Borkai szőrcsuhája

Győrben és Kispesten gyülemlett fel a kampányban a legtöbb szenny. E két helyszín regnáló polgármestere a szavazóktól mégis további bizalmat kapott.

Ballai Attila
2019. 10. 15. 6:00
BORKAI Zsolt
Budapest, 2019. július 23. Borkai Zsolt, Gyõr polgármestere az Audi beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. július 23-án. Az Audi 41 milliárd forintból bõvíti Gyõrben jármûgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és az elektromos meghajtásokat gyártó egységét. A kormány 6,4 milliárd forinttal támogatja a 250 munkahelyet teremtõ fejlesztést. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd

Íme, egy választás, amelynek nincs igazi vesztese. Nem csak a kommunikáció szintjén – az ellenzék a május 26-i EP-bukását is képes volt sikerként látni és láttatni –, ezúttal valóban nincs. Azaz ha mégis van, az nem valamely táborban, hanem személyes sorsokban, illetve leginkább a választók körében keresendő, de ők ugyebár alanyi jogon dönthetnek úgy, hogy szakmai, emberi, másképpen mentális, morális szempontok által sem vezetve húzzák be az ikszet. Így irányíthat mostantól városokat, fővárosi kerületeket, határozhatja meg polgárok ezreinek, tízezreinek, családoknak az életminőségét tönkrement patikus, középszerű rádiós, pszicho- és bibliodráma-vezető (bár ez utóbbi még „aránylag” rokon terület), „pornósztár” és neander-völgyi szókinccsel operáló, „fehér port” szárítgató, évi százmilliós kaszálással pöffeszkedő ösztönlény.

Győrben és Kispesten gyülemlett fel a kampányban a legtöbb szenny. E két helyszín regnáló polgármestere a szavazóktól mégis további bizalmat kapott. Alapvető különbség azonban, hogy Borkai Zsolt híreink szerint ma jelenti be, hogy kilép a Fideszből. Nem egészen önszántából…

Érdemes egy gondolatfoszlány erejéig eljátszani azzal, milyen következményekkel járt volna, ha a botrány kirobbanása után, egy hete mondjuk e szavakkal áll a nyilvánosság elé: „Menthetetlenül nagyot hibáztam, ígérem, hogy a választások után szőrcsuhában, mezítláb zarándokolok el Rómába. De saját vétkem miatt Győrt és a pártomat nem büntethetem, ezért arra kérem a szavazókat, vasárnap ne rám, hanem az eddigi közös munkára, a sikerekre, városunk fejlődésére szavazzanak. Én annak már nem leszek részese, de mivel helyettest nem jelölhetek, addig kitartok, mert Győr nem bukhat velem együtt.”

Budapest I., III. és VIII. kerületé­ben, valamint három megyei jogú városban, Egerben, Szombathelyen és Tatabányán ezernél kevesebb voksnyi különbséggel nyert az ellenzék. Ha csak ennyit vitt el Borkai, most sem késő elővenni azt a szőrcsuhát.

Kispesten ellenben szó sincs semmiféle vezeklésről. Ott minden rendben. Kivéve, hogy hangfelvételek tanúsága szerint két korty és szippantás között szocialista önkormányzati képviselők osztották meg egymással több tíz milliós panamák, otromba „lenyúlások”, bekebelezendő ingatlanok, kilakoltatások sztorijait és receptjeit. A „főhős”, bizonyos Lackner Csaba vasárnap ismét elnyerte derék választói bizalmát, a nagy fölénnyel újrázó polgármester, Gajda Péter pedig először annyit közölt, nem ismerte fel munkatársát és barátját, majd hat nappal később egy interjúban kijelentette, még nem érte el Lacknert. Ez az egyetlen mondat az arcátlanság csúcsa mellett az intellektus olyan szintű hiánya is, amely hihető lódítások kiagyalására is alkalmatlanná tesz.

Másrészt ez a tökéletes beismerés: nincs mit tisztázni, hiszen a polgármester pontosan tudja, ki látható és hallható a felvételeken, és azok igazságtartalmáról sincsenek kételyei. Egyelőre mégis folytathatják a munkát, pontosabban szavaikhoz és tevékenységükhöz híven „tovább tolják a biciklit”.

E szélsőségek mellett és dacára az ország egészét a normalitás uralta. A kormánypártok az idei EP-voksoláshoz képest negyvenezerrel több, az ellenzékiek összesen 273 ezerrel kevesebb szavazatot kaptak. Ha vasárnap parlamenti választásokat rendeztek volna, e szavazatok abszolút és relatív számai 120 mandátumot hoznak a Fidesz–KDNP-nek, ami nem kétharmados, de kényelmes többség. Az elsőség, az országos vezető szerep tehát vitathatatlan, ha a vélemények helyett a tényeket, a számokat nézzük. Az elmúlt tizenhárom esztendő örökös győztese ettől még nem felhőtlenül boldog, az örökös vesztes ellenben érthetően ünnepel.

A saját túlélését feltétlenül. Az ellenzéki összefogás ugyanis Budapesten és több vidéki nagyvárosban sikerre vezetett, képviselői, szószólói így nem tűnnek el a politikai süllyesztőben. A múmia nem szétporladt, hanem feléledt. Hiszen felélesztettük.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.