Egy húron pendülnek

Karácsony Gergely állítása szerint azt az útmutatást kapta Isztambulban, hogy a szeretet a kulcs a győzelemhez. Ehhez képest az ellenzéki jelölt és támogatói egymást túllicitálva szidják politikai ellenfelüket.

2019. 09. 02. 6:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2018. szeptember 3. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a Tóth Bertalannal, az MSZP elnökével, frakcióvezetõjével tartott sajtótájékoztatón az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeretet legyőzi a zsarnokságot, mert nem megosztja, hanem összehozza az embereket. Ezt az útmutatást kaptam ma – írta a Facebookon Karácsony Gergely, miután augusztus végén Isztambulban találkozott Ekrem Imamogluval, a város közelmúltban megválasztott főpolgármesterével. A török politikus ellenzéki jelöltként nyerte el a tisztséget, az ország legnépesebb városának vezetéséről 15 év után kényszerült lemondani az Igazság és Fejlődés Pártja. Ez pedig olyan siker, amelyet nagyon szívesen átélnének a magyar ellenzéki politikusok.

Ezért az isztambuli példát a balliberális sajtójuk segítségével azóta próbálják párhuzamba állítani a közelgő magyarországi önkormányzati választásokkal. Hiszen szerintük Magyarországon pont olyan állapotok uralkodnak, mint Törökországban, Orbán olyan, mint Erdogan, Karácsony Gergely pedig olyan lesz, mint Ekrem Imamoglu. Nem lesz olyan, ahogy Magyarország nem Törökország, Orbán pedig nem Erdogan. A párhuzam azért is sántít, mert az Ekrem Imamoglu mögött álló Köztársasági Néppárt valódi erőt képvisel, jelentős társadalmi bázissal. Karácsony Gergely mögött pedig sok minden van, de ilyen nincs. Van mögötte egy csődbe vitt budapesti kerület, árulások sorozata, és Gyurcsány Ferenc maga. De van itt még egy másik különbség, nem is kicsi!

Ekrem Imamoglu a radikális szeretet koncepciójára építette a választási kampányát. Szerinte ugyanis az emberi kapcsolatok a szeretetben teljesednek ki, a kapitalizmus pedig csak irigységre ingerli az embereket, meg arra, hogy féljenek egymástól és rivalizáljanak. A szeretetkampányban nem használtak negatív elemeket, az ellenfelekről is kevés szó esett. Ekrem Imamoglu megpróbálta magát egy empatikus politikusként bemutatni, aki adott esetben még a vesztes féllel is hajlandó lesz együttműködni. Hát, erőlködjünk bármennyire is, Karácsony Gergelyben, a körülötte bábáskodó pártok politikusaiban, illetve a kampányukban bizony még nyomokban sem fedezzük fel a szeretetet, de még annak csíráit sem. Gyűlöletet, fenyegető hangnemet, szemtelenkedést, primitív nyilatkozatokat annál inkább látni-hallani tőlük.

Karácsony Gergely állítása szerint azt az útmutatást kapta Isztambulban, hogy a szeretet a kulcs a győzelemhez. Ehhez képest az ellenzéki jelölt és támogatói egymást túllicitálva szidják politikai ellenfelüket. A zuglói polgármester szerint például az O1G egy szimbólum, amelytől ő nem akar elhatárolódni. Nagyjából ennyit arról, hogy az ellenzéki jelölt szerint milyen az, amikor a szeretet összehozza az embereket.

Karácsony Gergely és társai, ha valamiben erősek, akkor abban, hogyan lehet Orbán Viktorról, Tarlós Istvánról és egyáltalán a „fideszesekről” minden rosszat elmondani. Szerintük ugyanis minden borzalmas és szörnyűséges, amit a kormány és Budapest főpolgármestere tesz. Itt nem lehet élni, csak a fideszeseknek, ezért aztán úgy lehet fenyegetni a kormánypártokat és a szavazóikat, ahogy a csövön kifér.

Nem kell sok gógyi ahhoz, hogy átlássunk a szitán. Karácsony Gergely nem más, mint egy bábu, aki leginkább arra alkalmas, hogy úgy táncoljon, ahogy bábozói irányítják. A főpolgármesteri posztra pedig leginkább azért alkalmatlan, mert elhiszi magáról, hogy alkalmas. Annyi önismerete nincs, hogy belássa: ha Zuglóban nem ment, akkor miért menne a Fővárosi Közgyűlés élén. Mindent elmond róla, ahogy ott állt gitárral a kezében a hét végi kampánynyitón. Szükség van a külsőségekre, mert nagyon kell takarni a belső ürességet. Néhány éve Gyurcsány Ferenc is gitárral érkezett a színpadra. Egy húron pendülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.