Kedvezmények MSZP-tagságért

Ottlik Judit
2005. 07. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét levélben „szól” a lakossághoz a budapesti, kőbányai MSZP: új párttagkönyvvel és kedvezményekkel kecsegteti azokat, akik megerősítik tagságukat. Információink szerint elsősorban a szociális segélyekből és nyugdíjakból élő lakókat keresik meg ezzel a levéllel, akiket a támogatások megvonásával fenyegetnek meg, amennyiben nem töltik ki a párttagadatlapot. Kaszab Csaba, Kőbánya szocialista alpolgármestere nem tud arról, hogy pártaktivisták nemtelen és törvénytelen eszközökkel kényszerítenének helybélieket bármire. A szocialista párt X. kerületi szervezete egy újabb levelében arról tájékoztatja a kőbányai lakosságot, milyen kedvezményeket vehetnek igénybe azzal a tagsági kártyával, amelyet a párttag- adatlap kitöltését követően igényelhetnek. A helyi tagnyilvántartás „rendbetételére” irányuló adatgyűjtésre azért van szükség, mivel az MSZP-s vezetésnek hamarosan fel kell mutatnia a tagrevízió eredményét. A levél egy burkolt felszólítás egyben, amely arra próbálja meg ösztönözni az embereket, hogy minél előbb lássanak hozzá az adatlapok kitöltéséhez.
*
„Kérlek, legkésőbb 2005. július 4-ig juttasd vissza a tagkártyaigénylő adatlapot” – szólítja fel „kedves barátait” a szocialista párt kőbányai szervezete. „Az MSZP Országos Központja nemrég kiküldött egy párttag-adatlapot Hiller István levelével együtt. Az új tagkönyv a XXI. század minden kihívásának megfelel. A párt eldöntötte, hogy a választási kampány megkezdésekor ezt biztosítja minden tag részére” – áll a levélben. A dokumentum ugyanakkor arról is tájékoztat, hová és mikor lehet visszavinni a kitöltött papírokat. Az elektronikus párttagsági kedvezményes ügyintézésre és vásárlásra jogosítaná birtokosát – derül ki a szétküldött levelekből. „Az új tagkönyvre elektronikus aláírást helyeznek el, mellyel el lehet intézni önkormányzati, államigazgatási feladatokat. Lehetőség lesz kedvezményes újság-előfizetésre, mobiltelefon vásárlására. Ez a kedvezménykör őszig bővülni fog.” A dokumentum külön érdekessége, hogy bár aláírójaként Szász Csaba, az MSZP X. kerületi elnöke, illetve Lénárt László, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke szerepelnek, a borítékon a Magyar Szocialista Párt országos központjának bélyegzője áll.
A megújult tagsági igazolvány több szempontból is aggályos, az is furcsa, hogy milyen alapon kérnek elektronikus aláírást az emberektől. Egy ilyen kártya rengeteg visszaélésre adhat lehetőséget – nyilatkozta informátorunk. – Megdöbbentő és abnormális, hogy párttagkártyára adnának kedvezményt bizonyos üzletekben – véli egy X. kerületi fideszes önkormányzati képviselő. Az MSZP által kiküldött levél többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a kedvezmények köre ősztől tovább bővül. Mindez egyértelműen arra irányul, hogy a nehéz anyagi körülmények között élő helyi lakosságot arra motiválja, lépjen be a szocialista pártba. Mindezek fényében nem meglepő, hogy ezeket a leveleket kilencven százalékban olyan emberekhez juttatják el, akik vagy szociális segélyekből vagy alacsony nyugdíjakból tartják fent magukat. Őket személyesen keresik fel a szocialista párt aktivistái egy helyi, MSZP közeli kft. biztonsági embereivel karöltve, hogy nyomatékosítsák, amennyiben nem töltik ki az adatlapot, akkor azt nyugdíjuk vagy a segélyük fogja „bánni” – értesültünk.
Ahogyan azt napokkal ezelőtt már megírtuk, Lőke István kőbányai lakos elérhetőségét hátrahagyva arról tájékoztatta a kőbányai polgári köröket, hogy a közelmúltban felkereste őt két férfi, akik egy olyan papírt kíséreltek meg aláíratni vele, amelyben megerősíti MSZP-s tagságát. Lőke István, aki egyébként rokkantnyugdíjas, azt is elmondta, sohasem volt tagja a szocialista pártnak. Közölte, látogatói azzal fenyegették meg, amennyiben nem tölti ki és írja alá az adatlapot, akkor „valami történni fog a nyugdíjával”. Ez az eset nem egyedülálló Kőbányán – erősítette meg információnkat Weeber Tibor, kőbányai fideszes önkormányzati képviselő, aki hozzátette: több ilyen és ehhez hasonló esetről van tudomása.
Kaszab Csaba, Kőbánya szocialista alpolgármestere ugyanakkor nem tud arról, hogy pártaktivisták nemtelen és törvénytelen eszközökkel kényszerítenének helybélieket arra, hogy belépjenek az MSZP-be, illetve hogy megerősítsék párttagságukat. Hozzátette: ennek az egésznek már csak azért sincs semmi realitása, mivel azt senki sem tudhatja, hogy az emberek mikor kapják pontosan kézhez a kipostázott adatlapokat. Nem életszerűek ezek a feltételezések – nyilatkozta megkeresésünkre Kaszab.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.