Felkészültek a hazai húsfeldolgozók a húsvéti ünnepekre. Biztos, hogy lesz elég, és ami nagyon fontos, megfelelő mennyiségű sonka, amit az ünnepi asztalra lehet tenni – mondta Menczel Lászlóné, a nagy hazai húsipari cégeket képviselő Hússzövetség titkára. A szakember hangsúlyozta, a magyar cégek milliárdokat áldoztak arra, hogy megfelelő minőségű élelmiszerrel láthassák el a magyar lakosságot. Ez húsvétkor kiemelten igaz a szezonális terméknek minősülő sonkára, amelyből az idén mintegy 5000 tonna elfogyasztásával számolnak. Ennek a mennyiségnek azonban mintegy húsz százaléka importból származik, ami már nem biztos, hogy a megfelelő minőséget takarja. – Ezért a gyanúsan olcsó termék maga is gyanús, minősége megkérdőjelezhető, míg a magasabb ár biztosan minőséget is takar – mondta Menczel Lászlóné. A szakmai szövetség titkára emlékeztetett a tavalyi sonkabotrányra, amit most szeretnének elkerülni.
A kisebb húsipari vállalkozásokat tömörítő Húscéh elnöke, Fazekas József örvendetesnek tartja, hogy átfogó hatósági ellenőrzések kezdődtek a fekete gazdaság visszaszorítására. Az érdekképviselet szerint fontos, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében a hatóságok ellenőrizzék a nyomonkövethetőséget, valamint a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési határidők érvényességét.
A húsvét másik nagy slágere a csokoládé, ennek megfelelően Magyarországon nagy a fogyasztói igény a szezonális figurás édességek iránt. A kakaós masszából (tejbevonóból) készült termékek mellett az elmúlt években megjelentek a piacon a tradicionális magyar és nemzetközi csokoládémárkák figurás változatai is. A vásárlók jelentős része azonban nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel, ezért nem érti, hogy egyes termékek miért drágábbak. Egy szezonális termék megvásárlásakor fontos, hogy a fogyasztó ne csupán a termék ára alapján hozzon döntést, hanem megnézze a címkén, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, s valóban „csokoládét” kap-e a pénzéért – hívták fel a figyelmet édesipari szakemberek az Édességgyártók Szövetsége és a Magyar Márkaszövetség tegnapi közösen tájékoztatóján. A csokoládéfigurák becsült gyártási összmennyisége hazánkban közel 7000 tonna, de a húsvéti idényáru forgalma évről évre nő, mind az eladott mennyiség, mind pedig érték alapján.
Húsipari sztrájk készül? A bérmegállapodások elmaradása miatt a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) választmánya felhatalmazta a sztrájkbizottságot, hogy tíz napon belül üljön össze, mivel a HDSZ választmánya a hét végén elégtelennek ítélte a 2006. évi ágazati bértárgyalásokat. A HDSZ emlékeztetett, hogy a korábbi években az ágazatban a béremelésekről szóló intézkedéseket április 1-jével meghozták, az idén azonban nem született még bérmegállapodás a Pick Szeged Zrt.-nél és a Délhús Zrt.-nél sem, de a Kométa 99 Kft., a Pápai Hús Zrt., a Gyulai Húskombinát Zrt. és a Kapuvári Hús Zrt. sem adott érdemi választ a szakszervezetek bérajánlatára, és a tárgyalások sem kezdődtek el egyik cégnél sem.
Továbbiak a 22. oldalon

Nagykanizsa híres a vicces kocsmanevekről, hallott már a Tanácsházáról?