Kiváló Nexusban a kormánnyal

Batiz András kormányszóvivő pénteki bejelentéséből világossá vált: hiába a 2003-as botrány, idén is a Nexus Kft. bonyolíthatja le az augusztus 20-i rendezvényeket. Emlékezetes, a két évvel ezelőtti tűzijáték miatt kigyulladt egy uszály felépítménye, és a Gellért-hegy is kisebb tűzkárokat szenvedett.

Bodacz Balázs
2005. 07. 17. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állami ünnepség megrendezésére nem először kapott megrendelést a Nexus Kft. A cég idén csaknem 300 millió adóforintot költhetett a március 15-i rendezvényekre. Többen furcsállják, hogy a kormány miért csak múlt pénteken nevezte meg a pályázaton nyertes céget, hiszen a Nexus már egy június 30-i közleményében bejelentette: elnyerték a rendezvények szervezési és lebonyolítási jogát. A megbízási szerződést már múlt hét hétfőn rögzítették.
Batiz András szóvivő lapunk érdeklődésére elmondta: a Nexus Kft. – emlékei szerint – valóban már június 30-án tudott a közbeszerzés eredményéről, de mint mondta, a pontos dátumról még tájékozódnia kell.
*
Batiz András úgy gondolja, hogy egy augusztus 20-án aktuálissá váló megbízás bejelentésével július 16-án elkéstünk? – reagált László Boglár, a kormány másik szóvivője arra kérdésre, hogy a közvéleménynek miért kellett több mint két hetet várnia a nyertes hivatalos megnevezésére. Mint elmondta, a Közbeszerzési Értesítőben történt megjelenés a hivatalos közzététel.
Emlékezetes: 2003-ban, ugyancsak a Nexus Kft. által bonyolított ünnepségek részét képező tűzijáték során kigyulladt egy uszály felépítménye, több helyen lángra kapott a Gellért-hegy, valamint egy teherautó platóján besült vetőcső miatt több petárda is felrobbant. Az akkori károk több millió forintra rúgtak. Az augusztus 20-i, háromnaposra tervezett rendezvénysorozat idén 284 millió forintba kerül.

*****
Augusztus 20-i árnyak. A szociálliberális kormányt augusztus 20. táján rendszeresen baj éri. 2002-ben árvíz sújtotta a Duna-medencét, így Budapestet is, ezért Medgyessy Péter akkori miniszterelnök tíz nappal elhalasztotta a 20-i tűzijátékot. Ez az ünnep arról is nevezetes, hogy az elemi csapás idején a miniszterelnököt több napig nem lehetett elérni, mivel legközelebbi munkatársai sem tudták, hogy a francia Riviérán nyaral. A következő esztendőben egy augusztus 20-i koncert előtti beszédben jelentette be a kormányfő, hogy vége a választási kampányban ígért jóléti rendszerváltásnak, amiért a közönség egy része kifütyülte. Ekkor történt meg, hogy a tűzijáték alkalmával majdnem felgyulladt a Gellért-hegy erdeje, egy dunai uszály, valamint a Parlament állványzata. Tavaly pedig éppen Medgyessy adott ultimátumot a koalíciós partnernek, a szabad demokratáknak, ám ez végül a bukásához és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válásához vezetett. (Sz. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.