Fidesz: Pécs a szocialista városvezetés miatt adósodik el

Pécsen a 2007-es költségvetési év semmiben sem különbözött zárszámadási szempontból az előző két év kudarcától. A város vezetőinek most már három éve „sikerült” úgy teljesíteniük, hogy nem tudták megvalósítani azt a költségvetést, amelyet ők alkottak – áll a Fidesz pécsi alapszervezetének közleményében.

MNO
2008. 04. 23. 10:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pécsi Fidesz szerint a szocialista városvezetés kudarca többek között abban is megnyilvánult, hogy nem tervezett hiánnyal zárja ismét a város a költségvetését. A rendelkezésre álló adatok szerint újabb 1,7 milliárd forintot meghaladó mértékben nőtt a város adósságállománya. A tavalyi év olyan volt, amelyben a város működését 1 milliárd forintos hitelfelvétellel lehetett csak biztosítani. Ez azonban nem volt elegendő a kiadások fedezésére, további 3 milliárd forint összeget meghaladó hitellel kellett finanszírozni a költségvetési kiadásokat. A hitelek nélkül a város költségvetési egyensúlyát nem lehetett volna megteremteni.

Negatív következmény az, hogy 5,2 milliárd forint feletti összeggel nőtt a város adósságállománya, ami 2007 év végére elérte a 19 milliárd forintot, mely azóta is folyamatosan – megállíthatatlanul – nő. A költségvetési bevételekhez képest ez már nagyon magas arány – 42 százalék! Ennél is rosszabb lesz a helyzet, év végére a város adóssága elérheti a 21 milliárd forintot – figyelmeztet a Fidesz.

A város jelenleg és az elmúlt három évben képtelen volt kiadásait és bevételeit egyensúlyban tartani. Nincs elegendő pénz az intézményhálózat jelenlegi szinten való fenntartására, nincs pénz a fejlesztésekre sem – összegzi Pécs pénzügyeit a városi Fidesz.

Az eladósodás mellett egy évvel és nyolc hónappal az EKF évindítója előtt egyetlen kapavágás sem történt meg a beruházások vonatkozásában. Arról nem is beszélve, hogy a beruházások önerejét is, mely az összes beruházási összeg 10 százaléka, csak hitelből tudja fedezni a város. Olyan pénzügyi szorítóba kormányozták a várost a szocialisták, melyeknek következményei beláthatatlanok. Az már most látszik, hogy a város jövőjét – az elkövetkezendő 15-20 évre – elzálogosították, gyakorlatilag hasznosítható vagyon nélkül, adósággal terhelve – zárul a pécsi Fidesz közleménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.