Ízőrzők a távoli Gyergyóból

Értékőrző gasztronómiai könyv jelent meg gyergyószéki receptekkel. A székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.

Balázs D. Attila
2022. 01. 20. 15:25
Forrás: beol.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A székelyföldi Tortoma Kiadó alig egy éve indította el értékőrző gasztronómiai könyvsorozatát, amelynek legújabb tagja a 100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony címet viseli. A kötet fülszövege szerint a kiadó annak idején bizonytalan volt a rendhagyónak számító könyvfolyam sikerét illetően, de az első, erdővidéki receptgyűjtemény várakozáson felüli érdeklődésre talált. És nem véletlenül.

Ha fellapozzuk a gyergyóvidéki ízeket rejtő művet is, igazi gasztrokulturális csemegében lesz részünk.

A könyv jellegzetessége ugyanis az, hogy a benne szereplő köznapibb és kevésbé ismert, de a székelyföldi régióhoz ezer szállal kapcsolódó étkeket valódi helyi háziasszonyok és leányok mutatják be.

Ennyi mosolygó hölgy egy könyvben pedig talán még soha nem volt látható, legfeljebb a sorozat első darabjában. Mindegyikük arcán ott a főzőteljesítmény nyújtotta öröm, és a tudat, hogy egy igazán minőségi kiadványba kerülnek, ahol a fotók és a szövegek egyaránt elsőrangúak.

A mércét a jeles erdélyi gasztronómiai szakíró, Jánossy Alíz garantálja, aki a kötet szerkesztőjeként maga vállalt felelősséget a receptek hitelességéért és pontosságáért.

Úgyhogy bátran csapjunk a csihányfőzelékbe, nem lesz gond a diós hiripincével, a töltikével, a medvehagymás kenőkével, a szalonnás gezemüzével, de a részeges csülökkel sem! A vállalkozó kedvűek pedig a híres székelyföldi örmény specialitást, a churutos ángádzsábur levest is elkészíthetik.

100 gyergyószéki recept, több mint 100 gyergyószéki háziasszony. Tortoma Könyvkiadó, 2021. Bolti ár: 5990 ft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.