időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Segítség a falvaknak

2002.02.25. 00:00

A települések közti esélyegyenlőtlenségek csökkentését, valamint az önkormányzati közfeladatok ellátásához szükséges teljes normatíva biztosítását nevezte Pokorni Zoltán a következő ciklus legfontosabb, az önkormányzatokat érintő feladatainak. A Fidesz elnöke erről a Fidesz polgármestereinek országos értekezletén beszélt. Véleménye szerint az önkormányzatok a rendszerváltozást követően bebizonyították, hogy alkalmasak feladataik ellátására, s az utóbbi négy évben pénzügyi szempontból is stabillá váltak. Ennek alátámasztására Pokorni Zoltán elmondta, hogy míg az előző ciklusban 26 önkormányzat jelentett csődöt, addig 1998 óta csupán öt kistelepülés vált fizetésképtelenné.
A Fidesz elnöke élesen bírálta a szocialisták választási programját, amely az „életképes”, illetve a „megfelelő méretű” települések támogatását célozza. – Nem ítélhetjük halálra a kistelepüléseket, falvakat – szögezte le ezzel kapcsolatban. Hozzátette azt is: ha a kormányzat nem nyújt segítséget a kis falvakban az óvoda, az iskola fenntartásához, akkor a fiatalok elköltöznek onnan, s a falvak elhalnak.
Pokorni Zoltán kitért a címzett és a céltámogatásokra is. Mint mondta, az 1999-ben és 2000-ben megítélt támogatások 47 százaléka független polgármester által irányított településre, 27 százalék ellenzéki s 26 százaléknyi forrás kormánypárti vezetésű önkormányzathoz került. Varga Mihály pénzügyminiszter a helyben maradó források mértékének növelése mellett érvelt. Mint mondta, csak így segíthető elő a hátrányos helyzetű települések felzárkóztatása. Szólt arról is: az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatását be kell építeni a költségvetésbe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.