Egyesíti erejét a román jobboldal

Demokrata Liberális Párt néven új, erős jobbközép politikai alakulatot hoznak létre az európai parlamenti választásokon győztes román demokraták és a Calin Popescu-Tariceanu kormányfő pártjából kivált liberális-demokraták.

2007. 12. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen átveszi a hatalmat a romániai politikai paletta jobboldalán a demokraták (PD) és a liberális demokraták (PLD) egyesülésével életre hívott Demokrata Liberális Párt (PDL). Létrehozása nem jelent meglepetést Bukarestben, hiszen a Tariceanu-kabinetből tavasszal kiutasított PD-t, valamint a kormányfő liberális pártjából kivált PLD-t eddig is több szál fűzte egymáshoz. Theodor Stolojan, a november 25-i EP-választásokon 6,7 százalékos, bravúros eredményt produkáló liberális demokraták elnöke úgy véli: az új alakulatnak 2008-ban reális esélye nyílik megteremteni a jobbközép kormányzást. A Basescu bizalmasának számító Stolojan – akit az Európai Néppártot erősítő új alakulat leendő vezetőjeként tartanak számon – egyébként számít a Tariceanu politikáját megelégelő liberálisok átigazolására is. Miközben Markó Béla elnök szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) néppárti vonalon együtt kell működnie a demokratákkal, Kelemen Hunor arra figyelmeztetett: a jobboldali párt a Fidesz sorsára juthat. „A hatalmas étvágyú Orbán Viktor mindenkit lenyelt a magyar jobboldalon, ám miután nem volt kivel szövetségre lépnie, kétszer is elvesztette a választásokat” – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Frunda hazudott. Bizonytalan, hogy Frunda György szenátor megkapja az Európa Tanács parlamenti közgyűlése jogi bizottságának elnöki posztját – adja hírül az erdélyi Krónika napilap. A politikus a napokban arra hivatkozva mondott le frissen szerzett európai parlamenti képviselői mandátumáról, hogy „felajánlották” neki a strasbourgi tisztséget. Ezzel szemben néppárti források szerint szó sincs róla, hogy Frunda váltaná Dick Marty jelenlegi elnököt. Erdélyi magyar ellenzéki szervezetek hazugsággal és a választók megtévesztésével vádolják a politikust.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.