Öt évet kapott a korrupt román államtitkár

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hétfőn az 1989-es forradalmárok ügyével foglalkozó román államtitkárt. Emilian Cutean ellen három évvel korábban indult büntetőper korrupció miatt. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után Emil Boc miniszterelnök menesztette tisztségéből az államtitkárt.

MNO
2009. 06. 15. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz 1989-es forradalmár üdvözölte hangosan hétfőn a bukaresti 1. kerületi bíróság előtt azt az döntést, amellyel öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Emilian Cuteant, a forradalmárok problémáinak kezelésével megbízott államtitkárt.

Cutean mellett a bíróság három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Mihaela Daniela Sbârceát, az államtitkári hivatal gazdasasági igazgatóját. A fővárosi 1. kerületi bíróság ítélete nem jogerős. Cuteant és Sbârceát 2006-ban állították bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) javaslatára az államtitkári tisztséggel összeférhetetlen pénzügyi tranzakciók, hivatali hatáskörrel való visszaélés, illetve az ezekben való bűnrészesség vádjával.

A szociáldemokrata államtitkárt azzal vádolták, hogy első államtitkári mandátuma idején kezdeményezte egy olyan kormányhatározat elfogadását, amely előirányozta 3 milliárd régi lej átutalását a Club 22 forradalmár-egyesületnek, amelynek ő maga volt a vezetője. Az államtitkár maga írta alá az összeg átutalását 2004 decemberében, már azt követően, hogy leváltották a tisztségből. Cutean a Club 22 Egyesület vezetőjeként a szervezet személyzeti és ingatlanbérleti költségeinek fedezésére fordította az összeg egy részét, noha államtitkárként a forradalmárokat érintő szociális programokra és emlékrendezvényekre igényelte a közpénzeket. Ezt egyébként a Számvevőszék pénzügyi ellenőrző osztálya is megállapította.

Az ellene folyó korrupciós per ellenére Emilian Cuteant idén április 1-jén Emil Boc miniszterelnök döntése révén ismét kinevezték a forradalmárok problémáival foglalkozó államtitkárság élére, ami heves tiltakozást váltott ki a forradalmárok körében. Emil Boc hátfőn bejelentette: menesztette tisztségéből az elítélt államtitkárt.

(kronika.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.