokra mutogat, s kihasználja a politikai nézetkülönbség adta kiskapukat. Ecuador londoni nagykövetségén is kitelt az ideje, nem volt ő Mindszenty bíboros, aki a forradalom bukásától 1971-ig tartózkodott a budapesti amerikai képviseleten. Korunk hőse nem folytatott fontos levelezést befolyásos emberekkel, csak polírozgatta saját imázsát, mert szüksége volt rá ahhoz, hogy odakint úgy gondoljanak rá, mint a szólásszabadság apostolára. Érvelése szerint ő jót akar, háborúkat akadályoz meg azzal, hogy a katonai és diplomáciai titkokat nyilvánosságra hozza, ennek megfelelően aki őt elhallgattatja, az a szabad sajtó ellen lép fel. Így Assange érinthetetlenné válik, s lám, a brit bíró is úgy látta, a harsány ausztrál lelke megtört az elmúlt évek hányattatásai során, ezért nem engedi kiadni az Egyesült Államoknak. Indoklása szerint Assange feltehe­tően öngyilkosságot kísérelne meg, ha át kellene kelnie a nagy vízen, és túl okos és elkötelezett ahhoz, hogy ezt meg is valósítsa, bármi módon próbálnák is fogvatartói megakadályozni ezt a tervet.

Ezért aztán Assange biankó csekket kapott egy hivatalos bíróságtól arról, hogy önveszélyes, következésképp akárhogy is büntetik, azt borzasztó óvatosan kell végrehajtani. 2021-re a jog mögötti erkölcs odáig torzult, hogy pszichológusok szakvéleményével kell alátámasztani, miért büntethetetlen a gyanúsított. Pedig a pszichológia nem egzakt tudomány, s árulkodó Assange reakciója is a kiadatás megtagadására: ez egy politikai ügy. Ezt mindenki tudta. A pszichológusok szakvéleményének kikérése viszont azt a képzetet kelti, hogy a szakemberek olyan állásfoglalást írtak meg, amelyet könnyen fel tudott használni a brit bíró, ha nem akarta átengedni Assange-ot vádlóinak. Mert Amerika, amely valaha a szabadság hazája volt, ma már akarnok és a szabadság eltiprója.

Természetesen ez sem igaz, ahogy a valóságban sosem volt Amerika ilyen értelemben szabadabb a többi államnál, csak sokkal ügyesebben intézték a saját imázsuk polírozását a washintoni fejesek a hidegháború idején. Sőt ez máig tart, hiszen Barack Obama úgy lett Nobel-békedíjas politikus, hogy egy éve volt csak hivatalban amerikai elnökként, és nyolc éve alatt folyamatosan dúlt a háború a keleti végeken. Utódja, Donald Trump a katonák többségét visszahívta, mégse vált világszerte elismert béketeremtővé, sőt vele riogatták a kisgyereket a demokraták. Amikor Assange világgá kürtölte az amerikai hadsereg iraki tevékenységét, Obama volt az elnök. Az őt támogató közösség viszont még véletlenül se a konzervatív körből kerül ki, hanem a nemzetközi szélsőbaloldal demokratákkal kritikus háttéremberei közül, akik kivennék a hatalmat az államok kezéből, s átadnák az egyéneknek. Az olyanoknak, mint Julian Assange. Az ausztrál újságíró-showman pedig, jól megérezve a meglovagolható hullámokat, levédette saját nevét, hogy brand lehessen belőle, magazinok címlapján szerepel, éppen csak főzőműsort nem csinál, feltehetően csakis azért nem, mert a brit börtönök szabályai ezt nem teszik lehetővé. Azt pedig biztosan nem tudja, mennyit árt tevékenységével az igazságkeresésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.