Figyeljünk a sonka minőségére!

Nagy Ottó
2006. 04. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkészültek a hazai húsfeldolgozók a húsvéti ünnepekre. Biztos, hogy lesz elég, és ami nagyon fontos, megfelelő mennyiségű sonka, amit az ünnepi asztalra lehet tenni – mondta Menczel Lászlóné, a nagy hazai húsipari cégeket képviselő Hússzövetség titkára. A szakember hangsúlyozta, a magyar cégek milliárdokat áldoztak arra, hogy megfelelő minőségű élelmiszerrel láthassák el a magyar lakosságot. Ez húsvétkor kiemelten igaz a szezonális terméknek minősülő sonkára, amelyből az idén mintegy 5000 tonna elfogyasztásával számolnak. Ennek a mennyiségnek azonban mintegy húsz százaléka importból származik, ami már nem biztos, hogy a megfelelő minőséget takarja. – Ezért a gyanúsan olcsó termék maga is gyanús, minősége megkérdőjelezhető, míg a magasabb ár biztosan minőséget is takar – mondta Menczel Lászlóné. A szakmai szövetség titkára emlékeztetett a tavalyi sonkabotrányra, amit most szeretnének elkerülni.
A kisebb húsipari vállalkozásokat tömörítő Húscéh elnöke, Fazekas József örvendetesnek tartja, hogy átfogó hatósági ellenőrzések kezdődtek a fekete gazdaság visszaszorítására. Az érdekképviselet szerint fontos, hogy az élelmiszerbiztonság érdekében a hatóságok ellenőrizzék a nyomonkövethetőséget, valamint a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési határidők érvényességét.
A húsvét másik nagy slágere a csokoládé, ennek megfelelően Magyarországon nagy a fogyasztói igény a szezonális figurás édességek iránt. A kakaós masszából (tejbevonóból) készült termékek mellett az elmúlt években megjelentek a piacon a tradicionális magyar és nemzetközi csokoládémárkák figurás változatai is. A vásárlók jelentős része azonban nincs tisztában a valódi csokoládé és a kakaós massza közötti különbségekkel, ezért nem érti, hogy egyes termékek miért drágábbak. Egy szezonális termék megvásárlásakor fontos, hogy a fogyasztó ne csupán a termék ára alapján hozzon döntést, hanem megnézze a címkén, hogy milyen alapanyagokból készült a termék, s valóban „csokoládét” kap-e a pénzéért – hívták fel a figyelmet édesipari szakemberek az Édességgyártók Szövetsége és a Magyar Márkaszövetség tegnapi közösen tájékoztatóján. A csokoládéfigurák becsült gyártási összmennyisége hazánkban közel 7000 tonna, de a húsvéti idényáru forgalma évről évre nő, mind az eladott mennyiség, mind pedig érték alapján.

Húsipari sztrájk készül? A bérmegállapodások elmaradása miatt a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) választmánya felhatalmazta a sztrájkbizottságot, hogy tíz napon belül üljön össze, mivel a HDSZ választmánya a hét végén elégtelennek ítélte a 2006. évi ágazati bértárgyalásokat. A HDSZ emlékeztetett, hogy a korábbi években az ágazatban a béremelésekről szóló intézkedéseket április 1-jével meghozták, az idén azonban nem született még bérmegállapodás a Pick Szeged Zrt.-nél és a Délhús Zrt.-nél sem, de a Kométa 99 Kft., a Pápai Hús Zrt., a Gyulai Húskombinát Zrt. és a Kapuvári Hús Zrt. sem adott érdemi választ a szakszervezetek bérajánlatára, és a tárgyalások sem kezdődtek el egyik cégnél sem.
Továbbiak a 22. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.